Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Megkezdte Svédország az új atomreaktorok beszállítójának kiválasztását

Kezd a valóságban is megmutatkozni a svédek pálfordulása az atomenergia-felhasználás kapcsán, hamarosan új reaktorok épülhetnek az országban. A korábbi radikális zöldelképzelés, miszerint teljesen száműznék a nukleáris energiát a skandináv országból, már nemcsak politikai szinten a múlté, hanem immár konkrét lépéseket is tettek a bővítés érdekében.

2024. 06. 17. 11:48
A Ringhals atomerõmû 2-es számú reaktora Varbergben 2019. december 30-án. Fotó: Björn Larsson Rosvall Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ezredfordulón Svédországnak még tizenkét atomreaktora volt, mára már csak hat üzemel, három atomerőműben, mivel tizenöt éve Stockholm a technológia teljes kivezetéséről döntött. Bár korábban is voltak atomellenes hangok, a technológiával kapcsolatos radikális szembenállás, Németországhoz hasonlóan, az elmúlt évtizedben erősödött fel. Legutóbb – bőven üzemideje lejárta előtt – 2019-ben és 2020-ban állítottak le reaktorokat, a Ringhals 1-et és 2-t, melyek összteljesítménye 2,8 gigawatt volt. Ezzel a kettővel együtt jelenleg hat reaktor leszerelése zajlik.

Az ukrajnai háború kitörését követően néhány hónappal az újonnan megalakult jobboldali Kristersson-kormány korábban elképzelhetetlen tervvel állt elő, az atomenergia visszavezetését indítványozta.

A szankciós politikán kívül a svéd energiaellátás biztonságát egyre nyilvánvalóbban veszélyeztette az addigi energiapolitika, a húszas évek fordulóján leállított reaktorok megbízható teljesítménye fájóan hiányzott a rendszerből. Elsősorban a déli országrészben fordultak elő ellátási problémák, mivel Göteborg alatt lévő reaktorok leállításával párhuzamosan nem építették ki a megfelelő észak–déli energiaszállítási kapacitást, azaz az északon megtermelt víz- és szélenergia eljuttatása a sűrűn lakott déli országrészbe rendre nehézségekbe ütközött, ráadásul a megújuló energiaforrások teljesítménye ingadozó.

Emiatt többször arra kellett kérni a lakosságot, csúcsidőben spóroljon az árammal, míg az ipari felhasználók hozzáférését korlátozták, miközben Németországból és Lengyelországból volt kénytelen Svédország barnaszénnel előállított áramot importálni.

2023 júniusában elfogadta Stockholm a 2024-ig szóló nemzeti energiacélt, mely 100 százalékban fosszilis tüzelőanyag-mentes villamosenergia-ellátást tűzött ki, az energiamixbe pedig visszaállította az atomenergiát is.

Az állami Vattenfall energiacég megkapta a feladatot a lehetséges technológia és beszállítók feltérképezésére. A cél, hogy a 2030-as évek elejére üzembe helyezzék az első új reaktort a még működő Ringhals 3 és 4 közelében. Az ambiciózus cél kapcsán a vállalat a héten jelentette be a friss fejleményeket. A közlemény szerint az úgynevezett SMR, azaz a kis méretű moduláris reaktorok piacán hat lehetséges céget értékelt, melyből kettővel, a brit Rolls-Royce SMR-rel, valamint az amerikai GE Hitachi Nuclear Energyvel léptek tovább. Ugyanakkor Stockholm még nem döntötte el, hogy SMR-ekkel vagy hagyományos, nagy teljesítményű reaktorokkal lépnek tovább. Ez utóbbi esetében a Roszatom kizárt a szankciós politika miatt (Finnország is visszalépett a háború előtt megkötött szerződéstől), egyelőre az amerikai Westinghouse, a francia EdF és a dél-koreai KHNP a lehetséges jelöltek a TT svéd hírügynökség közleménye szerint. 

Az állami cég atomenergia-projektjének  frissen kinevezett, fiatal vezetője szerint intenzíven zajlik a tervezés, legalább két nagy méretű vagy három-öt kis moduláris reaktort szeretnének üzembe állítani.

Desirée Comstedt a Svenska Dagbladet napilapnak adott interjúban hangsúlyozta, az atomenergia kérdésében politikai konszenzus van, és nyilvánvaló, hogy a növekvő energiaigényt csak atomenergia segítségével lehet kielégíteni. Egyelőre nincs határidő arra vonatkozóan, hogy mikor döntenek a technológiáról és a kivitelezőről, ugyanakkor a kitűzött cél – harmincas évek eleje – és a 2026-os választások közelsége mindenképpen gyors lépéseket igényel. 

Borítókép: A Ringhals atomerőmű 2-es számú reaktora Varbergben 2019. december 30-án (Fotó: MTI/EPA/TT News Agency/Björn Larsson Rosvall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.