Tömeges lövöldözés Prágában, legalább tizenöten meghaltak + galéria

Az elkövető a mészárlást megelőzően saját apjával is végezhetett.

2023. 12. 21. 16:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
  • Tizenégy emberrel végzett, és több mint huszat megsebesített egy ámokfutó a prágiai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karánál.
  • Az elkövető az egyetem hallgatója volt. Tette után feltehetőleg öngyilkos lett.
  • Indítékai egyelőre ismeretlenek. A terrorizmus lehetőségét kizárták. Valószínűleg pszichés zavarokkal küzdött, iskolai mészárlásra készült.
  • Elképzelhető, hogy két másik, korábbi gyilkosság is köthető hozzá. Saját apját is megölhette.

 

Halálos lövöldözés történt csütörtök délután Prágában, a cseh főváros központjában, a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karánál. Ez Prága óvárosában található, mintegy ötszáz méterre a történelmi Károly hídtól, ahol általában rengeteg turista tartózkodik. 

A cseh hatóságok halottakról és sebesültekről számoltak be, a legutolsó információk szerint legalább tizenöten meghaltak – beleértve az elkövetőt –, kilencen súlyosan megsebesültek, többen könnyebben megsérültek. A legfrissebb közlés szerint a sérültek száma huszonnégyre emelkedett.

A cseh sajtó híradása szerint az elkövető is életét veszítette, valószínűleg öngyilkos lett.

 

Magányos ámokfutó ölhetett

A közösségi médiában megjelent, meg nem erősített hitelességű fotók szerint az elkövető a tetőről, egy távcsöves puskával nyithatott tüzet. Indítékai egyelőre ismeretlenek. 

A rendőrség közlése szerint a tettes is az egyetem hallgatója volt és ő is az áldozatok között van.

Az X-en megjelentek olyan híresztelések is, amelyek szerint előre eltervezte és bejelentette, hogy iskolai lövöldözésre készül. Egyes sajtóinformációk szerint az elkövetőt David Kozaknak hívták, a lövöldözés előtt pedig több, az ámokfutásra utaló bejegyzést is közzétett a közösségi médiában.

Gyűlölöm a világot és annyi kínt akarok hátrahagyni, amennyit csak lehet

– állt az egyik írásában. Bejegyzései alapján egy nem régen, Oroszországban történt másik iskolai mészárlás inspirálhatta: december hetedikén egy 14 éves orosz lány egy diáktársával végzett,többeket megsebesített, majd öngyilkos lett.

Sajtóértesülések szerint az elkövető két korábbi, közelben elkövetett gyilkosságért is felelős lehet, sőt a mészárlást megelőzően saját apjával is végezhetett

A cseh főváros polgármestere arról tájékoztatott, hogy a támadó leesett az épület tetejéről, más sajtóforrások szerint szerint lelőtte magát. Vít Rakúsan belügyminiszter nyugalomra intette a lakosságot, elmondása szerint magányos elkövetőről van szó. – Semmi nem utal arra, hogy a bűncselekmény kapcsolatban állna a nemzetközi terrorizmussal – jelentette ki. 

Kiürítették a környéket

A lakosságnak azt tanácsolták, hogy hagyják el a környéket, az itt lakók pedig ne jöjjenek ki a lakásaikból. A hallgatók pedig e-mailt kaptak, amelyben a rendőrség azt tanácsolta, ne menjenek sehova, próbálják elbarikádozni magukat. A lövések idején a bölcsészkar épületében mintegy 200-300 ember tartózkodott, s a környéken is nagyon sokan voltak. A rendőrség felkérte a prágaiakat és a turistákat, hogy ha lehet, kerüljék el a környéket, az ott lakókat pedig arra, hogy ne hagyják el otthonukat. A helyszínen készült felvételek tanúsága szerint diákok feltett kézzel léptek ki az épületből annak kiürítése közben – írta az MTI.

Csehországot és Európát is megrázta

Petr Pavel cseh elnök X-bejegyzésében reagált a tragédiára. „Szeretném kifejezni mély sajnálatomat és őszinte részvétremet az áldozatok családjainak és hozzátartozóinak” – írta az államfő. Külön köszönetet nyilvánított a lakosságnak, akik maximálisan együttműködtek a hatóságokkal, megelőzve ezzel a pánik eluralkodását. 

Gondolataink és imáink az áldozatok hozzátartozóival vannak – írta X-bejegyzésében Orbán Viktor. „Mélységesen megdöbbentett a prágai Károly Egyetemen történt szörnyű lövöldözés” – áll a posztban. 

Később több európai vezető politikus, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Zuzana Caputova szlovák köztársasági elnök is részvétét és együttérzését fejezte ki.

Borítókép: Pánik a lövöldözés helyszínén, Prágában (Getty Images/Gabriel Kuchta)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.