Itt vannak a legújabb becslések az EP-választás eredményéről

Nagy kérdés, hogy lesz-e előretörés, vagy csak előrearaszolgatásnak felel meg a támogatás növekedése a jobboldali képviselőcsoportok mögött.

Forrás: Mandiner2024. 06. 06. 16:17
Fotó: ANP via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégi EP-választások előtti egyik nagy felmérés jött ki szerdán, az Euractiv megbízásából Europe Elect készítette. A szonda azokat az adatokat mutatja, amelyeket már hónapok óta jeleznek a közvélemény-kutatók – írja a Mandiner.  

Továbbra is a jobbközép Európai Néppárt (EPP) lehet a legerősebb 182 mandátummal, ami enyhe erősödést jelent a jelenlegi helyzethez képest.

A Szocialisták és Demokraták (S&D) számára 136 mandátumot jelez előre a mérés, ami enyhe visszaesés. A Renew Europe lehet a nagy vesztes, húsz mandátum elvesztésével 81 képviselői helyre számíthat, a másik visszaeső a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens/EFA), amely mandátumai egynegyedének vesztésével már csak 55 képviselővel számolhat.

A két jobboldali frakció azonban legalább plusz tíz mandátumot söpörhet be: az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 79, az Identitás és Demokrácia (ID) 69 képviselőt delegálhat, míg a Baloldal (GUE/NGL) stagnál majd 38 mandátummal.

Ha a felmérés adatai igazolódnak, akkor a három centrista frakció, az EPP, a S&D és a Renew folytathatja együttműködését az Európai Parlamentben, továbbra is biztos többségük lesz. Ezek az erők dönthetik el tehát továbbra is az EU külpolitikai irányát, belső szabályozásait, övék lehet a végső szó a költségvetés kérdésében is.

Ugyanakkor az ECR és az ID megerősödése játékteret enged az EPP-nek: ha a szocialistákkal és a liberálisokkal nem értenek egyet egy törvényhozási vonalvezetésben, blokkolni tudják azt az ECR és az ID segítségével.

Nagy kérdés, hogy lesz-e előretörés, vagy csak előrearaszolgatásnak felel meg a támogatás növekedése a jobboldali képviselőcsoportok mögött. A jobboldal erősödése más politikai együttműködéseket is lehetővé tehet majd: az EPP már jelezte, hogy kész egyes ügyekben a kooperációra az olasz miniszterelnök, c Fratelli d”Italia nevű pártjával, az az általa dominált ECR-rel.

Nem lejátszott meccs, hogy a néppárti és a szocialista frakció után ki lesz a harmadik erő: az ECR vagy a Renew: matematikailag mindkét erőnek esélye van a befutásra. És további nagy kérdés, hogy az ECR és az ID csoportok együttműködése milyen mélységű lesz, hiszen együtt, a mandátumaikat összeadva akár a második erő is lehetnek az új EP-ben. Az ID részéről vannak kétségek, de úgy tűnik, botrányai miatt sem esett vissza jelentősen a támogatottsága, és azzal, hogy kizárta tagjai sorából a német AfD-t, akár új szövetségkötési esélyek nyílnak az ECR-rel.Az Európai Parlament hét frakciójából 

A Mandiner hozzátette: Meloni, Orbán Viktor, Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki mind azon vannak, hogy létrejöhessen egy ellensúly az EU-barát erők ellenében, 

a jobboldali »szupergroup« létrehozását sok ellentét, illetve szakpolitikai nézetkülönbség hátráltatja.

Az Euractiv megállapítja: az EPP és az S&D megőrzi a szavazóbázisát, a liberálisok azonban menthetetlenül gyengülnek, ennek oka pedig az, hogy a spanyol Ciudadanos párt szétesett, EP-képviselői átültek az EPP-tag jobbközép Partido Popularhoz. A másik tényező, hogy a Renew vezető ereje, a Macron elnök körüli francia koalíció szintén gyenge eredményeknek néz elébe.

A zöldek visszaesése szintén két tényezőtől függ: hiába a környezetvédelem prioritása az uniós politikában, a tagpártjaik rosszul állnak, a német koalícióban amortizálódnak, a francia politikában pedig marginalizálódnak.

Borítókép: Vannak országok, ahol már most szavazhatnak az emberek (Fotó: ANP via AFP/VINCENT JANNINK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.