Jens Stoltenberg: Számos NATO-ország soha nem vezetett be korlátozást az Ukrajnának szállított fegyverek használatára vonatkozóan

A NATO főtitkára a külügyminiszterek informális prágai csúcstalálkozóján megpróbálta meggyőzni a szövetségeseket arról, hogy Kijev katonai célpontokat támadhasson orosz területen, a háború alakulásának fényében.

Forrás: Reuters2024. 05. 31. 13:24
Informal meeting of NATO Ministers of Foreign Affairs in Prague
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár amikor a NATO-külügyminiszterek informális találkozójára érkezik a prágai Czernin-palotába, 2024. május 31-én. Fotó: Lukas Kabon Forrás: Anadolu/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Prágában kijelentette, hogy„eljött az idő, hogy a katonai szövetség tagjai újragondolják az Ukrajnának az ország Oroszország elleni harcának támogatására szállított fegyverek használatára vonatkozó korlátozások egy részét, írta a Reuters.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (k) részt vesz a NATO külügyminisztereinek informális találkozóján a prágai Czernin-palotában 2024. május 31-én. (Fotó: AFP/Michal Cizek)
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (k) a NATO külügyminisztereinek informális találkozóján a prágai Czernin-palotában 2024. május 31-én. Fotó: AFP/Michal Cizek

A szövetségesek sokféle katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának, és néhányan közülük bizonyos korlátozásokat vezettek be e fegyverek használatára vonatkozóan. Ezek nemzeti döntések

– mondta Stoltenberg a NATO külügyminiszteri találkozója előtt Prágában elmondott beszédében.

– De úgy gondolom, hogy annak fényében, ahogy ez a háború alakult, eljött az idő, hogy megfontoljuk néhány ilyen korlátozást, hogy az ukránok valóban megvédhessék magukat

– hangsúlyozta a háborúpárti Stoltenberg. Miközben az ukrán vezetés sürgeti a kormányokat Berlintől Washingtonig, hogy enyhítsék a szállított fegyverekre vonatkozó korlátozásokat, a nyugati országok az elmúlt hetekben egyre megosztottabbnak tűntek abban a kérdésben, hogy az ukrán hadseregnek engedélyezni kell-e, hogy oroszországi célpontokat támadjon.

Ukrajna egyes szövetségesei, például Nagy-Britannia, a balti államok és Dánia azzal érveltek, hogy ez az invázió elleni jogos önvédelem része, míg mások azt mondták, hogy fegyvereiket csak Ukrajnában lehet használni, mivel attól tartanak, hogy egy Oroszországon belüli csapás a Nyugatot is belerángatná a konfliktusba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog egy belga főtiszttel, amikor megvizsgálta az F-16-os vadászgépeket hivatalos látogatása során, miután Belgium vállalta, hogy 30 darabot leszállít belőlük, hogy segítsen Kijevnek az orosz invázió elleni harcban, 2024. május 28-án a melsbroeki katonai repülőtéren. (Fotó: AFP/SIMON WOHLFAHRT)
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog egy belga főtiszttel, amikor megvizsgálta az F–16-os vadászgépeket a hivatalos látogatása során. Fotó: AFP

A belga miniszterelnök a héten azt mondta, hogy az F–16-os vadászgépek, amelyeket országa idén tervez Ukrajnába küldeni, csak Ukrajna határain belül használhatók. Németország hasonló fenntartásokat fűzött a nehézfegyverzet, többek között a Leopard harckocsik szállításához.

Amerika csendben engedélyt adott Ukrajnának, hogy Oroszországon belül – kizárólag Harkiv környékén – csapást mérjen az Egyesült Államok által biztosított fegyverekkel – közölte csütörtökön három amerikai tisztviselő és még két másik személy, akik szintén tudnak erről a lépésről. Joe Biden ezen döntése után milliméterekre került a világháború. 

Azoknak a nyugati országoknak, amelyek állítólag jóváhagyták a nagy hatótávolságú fegyvereik használatát orosz területen (függetlenül attól, hogy országunk régi vagy új részeiről beszélünk), világosan meg kell érteniük, hogy az összes katonai felszerelésüket és az ellenünk harcoló szakembereiket megsemmisítik mind Ukrajna, mind pedig akár más országok területén is, ha onnan indítanak csapásokat Oroszország területe ellen

 – írta vészjóslóan a Telegram-oldalán Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

 

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO-külügyminiszterek informális találkozójára érkezik a prágai Czernin-palotába 2024. május 31-én (Fotó: Anadolu/AFP/Lukas Kabon)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.