Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Már a börtönökből sem sikerül pótolni az ukrán hadsereg veszteségeit

Miközben a sokszor erőszakos mozgósítás sem vezet célra az ukrán fegyveres erők utánpótlásában, a hadsereg most börtönökben toboroz, azonban várhatóan ez sem lesz elég.

Forrás: Welt am Sonntag2024. 07. 02. 19:09
Firearms training by soldiers of 128th separate mountain assault brigade
A Kárpátaljai régió 128. különálló hegyi rohamdandárjának felderítő egységének katonája tűzoltó edzésen vesz részt az ukrajnai Zaporizsja régióban 2024. június 18-án. Fotó: Dmytro Smolienko Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború kezdete óta Ukrajna százezres nagyságrendben veszített katonákat, akik meghaltak vagy megsebesültek, írja a Welt. A német lap szerint a helyzet komolyságát mutatja, hogy az ukrán hadsereg már börtönökben is toboroz. 

A modern vadászgépek és a lőszerhiány mellett a katonahiány is központi probléma Ukrajnában.

Firearms training by soldiers of 128th separate mountain assault brigade
A kárpátaljai régió 128. különálló hegyi rohamdandárjának felderítő egységének harci osztaga az ukrajnai Zaporizsja régióban, 2024. június 18-án, a tűzoltóképzés megkezdése előtt. (Fotó: NurPhoto/AFP/Dmytro Smolienko)

A börtönfalak mögött az ukrán hadsereg megtalálta azt, ami ritkaságszámba ment az országban: önkéntes harcosokat a frontvonalra. 2800 fogoly szabadult május óta, és most katonaként szolgálnak, mondta az ukrán igazságügyi minisztérium a WELT megkeresésére.

A toborzási program keretében összesen tíz-húszezer börtönlakó férfi és nő vonulhat be a hadseregbe – becsüli Denisz Maljuska igazságügyi miniszter.

A rácsok mögötti toborzás egy új törvény alapján történik, amelyet az ukrán parlament májusban fogadott el. E törvény értelmében a fogvatartottak feltételesen szabadlábra helyezhetők idő előtt, hogy szerződés alapján csatlakozhassanak az ukrán fegyveres erőkhöz. Ide tartoznak például az elítélt kábítószer-kereskedők, az erőszakos bűncselekmények és bizonyos emberölési bűncselekmények elkövetői is.

Ukraine Crisis / prison camp in suburban Lviv
Egy fogolytábor, ahol az ukrán hadsereg által fogva tartott orosz katonák éltek Ukrajna Lviv külvárosában 2024. január 25-én. (Fotó: The Yomiuri Shimbun/AFP/Kaname Muto)

A dél-ukrajnai Odesszában található 14-es számú büntetőtelep egyike azoknak a börtönöknek, ahol a hadsereg május óta keres erősítést. Az önkénteseknek megfelelő kiképzést ígértek a frontra és havi százezer hrivnya körüli fizetést, ami alig 2500 eurónak felel meg. Ez nagyjából megegyezik az Ukrajnában szokásos katonai fizetéssel. Azok, akiket a fronton lévő rohamdandárokban vetnek be, havi 2750 eurónak megfelelő összeget keresnek.

A szabadult bűnözők felhasználása ebben a háborúban nem újdonság. Oroszország 2022 nyara óta tölti fel saját sorait foglyokkal. Csak a kelet-ukrajnai Bahmut városáért folytatott harcban 2023-ban több ezren súlyosan megsérültek vagy meghaltak közülük.

Az ukrán hadsereg kiterjesztette a mozgósítást, és ellenőrzéseket tart az utcákon. Az olyan városokban, mint Kijev, a 25 év feletti férfiak, akik az erre vonatkozó utasítások ellenére nem jelentkeztek be a hadseregbe, és félnek a sorozástól, alig hagyják el otthonukat. A veszteségek pótlásához és az új dandárok létrehozásához Ukrajnának negyedévente legalább ötvenezer új katonára van szüksége, az év végéig pedig összesen kétszázezerre. A Welt európai biztonsági körökből megtudta, az ország az elmúlt hónapokban jóval elmaradt ezektől a számoktól.

Markus Reisner ezredes, a bécsi Teréz Katonai Akadémia tisztképző intézetének vezetője szerint néhány ezer újonc a börtönökből enyhülést hozhatna, de nem változtatná meg alapvetően a személyzeti helyzetet.

Nyugati elemzők szerint Moszkva jelenleg mintegy félmillió katonát állomásoztat Ukrajnában, nagyjából kétszer annyit, mint az invázió kezdetén. Az háború kezdete óta több százezer embert mozgósítottak. Emellett Oroszország az ország átlagkeresetéhez képest magas fizetéseket kínál, hogy önkéntes frontharcosokat vonzzon.

Borítókép: A Kárpátaljai régió 128. különálló hegyi rohamdandárjának felderítő egységének katonája tűzoltó edzésen vesz részt az ukrajnai Zaporizzsja régióban 2024. június 18-án. (Fotó: NurPhoto/AFP/Dmytro Smolienko)
 



 


 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.