Oroszország tudhatott a Crocus City Hall ellen tervezett támadásról, állítja az amerikai lap

Több mint két héttel azelőtt, hogy terroristák véres támadást hajtottak végre Moszkva külvárosában, az amerikai kormány közölte orosz tisztviselőkkel, hogy a Crocus City Hall népszerű koncerthelyszínként potenciális célpont lehet – állítják az ügyet ismerő amerikai tisztviselők.

Forrás: The Washington Post2024. 04. 03. 9:33
A képen a kiégett Crocus City Hall koncerthelyszíne látható a Moszkva melletti Krasznogorszkban 2024. március 26-án. Fotó: Natalia Kolesnikova Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan lépésként amerikai tisztviselők nagyon konkrét információkat osztottak meg egy terrorista-összeesküvésről egy ellenséges országgal szemben. Ez alátámasztja Washington korábbi kijelentéseit és ellentmond Moszkva azon állításainak, hogy az amerikai figyelmeztetések túl általánosak voltak ahhoz, hogy segítsenek megelőzni a támadást, írta a The Washington Post.

Az Oroszországban akkreditált nagykövetek és diplomáciai képviseletek képviselői fehér léggömböket engednek fel, miközben részt vesznek a terrortámadás áldozatainak emlékművénél a Crocus City Hall koncerthelyszínén tartott ünnepségen egy héttel a Moszkva melletti Krasznogorszkban történt támadás után. (Fotó: AFP/ SERGEI ILNITSKY)
Az Oroszországban akkreditált nagykövetek és diplomáciai képviseletek képviselői fehér léggömböket engednek fel, miközben részt vesznek a terrortámadás áldozatainak emlékművénél a Crocus City Hall koncerthelyszínén tartott megemlékezésen egy héttel a Moszkva melletti Krasznogorszkban történt támadás után. (Fotó: AFP/ Sergei Ilnitsky)

Az, hogy az Egyesült Államok a Crocus koncerttermet potenciális célpontként jelölte meg, kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az orosz hatóságok miért nem hoztak szigorúbb intézkedéseket a helyszín védelmére, ahol később a fegyveres terroristák több mint 140 embert öltek meg és felgyújtották az épületet – fogalmaz az amerikai lap.

A támadásért az Iszlám Állam-Horaszan vagy ISIS-K néven ismert csoport vállalta a felelősséget, de Vlagyimir Putyin megpróbálja Ukrajnára hárítani a felelősséget, mutatnak rá az amerikai tisztségviselők.

A támadás alapvető gyengeségeket tárt fel az ország biztonsági apparátusában, írja a cikk. Az orosz vezető nyilvánosan elutasította az amerikai figyelmeztetéseket, mindössze három nappal a március 22-i támadás előtt „nyílt zsarolásnak és megfélemlítési és destabilizálási kísérletnek” nevezte azokat.

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője nem kívánt nyilatkozni a témában. Korábban az NSC elismerte, hogy az Egyesült Államok információkat közvetített „egy tervezett moszkvai terrortámadásról”, de azt nem közölte, hogy a Crocus City Hallt nevezték meg lehetséges célpontként.

A Kreml szóvivője nem válaszolt a The Washington Post kérdéseire a figyelmeztetéssel kapcsolatban. Kedden azonban Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetője Moszkvában újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államok által közölt információk „túl általánosak voltak, és nem tették lehetővé számunkra, hogy teljes mértékben azonosítsuk azokat, akik ezt a szörnyű bűncselekményt elkövették” – írja az Interfax hírügynökség.

Washington a koncertterem elleni támadásra utaló információ megosztását azért is fontosnak tartotta, hogy az Oroszországban tartózkodó amerikaiakra leselkedő potenciális veszélyre figyelmeztessenek. 

Március 7-én az amerikai nagykövetség nyilvánosan bejelentette, hogy „figyelemmel kíséri azokat a jelentéseket, amelyek szerint szélsőségesek Moszkvában nagyszabású gyűléseket, koncerteket támadhatnak”, és azt tanácsolta az amerikai állampolgároknak, hogy a következő 48 órában kerüljék ezeket a helyszíneket.

Annak ellenére, hogy a Crocus City Hall nem rendelkezett hatékony biztonsági intézkedésekkel, vannak arra utaló jelek, hogy az orosz kormány komolyan vette Washington figyelmeztetését.

A 15 éves Iszlam, aki a koncertterem ruhatárában dolgozott a támadás éjszakáján, elmondta, hogy a Crocus személyzetét tájékoztatták a terrortámadás lehetőségéről, nem sokkal a március 7-i nyilvános figyelmeztetés után.

Figyelmeztettek minket, hogy terrortámadás történhet, és utasításokat kaptunk, hogy mit kell tennünk, és hová vigyük az embereket

– mondta egy interjúban.

A fiú azt is elmondta, hogy a helyszínen szigorúbb biztonsági ellenőrzéseket tartottak. Hogy a kezdeti figyelmeztetés után miért nem fokozták és tartották fenn a biztonsági intézkedéseket, az egyelőre tisztázatlan.

Lehetséges, hogy az orosz biztonsági szolgálatok, mivel a március 7-ét követő napokban nem történt támadás, azt feltételezték, hogy az amerikai információk tévesek – vélik az amerikai tisztviselők.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést tart a Crocus City hallban történt mészárlás után tett intézkedésekről. (Fotó: AFP/Mikhail Metzel)
Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést tart a Crocus City Hallban történt mészárlás után tett intézkedésekről. (Fotó: AFP/Mikhail Metzel)

Később Putyin az ukrán erőket a terror erőinek nevezte, és azt sugallta, hogy közvetlen fenyegetést jelentenek Oroszországra.

„A neonáci kijevi rezsim is áttért a terroristataktikára” – mondta Putyin.

Az orosz vezetés a Crocus City Hall elleni támadás kapcsán azt az álláspontot képviseli, hogy Kijev bérelte fel az ügynököket, ezeket az állításokat az amerikai és az ukrán tisztviselők is visszautasították.

A The Washington Post végül arra emlékeztetett, hogy Donald Trump elnöksége idején Putyin kétszer is megköszönte az amerikaiaknak, hogy olyan információkat osztottak meg, amelyek segítettek a szentpétervári terrortámadások meghiúsításában 2017-ben és 2019-ben.

Borítókép: A képen a kiégett Crocus City Hall koncerthelyszíne látható a Moszkva melletti Krasznogorszkban 2024. március 26-án (Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.