Az uniós költségvetés 17 százaléka Ukrajnának menne, ha megkapná a tagságot

Az összes többi tagállam nettó befizetővé válna.

2023. 12. 12. 14:39
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2022. április 8. Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezet fog Kijevben 2022. április 8-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal Fotó: Ukrán elnöki sajtóhivatal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió közös költségvetésének tizenhét százaléka közvetlenül Ukrajnába áramlana, ha Ukrajna megkapná az uniós tagságot – derül ki a German Economic Institute december 11-én, hétfőn közzétett jelentéséből, írja a The European Conservative. 

A cikkre Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is felhívta a figyelmet közösségi oldalán. 

Az EU jelenlegi hétéves költségvetése szerint ez a 17 százalék 190 milliárd eurót tenne ki: mintegy 70-90 milliárd euró a közös agrárpolitika (KAP) finanszírozásából, további 50-70 milliárd euró pedig a kohéziós alapokból érkezne, azzal a céllal, hogy támogassák Ukrajna gyengélkedő gazdaságát. 

Ez azt jelenti, hogy szinte az összes többi uniós tagállam nettó befizetővé válna, Ukrajna pedig az EU fő nettó kedvezményezettjévé.

A kérdés persze az, hogy – mint a jelentés rámutat – milyen Ukrajna csatlakozna az EU-hoz: mekkora lenne a területe, és hányan élnének benne az Oroszországgal kötött esetleges békeszerződést követően? Kiemelik:

Az egyetlen jelenlegi EU-tagállam, amely rámutatott a nyilvánvalóra, Magyarország: Ukrajna még mindig háborúban áll, ezért nem kezdhet csatlakozási tárgyalásokat az EU-val.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökeke (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.