Ezek a kampányhibák vezethetnek végül Tusk győzelméhez

Donald Tusk hiába megosztó személyiség, politikai húzóerejével ő lett az ellenzék arca. A Jog és Igazságosság egyszemélyes negatív kampányt folytatott ellene, amellyel pont a kívánt hatás ellenkezőjét érte el: ezzel csak jobban mobilizálta az ellenzéki szavazókat.

2023. 10. 17. 8:32
TUSK, Donald
Gdansk, 2021. november 8. Donald Tusk, a lengyel ellenzéki Polgári Platform (PO) elnöke gdanski sajtóértekezletén 2021. november 8-án. A lengyel határnál összegyûlt nagy létszámú migránscsoport megkezdte erõszakos behatolási kísérletét Fehéroroszországból Lengyelországba és az Európai Unióba, de a lengyel biztonsági erõk közlésük szerint a helyzetet ellenõrzésük alatt tartják. Tusk a Lengyelországot Fehéroroszország felõl fenyegetõ illegális bevándorlásról is nyilatkozott. MTI/PAP/Adam Warzawa Fotó: Adam Warzawa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen biztos, hogy nem lesz elég többsége a Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság pártjának (PiS) ahhoz, hogy egyedül kormányt tudjon alakítani – jelentette ki Mitrovits Miklós, a Batthyány Lajos Alapítvány, a PROKON Ifjúsági Szervezet és a PROKON Politikatudományi Szakkollégium által szervezett, a lengyel választások kiértékeléséről szóló beszélgetésen.

Forrás: Batthyány Lajos Alapítvány/Facebook

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, vasárnap tartották a lengyelországi parlamenti választásokat, melyekben a parlament alsóházának, a szejmnek 460 képviselőjét, valamint a felsőház, a szenátus száz tagját választották meg. A voksolással egy időben népszavazást is rendeztek az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a belarusz határon emelt acélkerítésről. Bár a választást a PiS nyerte, de többséget nem fog szerezni. Az ellenzéki pártok megerősödése miatt sok szakértő egyértelműen Tusk győzelmét jósolja, aki jó esélyekkel számíthat a miniszterelnöki pozícióra.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közép-Európa Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa a beszélgetésen rámutatott:

eddig senki nem mutatott hajlandóságot arra, hogy a PiS-sel koalícióra lépjen, jelen állás szerint nincs potenciális partnere. De még olyan sem, aki kisebbségi kormányzás esetén, koalíción kívülről támogatná őket.

A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a Donald Tusk vezette Polgári Platform (KO), a Harmadik Út és a Baloldal összefog, így hiába nyert a választáson a PiS, a győzelem az ellenzéké lesz – jelentette ki a történész. 

Mitrovits Miklós szerint a lengyel ellenzéki pártok a magyarokhoz képest sokkal beágyazottabbak, egy választási vereség esetén sem esnek úgy szét úgy, mint a magyar baloldal 2010-ben. Köszönhető ez annak is, hogy az önkormányzatokban folyamatosan meg tudták tartani a városokban a többségüket. Tehát a bázis, az anyagi és szervezeti feltétel megmaradt és rendelkezésre állt akkor is, amikor Donald Tusk visszaérkezett a KO élére – magyarázta a Mitrovits. Hozzátette: hiába nagyon megosztó személyiség, politikai húzóerejével ő lett az ellenzék arca. 

Több pozitivitást, kevesebb negativitást

A KO dominanciája mellett az kisebb ellenzéki pártok nagyon jól tudták tematizálni a szavazókat: a Baloldal a női szavazókat, a Harmadik Út és a Néppárt az alsó-középosztályt, középosztályt és a vállalkozói réteget tudta megszólítani, valamint a liberális, de nemzeti érzelmű szavazókat, akik túl szélsőségesnek tartják a Koalíciót – fejtette ki, majd rámutatott: 

ennek az eredménynek az egyik fő kiváltó oka, hogy a PiS szinte teljesen elrontotta a kampányát azzal, hogy egy egyszemélyes, negatív kampányt folytatott Tusk ellen.

Pozitív üzenet alig hangzott el, ami pedig elhangzott, az kevésnek bizonyult: nem tudtak olyan mértékű szociális ígéreteket tenni, amellyel hatással tudtak volna lenni a lakosságra. A negatív kampányról még a végén sem voltak hajlandó váltani, amikor már a közvélemény kutatások is jelezték az ellenzéki előnyt, ugyanis ezek mobilizálták a szimpatizánsokat – hangsúlyozta Mitrovits Miklós, majd hozzátette: nem javítottak a PiS helyzetén a kampányidőszakban kirobbant botrányok sem, mint például a privatizációs lépések vagy a vízumbotrány.

Forrás: Batthyány Lajos Alapítvány/Facebook

Mitrovits Miklós szerint Donald Tusknak  az igazságügyi szolgáltatási reform, valamint a sajtót és a közmédiát érintő változtatások eltörlése nagyon kézenfekvő programpont, ugyanis az EU két legfontosabb feltétele a források kiutalásához ezek végrehajtása. 

Tehát Tusk két olyan, a PiS által bevezetett törvénycsomagot fog eltörölni, amelyet amúgy sem támogattak. 

Tóth László, a CEPER Közép-Európa szakértője szerint vízválasztó lesz a három ellenzéki párt koalíciójának stabilitása szempontjából a parlament megalakulása, valamint annak az elnökének, tehát a szejm elnökének megválasztása. Rámutatott:

ha ez a három szervezet többségben tud együtt szejmelnököt választani, akkor nincs semmiféle alternatívája az ő kormányzásuknak. 

A KO eddigi kormányai stabilak voltak, és Tusk felfelé mozdult el a pozíciójából – fűzte hozzá. A szakértő szerint a fő kérdés, hogy milyen irányba indulnak el: mérsékeltek lesznek, vagy belemennek egy identitásháborúba?

Forrás: Batthyány Lajos Alapítvány/Facebook

Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója szerint akármilyen kormány is lesz hatalmon Lengyelországban, a földrajzi elhelyezkedésünk megköveteli, hogy kell kapcsolat Magyarországgal, és együtt kell bizonyos dolgokat megoldani. 

– Magyarországnak jó szakpolitikai viszonyt kell ápolnia velük, függetlenül a győztestől. A kérdés az, ha Tusk kikerül az ellenzéki helyzetéből, akkor utána az ország érdekeit szem előtt tartva, milyen lépéseket akar majd tenni Magyarország irányába – vetítette előre a politológus.

Borítókép: Donald Tusk (Fotó: MTI/PAP/Adam Warzawa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.