Gyorsan repedezik az egységfront az Európai Unióban az izraeli konfliktus miatt

Megoszlik a bizottságon belül és a tagállamok között is a Palesztin Hatóságnak nyújtott segélyek felfüggesztésének terve.

2023. 10. 10. 15:22
A brüsszeli döntéshozók nem Európa érdekeit tartják szem előtt
Brüsszel, 2023. március 21. Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület elõtt Brüsszelben 2023. március 21-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU egységfrontján Izrael és a Hamász közötti háborúval kapcsolatban máris megmutatkoztak az első repedéseket. Hétfőn Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosa bejelentette, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja a Palesztin Hatóságnak nyújtott 691 millió eurós támogatást, és azonnal felfüggeszti a kifizetéseket. Órákkal később, miután ez a lépés aggodalmat keltett az egész blokkban, Josep Borrell, az EU vezető diplomatája kijelentette, hogy a bizottság nem fogja felfüggeszteni az esedékes kifizetéseket, mivel az egész palesztin nép megbüntetése károsítaná az EU érdekeit a régióban, és csak tovább bátorítaná a terroristákat.

Már a fordulat előtt is voltak nyilvános nézeteltérések a bizottságon belül.

Izrael–Palesztina az egyik legmegosztóbb kérdés az EU-ban. A konfliktussal kapcsolatos Európán belüli megosztottság majdnem olyan régi, mint maga a konfliktus

 – mondta egy uniós tisztviselő. 

Várhelyi bejelentése a finanszírozás leállításáról egybeesett azzal, hogy Izrael védelmi minisztere elrendelte a Gázai övezet teljes ostromát, és ezzel elvágta a víz-, élelmiszer- és energiaellátást a Hamász által ellenőrzött területen élő több mint kétmillió embernek.

Hétfőn késő estére azonban a bizottság már nyilvánosan visszakozott Várhelyi bejelentésétől, és sajtóközleményben azt írta, hogy sürgős felülvizsgálatot indít a Palesztinának nyújtott uniós támogatásról.

A felülvizsgálat célja annak biztosítása, hogy az uniós finanszírozás közvetve ne tegye lehetővé egyetlen terrorszervezet számára sem, hogy Izrael elleni támadásokat hajtson végre. A bizottság hasonlóképpen felülvizsgálja, hogy a megváltozott helyszíni körülmények fényében szükség van-e a palesztin lakosságnak és a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatási programjainak kiigazítására

– áll a közleményben. 

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter volt az első magas rangú európai tisztségviselő, aki nyilvánosan szakított az egységes narratívával, és bírálta Várhelyi bejelentését.

Az erről szóló döntés a tagállamokon múlik, és csak kedden ülnek össze a 27 uniós ország külügyminiszterei, hogy megvitassák ezt

– mondta Asselborn a luxemburgi médiának.

A meg nem nevezett tisztviselőket idéző spanyol ABC szerint José Manuel Albares külügyminiszter telefonbeszélgetést folytatott a biztossal, amelyben a segélyek felfüggesztésével kapcsolatban közölte, hogy nem ért egyet a döntéssel, amelyről a külügyminiszterek nem tudtak.

Borítókép: Uniós zászlók az Európai Bizottság székháza, a Berlaymont-épület előtt Brüsszelben (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.