A svédeknek mégsem olyan fontos a NATO-csatlakozás?

A svéd NATO-tagság hónapok óta beszédtéma a politikai életben. Ulf Kristersson azonban – annak ellenére, hogy Orbán Viktor meghívta egy budapesti látogatásra – párbeszéd helyett inkább Magyarországra mutogat a csatlakozás kérdésében.

2024. 02. 01. 18:18
KRISTERSSON, Ulf; ORBÁN Viktor
EU-csúcs Brüsszelben Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párbeszéd helyett ujjal mutogat a svéd kormány

Panaszkodni egyszerűbb, mint tenni érte – tartja a mondás, amely Svédország NATO-csatlakozására kiváltképpen igaz. Azzal, hogy Törökország nemrég elfogadta és rábólintott a svédek csatlakozására a védelmi szövetséghez, Magyarország lett az utolsó tagállam, amely még nem ratifikálta azt. Orbán Viktor miniszterelnök azóta már Jens Stoltenbergnek, a NATO főtitkárának is leszögezte, hogy a kormány támogatja a csatlakozást, és sürgeti az Országgyűlést, hogy minél hamarabb szavazza meg azt. 

KRISTERSSON, Ulf; ORPO, Petteri; VON DER LEYEN, Ursula
Fotó: Henrik Montgomery

A magyar kormányfő még diplomáciai látogatásra is meghívta Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt. A tárgyalás témája a meghívólevél szerint az északi ország NATO-csatlakozása, valamint a két ország kapcsolatának erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítése érdekében.

Svédországban először óriási káoszt okozott ez a meghívás, a A svéd külügyminiszter – aki szeptemberben válasz nélkül hagyta magyar kollégája, Szijjártó Péter levelét, amelyet a svéd iskolákban vetített, Magyarországot lejárató videó miatt írt – úgy kommentálta a magyar miniszterelnök levelét, hogy az egy jó hangvételű írás, amelyet meg kell fontolni. Tobias Bilström ugyanakkor úgy vélekedett, a két ország között kiterjedt együttműködés van, így nincs szükség további tárgyalásokra. Ezt követően maga Ulf Kristersson reagált a meghívásra, mondván, hogy a brüsszeli csúcstalálkozón asztalhoz ülhetnek Orbán Viktorral.

KRISTERSSON, Ulf;
Fotó: Pontus Lundahl

Sürgős volt az ankarai látogatás a svéd kormányfőnek

2022 novemberében Ulf Kristersson nem volt rest ellátogatni Ankarába, hogy párbeszédet kezdeményezzen Recep Tayyip Erdogan török elnökkel a NATO-csatlakozásról. Kis túlzással ez volt az első dolga, miután miniszterelnök lett. A törököknek is volt mit feltételül szabniuk, amelyeket Svédország végül teljesített. Hasonló módon Magyarországtól is úgy kértek a svédek, hogy közben az elmúlt években igyekeztek a lehető legrosszabb színben feltüntetni a magyar kormányt és a magyar törvényhozást. Ráadásul Ulf Kristersson és pártja az elsők között követelték a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Miközben Orbán Viktor párbeszédet kezdeményez, addig a svéd kormány nem érzi úgy, hogy lenne miről beszélni. A jelek szerint tehát mégsem lehet olyan fontos meggyőzni a magyarokat, hogy minden sérelem és mocskolódás ellenére bólintsanak rá a NATO-csatlakozásra. A sajtóhíreket olvasva talán nem is olyan meglepő, hogy a kormányfőnek nincs ideje diplomáciai tárgyalásokra.

Miért nincs ideje Budapestre látogatni a svéd miniszterelnöknek?

Az év legtitkosabb bulijának nevezte az Aftonbladet napilap a miniszterelnök szombati születésnapi összejövetelét, amelyet a miniszterelnöki rezidencián tartottak, a Sagerska Husetban. A média részéről egyedül ez az – egyébként erősen baloldali – bulvárlap szerzett tudomást az eseményről, amelyre számos politikus és ismert ember is érkezett.

A vendégek között volt egy korábbi miniszterelnök, Carl Bildt is, aki a bejárat előtt lévő riporternek azt mondta, nem születésnapi buliba érkezett, hanem egy fogadásra, de volt olyan vendég, aki azt is elárulta, milyen születésnapi ajándékot hozott.

A „szűkkörű” ünneplésnél nagyságrendekkel nagyobbra került sor szerda este, a rezidenciától pár lépésre fekvő miniszterelnökségen, a Rosenbadban, amelyre számos ismert ember, politikusok, nagykövetek, egyházi személyek, az üzleti élet és a civil társadalom képviselői kaptak meghívást. A fényűző születésnapi rendezvény tényleges költségéről nem adott tájékoztatást a miniszterelnöki hivatal, de azt megerősítették, hogy a miniszterelnöki szerepkör keretein belül zajlik, 

azaz hivatalos esemény és így a költségeket a miniszterelnökség állja.

Kristersson egyébként december 29-én ünnepelte 60. születésnapját. Akkor azért nem lehetett megtartani a bulit, mert nem tartózkodott Svédországban, ugyanis tíznapos dél-amerikai utazással ünnepelt családjával. A kormányfő korábban maga mondta, hogy legfeljebb hét napig lehet távol a kormányfő fizikailag Stockholmtól.

A kormányfőt a hivatali ideje alatt többször érte kritika mind a sajtó részéről, mind belső politikai körökből, amiért gyakran van távol hivatalától. Szeptemberben például zavartalanul lovaskocsikázott egy ismert svéd zenész, E-Type esküvőjén, amikor a bűnbandáknak köszönhetően minden korábbinál brutálisabb erőszakullám söpört végig az országon, elsősorban Stockholmban.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (b) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.