Orbán Viktor és Donald Trump szövetségéről cikkezik az Euractiv

A vezető euroszkeptikusok három gyűléssel készülnek felrázni az európai uniós választási kampányt, amelyeken a nemzeti szuverenitás védelme áll szemben a brüsszeli bürokráciával és a woke ideológiával. Így ír az előttünk álló rendezvényekről az Euractiv portál.

Forrás: Euractiv2024. 04. 16. 9:50
Orbán Viktor magyar miniszterelnök vitaindító beszédet mond a Konzervatív Politikai Cselekvési Konferencia (CPAC) rendkívüli ülésszakán 2022. május 19-én a budapesti Bálna Kulturális Központban. Fotó: KISBENEDEK ATTILA Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő két hétben konzervatív, szélsőjobboldali és euroszkeptikus vezetők európai körútra indulnak, és Brüsszelben, Budapesten és Bukarestben tartanak gyűléseket, amelyeken Donald Trump volt amerikai elnök témái fognak elhangzani, írja az Euractiv.

Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: AFP/Michael Nagle)

A rendezvénysorozat a 2024-es Nemzeti Konzervativizmus Konferenciával kezdődik kedden és szerdán (április 16–17.) Brüsszelben, annak ellenére, hogy korábban aktivisták és politikusok, köztük szélsőbaloldali szervezetek és Brüsszel polgármestere is nyomást gyakoroltak a rendezvény leállítására.

Ám hamar megoldódott az ügy, vasárnap délután Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Facebook-oldalán ezt írta: 

A brüsszeli baloldal megpróbálta ellehetetleníteni, NEM SIKERÜLT. Minden törekvésük ellenére kedden kezdetét veszi az idei National Conservatism Conference Brüsszelben.

Az eseményen, mint korábban lapunk is megírta, Orbán Viktor lesz a főelőadó.

Mellette Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök (PiS) és Eric Zemmour francia elnökjelölt (Reconquete!) is a címszereplők között szerepel, írja a lap.

Brüsszel cserben hagyta az európai embereket. Soha nem volt még ekkora a távolság a brüsszeli politika és az európai polgárok érdekei és akarata között. Ezért van szükség változásra Brüsszelben. De ez a változás nem fog magától bekövetkezni: ki kell kényszeríteni

– idézte az Euractiv Orbán Viktor februári évértékelő beszédét, hangsúlyozva, hogy az amerikai és az uniós választások ugyanannak a folyamatnak a részei.

„Tegyük újra naggyá Európát” – idézi Orbán Viktor szavait, aki szerint Trump visszatérése a Fehér Házba békét hozna Ukrajnának.

A lap arról ír, Zemmour mindig is csodálta Trumpot, akit szövetségesnek tekint az iszlamizáció, az európai bürokrácia és a woke ideológia ellen, amelynek célja szerinte „kultúránk, identitásunk és történelmünk megsemmisítése”. 

Zemmour számára ez a három kulcsfontosságú kérdés, amelyeket pártja forrásai szerint fel fog vetni keddi beszédében.

A francia Reconquete párt elnöke, Eric Zemmour (C) a francia himnuszt énekli a színpadon Nicolas Bay európai parlamenti képviselővel (L) és Stephane Ravier francia szenátorral (R) a közelgő találkozót megelőző gyűlés végén. (Fotó: AFP/Pascal Guyot)

Zemmour és Trump is erősen konzervatív álláspontot képvisel a társadalmi kérdésekben, beleértve az egyéni jogokat, az iszlámot és a migrációt.

Van valami közös bennünk: Trump azt akarja, hogy az USA maradjon az USA, én pedig azt akarom, hogy Franciaország maradjon Franciaország

– mondta Zemmour 2022 februárjában.
A NatConon Nigel Farage volt európai parlamenti képviselőt, a UKIP és a Reform UK volt vezetőjét is üdvözölni fogják, aki határozottan kiállt a brexit mellett és kampányolt érte.


Üdvözöljük az európai CPAC-en

Idén április 25-én és 26-án rendezi meg újra, harmadik alkalommal az Alapjogokért Központ a legnagyobb nemzetközi konzervatív seregszemlét, a CPAC Hungaryt, ahová a világ legismertebb jobboldali vezetői, kutatói és influenszerei látogatnak el.

A rendezvény főszónokának ebben az évben is Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét kérték fel.

 

Geert Wilders (PVV) Elbert Dijkgraaf és Richard van Zwol informátorok, valamint a PVV, VVD, NSC és BBB megalakuló felek közötti megbeszélések megkezdése előtt. (Fotó: ANP/AFP/Koen van Weel)

A budapesti rendezvényen az amerikai Republikánus Párt képviselői olyan jobboldali vezetőkkel találkoznak, mint a holland PVV-s Geert Wilders (ID), a spanyol Santiago Abascal a Voxtól (ECR) és a belga Vlaams Belang elnöke, Tom van Grieken (ID), akiket a konferencia honlapján „wokebusters”-ként jelölnek meg.

Több médium, köztük a The Guardian, nem kapott akkreditációt az eseményre, arra hivatkozva, hogy az „no woke zone”, sajnálkozik az Euractiv.

A gyűlés mottója a „csapoljuk le a mocsarat”, amelyet Trump gyakran használ politikai ellenfeleivel szemben Washingtonban, illetve Európa esetében a brüsszeli EU-párti erők kiszorítására alkalmaznak – írja az Euractiv.


A román jobboldal is beszáll

A felemelkedő román jobboldali párt, az AUR április 27–28-án Bukarestben rendezi meg a saját „Tegyük újra naggyá Európát” című konferenciáját, amelyen részt vesznek a Zemmour-féle Reconquete (ECR) párt, a lengyel PiS (ECR), a belga Vlaams Belang (ID) és a dán Néppárt (ID) képviselői. Robert Malone amerikai tudós – aki a Covid–19-világjárvány után vált ismertté az Egyesült Államokban – lesz az egyik előadó.

A román konferencia olyan témákat vitat meg, mint „Az európai nemzetek – a keleti imperializmus és a nyugati föderalizmus között” és „Együtt állunk, megosztva elbukunk – az EU intézményrendszerének megdöntési lehetőségei”.

Borítókép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök vitaindító beszédet mond a Konzervatív Politikai Cselekvési Konferencia (CPAC) rendkívüli ülésszakán 2022. május 19-én a budapesti Bálna Kulturális Központban (Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.