Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kiszelly Zoltán: A békejavaslat mellett baráti gesztus is volt a miniszterelnök kijevi látogatása

Az unió soros elnöksége mellett a jószomszédi kapcsolatok, az olajtranzit és a magyar kisebbségek helyzete volt a fontos a miniszterelnök kijevi látogatásán, mondta el lapunknak Kiszelly Zoltán a Századvég politikai elemzési igazgatója.

2024. 07. 02. 17:19
Volodimir Zelenszkij (R) ukrán elnök és Orbán Viktor (L) magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatón vett részt 2024. július 2-án Kijevben. Fotó: Genya SAVILOV Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője kedd reggel érkezett Kijevbe, ahol Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalásokat.

Volodimir Zelenszkij (jobbra) ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatón vett részt 2024. július 2-án Kijevben. (Fotó: AFP/Genya Savilov)

A magyar kormányfő hangsúlyozta: az EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nemcsak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Hozzátette: a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot. Orbán Viktor ezért egy határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől.

a20191114_Kiszelly_Zoltan_politologus_fg_fmh (3)
Kiszelly Zoltán (Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap)

A magyar békepolitikában nem lesz változás, de az ukrán látogatással Orbán Viktor egyfajta gesztust is gyakorolt, aki a magyar kisebbség érdekében is tárgyalt

– mondta el Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója.

– Az unió soros elnöki tisztjét betöltő Magyarország miniszterelnökeként Orbán Viktor az egyedüli nyugati vezető, aki nem látogatott el még Kijevbe, ami egyfajta gesztus is lehet Giorgia Meloni és a lengyel Jog és Igazságosság Párt (PiS) felé is, akik ezt korábban elvárták a magyar miniszterelnöktől – tette hozzá a szakértő.

Kiszelly Zoltán arról is beszélt, hogy látható tendencia, hogy megpróbálják az Oroszország elleni nyugati szankciók mögé, a 35-40 nyugati ország mellé felsorakoztatni a globális Délt.

A svájci békekonferencia, ahová nem hívták meg Oroszországot, nem azt a célt szolgálta, hogy béke legyen, hanem hogy még több ország csatlakozzon a nyugati szankciókhoz, Zelenszkij álláspontjához. Miután ez Svájcban nem sikerült, ezért kellett Zelenszkijnek engednie

– tette hozzá.

A szakértő elmondta, hogy a globalisták célja, hogy a nyugati szankciókhoz még többen csatlakozzanak, és ezért Orbán Viktor Kijevben csak azon békevágyát tudta kifejezni Ukrajna előtt, amit az európai emberek döntő többsége is kíván.

Kiszelly Zoltán szerint a békére való törekvés egyértelműen meghatározza Orbán Viktor jelenlegi és korábbi kommunikációját is, amiért mindent megtesz a magyar miniszterelnök.

A szakértő úgy látja, a béke irányába az első lépések elindulhatnak, az orosz és ukrán fél közötti béketeremtésre a későbbiekben a török elnök, Recep Tayyip Erdogan lenne alkalmas, mert őt mindkét fél, Putyin és Zelenszkij is elfogadják.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij (jobbra) ukrán elnök és Orbán Viktor (balra) magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatón vett részt 2024. július 2-án Kijevben. (Fotó: AFP/Genya Savilov)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.