Élő közvetítés
Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Afganisztánban százak haltak meg, elsők közt érkezett a magyar segítség + galéria

Néhány hét leforgása alatt két súlyos villámárvíz söpört végig Afganisztán több tartományában. A természeti katasztrófában majd négyszázan meghaltak, legalább ötezer család veszítette el otthonát, óriási mezőgazdasági területek kerültek víz alá, haszonállatok ezrei pusztultak el. Közben a tálib hatalomátvétel, majd az ukrajnai háború kirobbanása óta sokkal kevesebb figyelem és forrás jut az országnak. Az Ökumenikus Segélyszervezet most is az elsők között sietett a bajba jutottak segítségére. Bálint Gábort, a segélyszervezet humanitárius szakértőjét kérdeztük az afgán helyzetről.

2024. 05. 24. 5:20
Sahrak Muhadzsirin, 2024. május 13. Otthonának udvarrán ül egy idõs férfi az áradás sújtotta Sahrak Muhadzsirin faluban, az észak-afganisztáni Baglán tartományban 2024. május 12-én. A természeti katasztrófában legkevesebb 300-an vesztették életüket, és sokan megsérültek. MTI/EPA/Szamiullah Popal Fotó: Szamiullah Popal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ön többször járt Afganisztánban, jól ismeri a terepet. Miért okozhattak ekkora pusztítást az árvizek?

– Afganisztánt az elmúlt évtizedekből ismert fegyveres összecsapások mellett rendszeresen sújtják természeti katasztrófák is. Földrajzi elhelyezkedéséből adódóan kitett a kisebb-nagyobb földrengéseknek, a szélsőséges időjárásnak, szárazságnak, vagy éppen a villámárvizeknek. Utóbbi annak köszönhető, hogy az országban számos több ezer méter magas, nagyon meredek, sziklás és kopár hegy magasodik, ezért nagyobb esőzéseknél óriási mennyiségű víz tud hirtelen lezúdulni. Márpedig a mezőgazdasággal foglalkozó települések éppen ezek lábánál, a völgyekben fekszenek. Ez ellen vagy erdősítéssel, vagy gátakkal lehetne védekezni – nekünk is voltak ilyen projektjeink. 

Csakhogy Afganisztán területe hatalmas, és jelentős része hegyek között fekszik, így rendkívül költségesen, sőt lényegében lehetetlen lenne minden területet így megvédeni.

– Hogyan tudnak ilyenkor azonnal reagálni; honnan szereznek forrásokat?

– Nagyobb katasztrófák esetére már meglévő programjainkból szoktunk elkülöníteni egy kisebb összeget. Így ezt azonnal tudjuk aktiválni, amikor szükség van rá. Van ilyen megállapodásunk például az ENSZ Világélelmezési Programjával (WFP), illetve az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF). Természetesen együttműködünk a térségben dolgozó többi segélyszervezettel is, koordináljuk a felméréseket, összehangoljuk, hogy ki mivel fog segíteni. Ezekre a helyzetekre jó előre felkészülünk: nem akkor találjuk ki, mit kell tenni, mikor már baj van. Így tudtunk most néhány nap alatt, nagyon gyorsan 1136 háztartásnak segíteni. Az UNICEF támogatásával megvalósuló program háztartásonként 180 dollárt jelent (64 ezer forint). A kedvezményezettek kiválasztásánál prioritást élveztek, akik elveszítették egy hozzátartozójukat, vagy megsemmisült a házuk. Ennél a támogatási formánál fontos, hogy azt is megvizsgáljuk, hogy a közelben elérhetők-e a szükséges áruk.

– Csakhogy korábban arról szóltak a hírek, hogy a tálib hatalomátvétel után súlyos éhínség fenyegetheti Afganisztánt. Van egyáltalán elég áru, amire elkölthetik a pénzt?

– Éhínség alatt nem feltétlenül azt kell érteni, hogy valakit az éhhalál fenyeget, hanem azt is, hogy nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz, ezért alultáplálttá válik. 

A negyvenmillió lakos közel felét, több mint 16 millió embert fenyeget az alultápláltság veszélye. 

Ráadásul ez főként a csecsemőket, gyerekeket érinti. Ezért is van az, hogy az alapvető élelmiszerek – liszt, étolaj, só – mellett speciális táplálékkiegészítőkkel is segítünk. A probléma emellett az, hogy az ország általános gazdasági válságban van. Még mindig nagyon magas a munkanélküliség, az emberek elszegényednek. Közben a beáramló segélyek összege radikálisan lecsökkent. És ennek a tetejébe jött az Afganisztánt is elérő általános áremelkedés.

– Jut elég forrás Afganisztánra, vagy elfordult a nemzetközi figyelem?

– A nagy segélyprogramok egyértelműen alulfinanszírozottak. Az ENSZ minden évben készít egy tervezetet, hogy milyen összegre lenne szükség – ennek jelenleg 19 százaléka áll rendelkezésre. Ráadásul az egész világot sújtó áremelkedés a segélyezést sem hagyja érintetlenül. Afganisztánnak emellett bizonyos nemzetközi szankciókkal, illetve a már említett gazdasági nehézségekkel is meg kell küzdenie. Márpedig amíg a gazdaság nem tud talpra állni, addig semmi esély nincs arra, hogy az ország segélyekre utaltsága csökkenjen. Tapasztaljuk azt is, hogy több segélyszervezet megszüntette tevékenységét az országban. És az ukrajnai háború is elvonja a forrásokat. 

Ahogy a nemzetközi figyelem elfordul egy országról, úgy a támogatásra szánt összegek is drasztikusan csökkennek.

– Milyen az együttműködés a tálibokkal?

– Úgy fogalmaznék: megfelelő. Minden alkalommal, amikor személyesen jártam az országban, nagyon nyitottan fogadtak. Egyértelműen húztak néhány vörös vonalat, melyek azok a területek, ahol nem szívesen látják a külföldi szervezeteket. Mi kizárólag humanitárius segítségnyújtással foglalkozunk, így mindig jó volt velük a viszony.

Évtizedes jelenlét.

Amennyiben támogatnák az afganisztáni villámárvizek túlélőit, úgy a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával, vagy átutalással a 11705008-20464565-ös számlaszámon „Afganisztán” megjelöléssel csatlakozzanak a katasztrófa károsultjait támogató segélyakcióhoz. Az Ökumenikus Segélyszervezet 2001 óta dolgozik Afganisztánban. Ezen időszak alatt az ország tíz tartományában közvetlenül több mint kétmillió embert támogatott nemzetközi partnerszervezetek, illetve ENSZ-szervezetek támogatása mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Hungary Helps Ügynökség együttműködésével megvalósult humanitárius és fejlesztési programokban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.