Szijjártó Péter: Hazánk a világ azon kevés országa közé tartozik, ahol a világjárványt követően többen dolgoznak, mint előtte

A külgazdasági és külügyminiszter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával találkozott. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Szjjjártó Péter az elmúlt évek gazdasági kríziseiről, azok sikeres átvészeléséről és a jövőben várható problémákról beszélt.

Forrás: MTI2024. 06. 20. 16:07
Budapest, 2024. június 20.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Gilbert Fossoun Houngbót, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet fõigazgatóját 2024. június 20-án.
MTI/Purger Tamás
Fotó: MTI/Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon ma a foglalkoztatás 75 százalékos szinten van, hiszen 2010 óta egymillió munkahelyet sikerült teremteni, de a kormány célja, hogy ezt a rekordarányt a következő években még magasabbra, egészen 85 százalékra emelje – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten. A tárcavezető a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F. Houngbóval közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a veszélyek és válságok korában kifejezetten indokolt volt a találkozó, mert 

bár az elmúlt évek krízisei nem a gazdaságból indultak ki, végül mégis súlyos gazdasági kihatásokkal jártak.

A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború is a feje tetejére állította a világgazdaságot, aminek nyomán új korszak kezdődött, és eközben a munkahelyek megóvása is nagy kihívást jelentett – fejtette ki Szijjártó Péter. Emlékeztetett, hogy a kormány tizennégy éve hirdette meg a munkaalapú társadalom megteremtésére vonatkozó terveit, amelyek lényege, hogy aki akar, az tudjon is dolgozni.

Nekünk ezt kellett megvédeni az elmúlt öt év alatt kétszer is, és a jó hír, hogy mind a kétszer sikerült is megvédenünk a magyar munkahelyeket, sikerült megvédenünk a munkaalapú társadalmat, sikerült megvédenünk azt, hogy mindenki, aki akar, az tud is dolgozni

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Hazánk a világ azon kevés országa közé tartozik, ahol a világjárványt követően többen dolgoztak, mint előtte, ez a beruházásösztönzési és munkahelyvédelmi stratégia eredménye volt.

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Magyarország immár 102 éve tagja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek, és nemrég újra beválasztották annak kormányzótanácsába, illetve Budapesten működik az ILO regionális irodája, ahol már több mint harminc ember dolgozik – ismertette.

A találkozón érintettek két olyan biztonsági típusú válságot is, amely a munkahelyek megvédése és létrehozása kapcsán fontos feladatot ad a nemzetközi közösségnek. Az egyik az ukrajnai háború okozta európai menekültkrízis. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter felhívta a figyelmet, hogy hazánkba több mint 1,3 millióan érkeztek Ukrajnából a harcok kezdete óta, és az állam a mai napig támogatást nyújt a maradni kívánó menekülteket alkalmazó vállalatoknak.

A menekültek esetében is sokkal jobb, ha dolgozni tudnak, ha munkából van jövedelmük, mintha csak a segélyre szorulnának

– vélekedett a miniszter.

A másik kérdés, amire kitértek, a migrációs válság volt, erről szólva Szijjártó Péter megismételte hazánk álláspontját: 

A segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell ide hozni, ahol nincsen baj.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint fontos azon előrejelzések komolyan vétele, amelyek szerint Afrika lakossága a következő évtizedekben jelentősen növekedni fog, és felidézte, hogy egyes prognózisok 750 milliós növekedésről írnak húsz éven belül.

Ezért is fontos, hogy a nemzetközi közösség átfogó gazdaságfejlesztési stratégiát hajtson végre Afrika vonatkozásában, hogy az afrikai országok képesek legyenek munkahellyel ellátni a növekvő lakosságot, mert ha nem tudnak elég munkahelyet létrehozni, nem tudunk elég munkahelyet létrehozni Afrikában, akkor annak két következménye lehet: vagy minden idők legnagyobb migrációs válsága, vagy minden idők egyik legnagyobb humanitárius katasztrófája

– figyelmeztetett Szijjártó Péter. Hozzátette: „Mi mind a kettőt szeretnénk elkerülni, s annak érdekében, hogy sikereket is tudjunk elérni ezekben a feladatokban, az ILO-val továbbra is a lehető legszorosabb együttműködést fogjuk fenntartani.”

Borítókép: Gilbert Fossoun Hongbo és Szijjártó Péter (Fotó: MTI/Purger Tamás)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.