Amerikában vagy a magyar plakátokon nagyobb az antiszemitizmus?

David Pressman amerikai nagykövet előbb a saját háza táján is sepregethetne.

2023. 12. 07. 8:51
Amerika, palesztinpárti tüntetés
A crowd of Palestinian protesters is gathering outside the White House in Washington, D.C. Tens of thousands of protesters are gathering in Freedom Plaza, between the White House and the US Capitol building, to protest in support of Palestine. (Photo by Martin Evans/NurPhoto) (Photo by Martin Evans / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyűlölet-bűncselekmény miatt vádat emeltek egy férfi ellen, amiért megütött egy izraeli turistát. A 28 esztendős elkövető előbb egy izraeli csoport nyomába eredt és válogatott sértéseket vágott a fejükhöz, példul, hogy „a Hamásznak több ilyennel kellett volna végeznie”, vagy „Allah végezzen az összes zsidóval”. Ezután a sietősen távozó látogatók után futott, egyiküket hátulról erősen fejbe vágta, majd megpróbált kereket oldani.

Az áldozat még szerencsésnek is mondhatta magát. November elején egy 69 esztendős zsidó férfi meghalt, mikor összeszólalkozott a palesztinpárti tüntetőkkel. Egyelőre tisztázatlan körülmények között hátraesett, és úgy beverte a fejét, hogy már nem sikerült megmenteni.

Nem, a fenti esetek nem Magyarországon történtek, ahol David Pressman amerikai nagykövet antiszemitizmust vizionál. Hanem éppenséggel az ő hazájában: az Egyesült Államokban.

És a sort még hosszan lehetne folytatni. Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) igazgatója az október hetedikei terrortámadás után arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államokban „történelmi szintre emelkedett az antiszemitizmus”. 

Rámutatott: míg a zsidók az amerikai népesség alig 2,4 százalékát adják, addig a vallás elleni gyűlöletbűncselekmények hatvan százalékát követik el ellenük.

Figyelmeztetett arra is, hogy a Hamász támadása olyan inspirációt jelenthet a szélsőgégeseknek, mint amilyen az Iszlám Állam úgynevezett kalifátusának kikiáltása volt korábban.

Nem most kezdődött

De valójában a folyamat koránt sem most kezdődött. Az Anti-Defamation League (ADL) nevű, amerikai zsidó szervezet tavalyi évre vonatkozó jelentése szerint az Egyesült Államokban 3697 antiszemita incidens történt, ami 36 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Vizsgálatukból kiderül, hogy 2022-ben minden kategóriában, így a zaklatásban, vandalizmus, illetve fizikai erőszakban is emelkedést regisztráltak. 111 alkalommal fajult tettlegességig a támadás, de többségében nem lőfegyverrel, és szerencsére „csak” egy halálos áldozatról számoltak be.

 

Az idei évre vonatkozó összesítésben borítékolhatóan romlani fog a helyzet. Az ADL már október végén arra figyelmeztetett, hogy a Hamász terrortámadása óta négyszáz százalékkal emelkedtek az antiszemita incidensek a tengerentúlon. És akkor ebbe még benne sincs az internet, amelyet ellepett az Izrael-ellenes tartalom. A szervezet rámutatott, hogy a Telegramon például ezer százalékkal növekedett a zsidók és Izrael elleni bejegyzések száma.

Félnek az amerikai zsidók

A zsidó napköziket lemondták, a zsinagógák bezártak, a közösségi médiát ellepi a gyűlölet – számolt be róla még a demokratákhoz húzó CNN is. Egy novemberi közvélemény-kutatás szerint a tengerentúli zsidók hetven százaléka kevésbé érzi magát biztonságban a háború kirobbanása óta. 

Emellett tízből három úgy nyilatkozott, hogy ismer olyat, akit fizikai támadás vagy valamilyen más atrocitás ért zsidósága miatt.

Különösen rossz a helyzet az amerikai egyetemeken. A Pennsylvaniai Egyetem diákjai például intifádára, vagyis Izrael elleni erőszakos felkelésre szólítottak fel. Az amerikai diákok 51 százaléka arról számolt be, hogy kevésbé érzi magát biztonságban az egyetemen, 35 százalékuk pedig arról, hogy az egyetemen gyűlölködés vagy erőszakos cselekmények értek zsidó embereket.

Amerika, palesztinpárti tüntetés
Palesztinpárti tüntetés New Yorkban (Fotó: AFP/Europress/Anadolu)

Sorost bírálni = antiszemitizmus?

David Pressman amerikai nagykövet érvelése szerint Magyarország azért antiszemita, mert Soros György és fia szerepelnek plakátokon. Ezzel azonban még maguk az izraeliek sem értenek egyet. Egy korábbi interjúban Eli Hazan, a Likud külügyi igazgatója – immár Izrael szingapúri nagykövete – úgy nyilatkozott:

zsidó létemre én is Soros György ellen vagyok.

 

Jákov Hagoel, a Cionista Világszervezet elnöke Magyarországról azt mondta, hogy jelen van az antiszemitizmus a Jobbik miatt, de „De Istennek hála, Magyarországnak erős, Izrael-barát kormánya van.”

Sőt, Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete – aki bizonyára elég jól ismeri Magyarországot – mondta azt:

Európát is jól ismerem, így bizton állíthatom, a kontinensen Magyarország szinte az egyetlen hely, ahol egy gyakorló vallásos zsidó szabadon sétálhat az utcán anélkül, hogy bármitől tartania kellene.

 

Borítókép: Palesztinpárti tüntetés a Fehér Ház előtt. (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.