Felmondhatja Moszkva az atomcsendszerződést

Oroszország célja, hogy „egyenrangúvá” váljon az Egyesült Államokkal, amely ez idáig aláírta, de nem ratifikálta az egyezményt.

2023. 10. 07. 8:58
Moszkva, 2018. március 1. Az orosz elnök hivatalos honlapja által közreadott, videofelvételrõl készült kép egy rakétatesztrõl, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a manõverezõ nukleáris fegyverek kifejlesztésérõl tartott beszámolója alatt mutattak be Moszkvában 2018. március 1-jén, Putyin évértékelõ beszédének napján. (MTI/EPA/Orosz elnök hivatalos honlapja) Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A cél az, hogy egyenrangúak legyünk az Egyesült Államokkal, amely aláírta, de nem ratifikálta a szerződést – közölte pénteken Mihail Uljanov, Oroszország bécsi ENSZ-nagykövete az átfogó atomcsendszerződésre (CTBT) vonatkozóan. Az egyezmény 1996-ban született meg azzal a céllal, hogy megtiltsa a nukleáris kísérleteket és a nukleáris fegyverek bevetését. Aláírói között 187 ország szerepel, köztük 178-an ratifikálták is.

A hatálybalépésre ez idáig azonban nem került sor, ahhoz ugyanis minden aláírónak ratifikálnia kell.

Az aláírók között van az Egyesült Államok és Oroszország is. Noha Washington nem ratifikálta az egyezményt, aggodalmait fejezte ki Moszkva esetleges kilépésével kapcsolatban. A The Guardian brit napilap szerint az Egyesült Államok a „globális norma szükségtelen veszélyeztetésének” minősítette az esetleges felmondást.

Mihail Uljanov ugyanakkor közölte, ha vissza is vonják a ratifikációt, az nem jelenti, hogy folytatni akarják a nukleáris kísérleteket.

A brit lap egyúttal kiemelte, orosz részről az utolsó nukleáris tesztet még a szovjetek hajtották végre 1990-ben, ám az orosz elnök csütörtökön Szocsiban elmondott beszédében többször is utalt a nukleáris fegyverekre.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be, hogy az egyezményből való kilépés „elméletileg lehetséges”. Pénteken az orosz parlament elnöke is arról számolt be, törvényhozási szinten is felmerült egy ilyen lépés megtétele. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség közlése szerint a duma – az orosz parlament alsóháza – következő ülésén fog tárgyalni az ügyről, tervek szerint az egyeztetésekre október 9-én kerül sor.

A Reuters hírügynökség ugyanakkor arról adott hírt, Moszkva lépése nyomásgyakorlás lenne az Ukrajna mellett álló nyugati szövetségesekre, elsősorban az Egyesült Államokra nézve, hogy állítsák le a Kijevnek nyújtott katonai támogatásokat.

Borítókép: Rakétatesztet hajtanak végre Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a manőverező nukleáris fegyverek kifejlesztéséről tartott beszámolója alatt 2018. március 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Orosz elnök hivatalos honlapja)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.