Kudarcot vallott Rishi Sunak politikája

Az elmúlt hónapokban tovább nőtt az államadósság és súlyosbodott a migrációs válság az Egyesült Királyságban.

2023. 12. 16. 8:40
SUNAK, Rishi
Manchester, 2023. október 4. Rishi Sunak brit miniszterelnök beszédet mond a Konzervatív Párt manchesteri kongresszusának negyedik napi tanácskozására érkezik 2023. október 4-én. MTI/EPA/Adam Vaughan Fotó: Adam Vaughan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még januárban öt ígérettel állt a választók elé Rishi Sunak brit miniszterelnök, ám a Bloomberg amerikai hírportál szerint év végére csupán egyet sikerült teljesítenie. Az Egyesült Királyságban azonban 14 hónapon belül – 2025. január 28. előtt – választásokat kell tartani, tehát a kormányfőnek igyekeznie kell, ha be akarja hozni a lemaradást. A választók közül egyre többen mondják, hogy Sunak nem áll túl jól ígéretei teljesítésében.

A Bloomberg listáján első helyen az egészségügyi ellátás áll: a miniszterelnök ugyanis vállalta, hogy megszűnnek az ellátási várólisták.

Az adatok azonban azt mutatják, rekordszámban várakoznak ellátásra a páciensek: szeptemberben 7,77 millióan vártak kezelésre, októberre pedig csak kis mértékben sikerült csökkenteni a számokat, két hónappal ezelőtt 7,71 milliós listával zártak. Az amerikai hírportál kiemelte, az említett számok nemhogy kevesebbek a januári adatknál, hanem körülbelül félmillióval emelkedett az ellátásra várakozók száma. Sunak az egészségügyi személyzet sztrájkjaival magyarázta a kialakult helyzetet. Az elmúlt hónapokban az orvosok és ápolók számos alkalommal utcára vonultak a fizetések emelését követelve, és a megmozdulások még az év vége ellenére sem hagytak alább: a mostani hétvégére újabb tüntetést terveznek a szakszervezetek a magasabb bérek érdekében – számolt be az Evening Standard brit bulvárlap.

A második ügy, amelyben szintén nem teljesített jól a miniszterelnök, az illegális bevándorlók beáramlása volt.

Az elmúlt években ugyanis jelentősen megnőtt a Franciaországból a La Manche-csatornán érkező migránsok aránya. A kormány úgy fogalmazta meg az ígéretet, hogy leállítják az illegális bevándorlókat szállító hajók érkezését, ám a Bloomberg közlése szerint a miniszterek is elismerték, hogy mindez nem valósult meg. A BBC brit közmédia által közölt statisztikai adatok szerint tavaly csaknem 46 ezren érkeztek az Egyesült Királyságba a La Manche-csatornán keresztül, míg idén mintegy 29 ezren.

Noha a számok valóban mérséklődtek, Sunak migrációs politikája nem mondhatni túl sikeresnek: év végéig ugyanis aligha fogják tudni feldolgozni azt a körülbelül 18 ezer menedékkérelmet, melyeket még idén le kellene zárni, továbbá a kelet-afrikai Ruandába való kitoloncolási tervet sem sikerült véghez vinnie.

Sunak arra is ígéretet tett, javítani fogja a gazdasági mutatókat politikájával, ám az adatok koránt sem erre utalnak: tavaly októberhez képest ugyanis mindössze 0,3 százalékos növekedést könyvelhet el London.

Mindemellett az államadósság tekintetében sem halad túl jó irányba az Egyesült Királyság: míg januárban 94,8 százalékos államadósságról szóltak a hírek, év végére 97,8 százalékra emelkedtek. Előrejelzések szerint érdemi csökkenés csupán 2028–2029-re várható, tehát Sunak ígérete leghamarabb öt év múlva teljesülhet. Az öt januári ígéretből azonban egyet sikerült teljesíteni, mégpedig az infláció csökkentését.

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.