Putyin elküldte az utolsó utáni figyelmeztető videóüzenetet is + videó

A következő lépés már a világháború lesz.

2024. 03. 01. 18:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, hogy Emmanuel Macron francia elnök sem ért a videóüzenetekből. Kedden jelentek meg az első hírek arról – az orosz médiában feltűnően nagy zajt csapva – , hogy az orosz védelmi minisztérium a Jarsz rakétakilövő egységeket átmozgatják egy másik állomáshelyre. Akkor azt állították, hogy ez csak egy felkészülés a május 9-i moszkvai felvonulásra. Ez már akkor gyanút keltett szerkesztőségünkben, hogy talán kicsit korai lesz. Megkérdeztük Horváth József volt katonai és civil titkosszolgálati vezetőt az ügyről, és akkor azt mondta, hogy a kérdés nem alaptalan, hiszen a Jarsz rendszer mozgatása mindig bír valamilyen üzenettel. Alig telt el két nap, és Vlagyimir Putyin óvatosan visszaüzent a francia elnöknek, bemutatván egy Jarsz kilövés videóját, hogy ha kell, ők ezt is bevetik. Miután Macron megerősítette, hogy nem véletlen elszólás volt, hanem szándékosan mondta, amit mondott, ma kora délután az orosz védelmi minisztérium Telegram-csatornáján videót tett közzé egy Jarsz rakétaindításról. 

 

Oroszország rakétaindítást hajtott végre a Jarsz mobil alapú, leválasztható robbanófejjel felszerelt, szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakétával. Forrás: orosz védelmi minisztérium
Oroszország rakétaindítást hajtott végre a Jarsz mobil alapú, leválasztható robbanófejjel felszerelt, szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakétával (Forrás: orosz védelmi minisztérium)

Hogy ezt még megfejeljék, néhány órával később egy újabb videóüzenetet tettek közzé a Telegram-csatornájukon, amiben még részletesebben bemutatják a nukleáris arzenál fenegyerekének kilövését. A kérdés az, hogy vajon megérti-e Macron elnök az üzenetet vagy belevezetné Európát a harmadik világháborúba.

 

Mi az a Jarsz?

A rakéta becsült hossza 22,5 méter, 2 méteres átmérővel. Az RS–24-es súlyát 49 ezer kilogrammra becsülik, és mint a korábbi közlésekből kiderült, körülbelül 12 ezer kilométeres hatótávolsággal rendelkezik.

– erről a hirado.hu írt korábban.

Az RSZ-24-es Jarsz egy interkontinentális ballisztikus rakétarendszer. Az interkontinentális jelzője hatótávolságára utal, amely lehetővé teszi, hogy Eurázsián kívüli célpontok ellen is bevethessék. Ballisztikus jelzője pedig a fegyver célba juttatásának módjából ered. Az RS–24 rakétákat a mobil indításhoz MZKT–79221 teherautókra szerelik, amelyek minden típusú terepen helytállnak, köszönhetően a 16×16-os kerékelrendezésnek és az első, második, harmadik és hatodik, hetedik és nyolcadik tengelyen kormányozható kerekeknek. A teherautót egy YaMz-847-es 800 lóerős dízelmotor hajtja.

A 2007-es teszteket az Egyesült Államok által Európába telepíteni tervezett rakétapajzsra adott válaszként hozták nyilvánosságra. 2010 óta az RS-24 operatív bevetésen van, 2017 júniusában több mint ötveny indítóállvány működött. 

Ez a szilárd tüzelésű rakéta hasonló a Topol-M-hez. Három szakasza van. A fő különbség, hogy a Jarsz MIRV-vel van felszerelve, és legalább 100-300 kilotonna súlyú 6-10 egymástól függetlenül célozható robbanófejet tud szállítani . Ez óriási előrelépés a Topol-M-hez képest, amely egyetlen 550 kilotonnás robbanófejet hordoz – írta meg a militarytoday.com

A Jarszt úgy tervezték, hogy elkerülje a rakétavédelmi rendszereket. Ez a rakéta repülés közben manőverez, és aktív és passzív csalit is hordoz. Becslések szerint legalább 60-65 százalék esélye van áthatolni a védelmen. Hiperszonikus sebességgel halad, és éles manővereket tud végrehajtani.

A közúti mobil interkontinentális ballisztikus rakétákat nehezebb észlelni és eltalálni. A Jarsz nagy valószínűséggel túléli az első csapást, ha az országot megtámadják. Mintegy hét percet vesz igénybe, hogy a rakétát előkészítsék a kilövéshez. Az interkontinentális ballisztikus rakétát körülbelül 20 éves élettartamra tervezték.

Visszatérve a pontosságra

A stratégiai interkontinentális rakéták, még ha tízezer kilométert is repülnek a célig, pontosságuk jóval a cél körül meghúzott 200 méteres körön belüli. És egy több száz kilotonnás robbanófej esetében ez a pontosság elégséges – emeli ki a novekedes.hu írása.

Borítókép: Oroszország rakétaindítást hajtott végre a Jarsz mobil alapú, leválasztható robbanófejjel felszerelt, szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakétával (Fotó: orosz védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.