Az Európai Néppárt egy háborúpárti frakció

Az ukránok szenvednek. Ők a mi harcunkat harcolják a szabadságért és demokráciáért. Hisznek ezekben az értékekben. Ezért is kell felgyorsítanunk a támogatásukat, küldenünk kell a fegyvereket és a lőszert, amikre szükségük van – fogalmazott nemrég Manfred Weber. Az Európai Néppárt, elnöke, Weber vezetésével a háborúpárti európai álláspont egyik legnagyobb támogatója és követelője.

2024. 06. 19. 14:37
Elina Valtonen (L) finn külügyminiszter és Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke sajtótájékoztatót tart a Finnország és Oroszország közötti Vaalimaa határellenőrző pont közelében a finnországi Virolahtiban 2024. május 22-én. Fotó: Jussi Nukari Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Néppártot (EPP) kereszténydemokrata pártok alapították 1976-ban, később konzervatív és más jobbközép irányultságú pártok is csatlakoztak hozzá. Az EPP prioritása az egységes és biztonságos, gazdasági erővel és társadalmi felelősséggel rendelkező Európa volt. 

European parliament,  national parliament elections
Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke a 2024. június 9-i európai parlamenti választások után egy éjszakai rendezvényen beszél a sajtónak az Európai Parlamentben Brüsszelben (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

E célkitűzések fölé azonban az elmúlt években egy egészen másfajta cél került, nevezetesen a következetes és egyre erőteljesebb háborúpártiság.

Ukrajna Európa, Európa Ukrajna. Mindegy, meddig tart, de Oroszországot le kell győzni Ukrajnában.

– írta az Európai Néppárt elnök-frakcióvezetője, Manfred Weber az X-en 2024 januárjában.

Manfred Weber később a Focus online-nak adott interjúban az egyre egyoldalúbbá váló orosz–ukrán háború kapcsán úgy fogalmazott:

Putyin minden nap teszteli, meddig tud elmenni, különösen a finn és a balti határokon. Az egyetlen lehetséges válasz erre az európai egység és erő.

Weber háborúpárti álláspontját számos alkalommal kifejtette az elmúlt két évben – írta meg a Mandiner is.

Ahogy a háborús kommunikáció az elmúlt időszakban felerősödött a nyugati közösségben, Manfred Weber is egyre tovább ment: az EP-választás előtti hetekben egy nyilvános vitán a német politikus egy európai atomfegyver létrehozását sürgette.

A háborúpárti Weber szerint – aki a kötelező európai sorkatonaság mellett érvelt, s ötlete nyomán már a nőket is besoroznák – az EU védelmi képességeit meg kell erősíteni. Ezzel korábban a közös rakétarendszerre célzott, amelynek a szerinte nem kellően határozott berlini támogatottságát fájlalta.

Nem sokkal később, az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján azt közölte

Az ukránok szenvednek. Ők a mi harcunkat harcolják a szabadságért és demokráciáért. Hisznek ezekben az értékekben. Ezért is kell felgyorsítanunk a támogatásukat, küldenünk kell a fegyvereket és a lőszert, amikre szükségük van az önvédelmük és értékeink megvédése érdekében... Ukrajna oldalán akarunk állni, ezek ilyen idők. Ha meg akarjuk őrizni a békét az Európai Unióban, akkor meg kell erősítenünk Ukrajnát 

– fejtette ki Weber.

Jan Olbrycht az EPP alelnöke is kiállt Ukrajna és a háborúpártiság mellett.

Az Európai Unió és az Európai Parlament készen állnak a segítségre, mert Ukrajna Európa, Európa pedig Ukrajna

– jelentette ki Roberta Metsola az EP elnöke, aki szintén néppárti politikusként áll a háború pártján.

Folytasd a küzdelmet, biztosan nyersz… soha ne add fel.

– írta közösségi oldalán Metsola idei márciusi előre be nem jelentett ukrajnai látogatása után, ahol teljes támogatásáról biztosította Zelenszkijt.

Metsola egyébként 

legutóbb – ironikus módon – épp a svájci konferencián állt ki a háború folytatása mellett.

A The Kyiv Post ukrán lapnak nyilatkozva azt mondta, „Ukrajna az EU és más hasonlóan gondolkodó partnerek támogatásával – akik közül sokan itt vannak Svájcban – megállíthatja Putyint”, és kiemelte:

E cél elérése érdekében gyorsan és határozottan kell cselekednünk. Továbbra is segítenünk kell Ukrajnának, hogy megvédje magát katonai segélyekkel, lőszerrel, légvédelmi rendszerekkel és egyéb felszerelésekkel.

Az Európai Néppárt korábbi vezetője, Donald Tusk szintén a legharciasabb háborúzni kívánó politikusok közé tartozik.

„Tudom, hogy pusztítóan hangzik, különösen a fiatalabb generáció számára, de lelkileg hozzá kell szoknunk egy új korszak érkezéséhez. Ez a háború előtti korszak” – mondta Tusk.

Volodimir Zelenszkij (jobbra), Ukrajna elnöke kezet fog Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel a kijevi tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón (Fotó: AFP/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata)

A lengyel miniszterelnök egy közös rakétaelhárító légvédelmet is javasolt Európa számára.

Az Európai Bizottság néppárti elnöke, Ursula von der Leyen szintén minden fórumon a háborúpárti álláspontot képviselte.

Lehet, hogy a háború veszélye nem fenyeget, de nem lehetetlen. A háború kockázatait nem szabad túlzásba vinni, de fel kell készülni rá

– nyilatkozta von der Leyen az Eroronewsnak.

Minden eddiginél jobban kitartunk Ukrajna mellett. Pénzügyileg, gazdaságilag, katonailag, erkölcsileg. Amíg az ország végre szabad lesz

– mondta von der Leyen korábban miután Kijevbe érkezett.

Az Európai Néppárt súlyponteltolódása miatt döntött a KDNP is a pártfrakcióból való kilépés mellett.

Mint írják, „ez az EPP az identitásvesztő balra tolódás következtében már nem az, aminek kereszténydemokrata alapítói megalkották. A kereszténydemokrata hangok az utóbbi időben egyre halkultak az EPP-n belül, az évek során egyre nehezebb kompromisszumokra volt szükség”.

A párt a közleményében kiemelte:

Az EPP háborús doktrínája ellentétes azzal a béke melletti elkötelezettséggel, amiért annak idején magát az Európai Uniót létrehozták.

Borítókép: Elina Valtonen finn külügyminiszter és Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke sajtótájékoztatót tart a Finnország és Oroszország közötti Vaalimaa határellenőrző pont közelében a finnországi Virolahtiban 2024. május 22-én (Fotó: AFP/Jussi Nukari)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.