Tusk is belátta, Orbán Viktornak van igaza

Orbán Viktor és Donald Tusk is felemelte a szavát az EU migrációs paktuma ellen.

Forrás: Politico2024. 04. 12. 9:36
Prime Minister Of Poland Donald Tusk At The European Council Summit
Donald Tusk lengyel miniszterelnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyal az Európai Tanács második csúcstalálkozójáról szóló kerekasztal-ülés előtt az EU központjában. Fotó: Nicolas Economou Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország és Magyarország egymással egyetértve utasította el nyilvánosan az Európai Unió által megszavazott migrációs megállapodást.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy e hét szerdán a nyári európai parlamenti választások előtt a Brüsszelt uraló baloldali erők érvényre tudták vinni akaratukat, és a migrációs csomag minden egyes pontját megszavazták.

Egy európai parlamenti képviselő szavaz az Európai Parlamentben Brüsszelben 2024. április 11-én. (Fotó: AFP/Kenzo TRIBOUILLARD)
Egy európai parlamenti képviselő szavaz az Európai Parlamentben Brüsszelben 2024. április 11-én. Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Az EP-képviselők szerdán jóváhagyták az EU menekültügyi és migrációs paktumának mind a tíz jogszabályi szövegét, ezzel véget vetettek egy elhúzódó patthelyzetnek, és megnyitották az utat a blokk migrációs politikájának átfogó változtatásai előtt, írja a Politico.
Az évek óta készülő megállapodás célja a menekültügyi folyamat felgyorsítása, a migránsok áthelyezése a frontországokból, valamint a sikertelen menedékkérők kitoloncolási folyamatának egyszerűsítése.

Míg Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke történelminek üdvözölte a megállapodást, mások élesen bírálták, köztük civil szervezetek, valamint jobboldali és baloldali képviselők is.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök hevesen elutasította az áthelyezési mechanizmus ötletét, amely a migránsokat a frontvonalbeli országokból más EU-tagállamokba helyezné át, és azt ígérte, hogy megtalálják a módját annak, hogy Lengyelországot mentesítsék ez alól.

Megtaláljuk a módokat arra, hogy még ha ez a paktum többé-kevésbé abban a formában lép életbe, mint ahogy a parlamentben megszavazták, megvédjük Lengyelországot az áthelyezési mechanizmustól

– mondta Tusk szerdán újságíróknak.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök a Stratégiai Agenda ülésén Varsóban, 2024. április 11-én. (Fotó: NurPhoto/AFP/Jakub Porzycki)
Donald Tusk lengyel miniszterelnök a stratégiai agenda ülésén Varsóban, 2024. április 11-én. Fotó: NurPhoto/AFP/Jakub Porzycki

Orbán Viktor miniszterelnök a paktumról így fogalmazott: 

A migrációs paktum egy újabb szög az Európai Unió koporsójában. Az egység halott, a biztonságos határok nincsenek többé. Magyarország soha nem fog engedni a migrációs őrületnek! Változásra van szükség Brüsszelben, hogy megállítsuk a migrációt.

Budapest és Varsó – bár eltávolodtak egymástól – azzal fenyegetnek, hogy kisiklatja a migrációs megállapodást, írja a Politico.

Migránsok ülnek egy csónakban, miután a spanyol Salvamento Maritimo (Tengeri Kutató- és Mentőügynökség) "Salvamar Adhara" hajója körülbelül 250 migránst mentett ki három különböző csónakon a tengeren La Restinga kikötőjében. (Fotó: AFP/STRINGER)
Migránsok ülnek egy csónakban, miután a spanyol Tengeri Kutató- és Mentőügynökség Salvamar Adhara hajója körülbelül 250 migránst mentett ki három különböző csónakon a tengeren La Restinga kikötőjében. Fotó: AFP/Stringer

Szlovákia is egyértelműen elutasítja az új európai migrációs és menekültpolitikát, az EU úgynevezett migrációs paktumát – jelentette ki Juraj Blanár szlovák külügyminiszter csütörtökön Pozsonyban, az Európai Parlament által előző nap elfogadott csomagra reagálva.

 

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyal az Európai Tanács második csúcstalálkozójáról szóló kerekasztalülés előtt az EU központjában (Fotó: NurPhoto/AFP/Nicolas Economou)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.