Medvegyev szerint Ukrajna elnöke nem akar tárgyalóasztalhoz ülni

„Oroszország feltételei egyszerűek” – szögezte le.

Forrás: Telegram2024. 07. 10. 17:27
Russia's former president and now serving as deputy chairman of the country's Security Council, Dmitry Medvedev (L), visits the Totsky military training field outside Siberian city of Orenburg on July 14, 2023. (Photo by Yekaterina SHTUKINA / SPUTNIK / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Beleegyezik-e az istentelen bohóc a tárgyalásba?” – kezdi ezzel a felütéssel Telegram-bejegyzését Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. Ugyanakkor megosztja azt a véleményét, miszerint „úgy tűnik, hogy a kérdés költői”. Mégpedig azért, mert „szinte mindenki egyetért abban, hogy a […] hiúság, a radikális nácik fenyegetései és a nyugati támogatás szinte irreálissá teszik ez a forgatókönyvet.”

Arról, hogy a genitális zongoraművész halálosan fél a megvadult banderistáktól, és vérrel esküdött nekik hűséget, a Kommerszantban megjelent cikkemben írtam a különleges katonai művelet indulása előtt. Azóta alig változott. Ugyanakkor az Egyesült Államokban bekövetkezett környezetváltás új jegyeket adhat a korrupt ukrán elit eltökéltségéhez a tárgyalások megkezdésére, amivel egyidejűleg a katonai műveletek szünetelnek. A kérdés az, hogy ez előnyös-e Oroszország számára?

 – kérdezi Medvegyev.

Szerinte abszolút nem – írja. Mint kifejti, Oroszország különböző helyszíneken többször is kinyilvánította, hogy csak a saját feltételei szerint hajlandó visszatérni a tárgyalásokhoz. Ezek között említette az orosz műveletek eredményeinek elismerését, valamint csatlakozását egy bizonyos szövetséghez: utóbbi nevét nem írta ki Medvegyev, de minden bizonnyal a NATO-ra gondolhatott, tekintve, hogy utána a védelmi szövetségről írt. „Erről legutóbb Oroszország elnöke beszélt a külügyminisztériumban. A NATO-tagok és Zelenszkij elutasították ezt a javaslatot” – emlékeztetett az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. Utána arról értekezett, mi lesz, ha mégis sorra kerül Ukrajna NATO-tagsága: ebben az esetben szerinte Oroszországnak a lehető legóvatosabbnak kell lennie.

Egyrészt azért, mert maguk a tárgyalások a kijevi rezsim egyértelműen kifejezett kapitulációs szándékáig csak felüdülést jelentenek az ellenség számára katonai és emberi potenciáljának pótlására. Másrészt, mert Ukrajnának a NATO-csatlakozás megtagadásáról szóló nyilatkozatai önmagukban nem vezetnek semmihez

– fogalmazott.

Hozzátette: „Harmadsorban, ha mégis megtörténik ez, akkor gyorsan új, harmadik véres Majdan kezdődik Kijevben, amely elsöpri a jelenlegi juntát, és egy még radikálisabbat juttat hatalomra. Aztán furcsa módon felmerülhetnek a tárgyalások feltételei, beleértve a feladás kérdését is”. „A nyugati szövetségnek azonban – véli Medvegyev – sokkal nehezebb lesz segíteni a nyilvánvaló szélsőségeseken. Ráadásul nyíltan be kell vallaniuk, hogy adófizetőik pénzéből százmilliárdok mentek kárba. Washington és társai pedig arra kényszerítik a kijevi nácikat, hogy ismerjék el a háború eredményeit. Az uralkodó klikk egy rongyos bohóc vezetésével Nyugatra menekül, vagy a tömeg darabokra tépi. Megőrzött részének romjain pedig egy mérsékelt politikai rezsim fog kialakulni Ukrajnában” – írta. Medvegyev szerint mindezzel még nem ér véget a háború, álláspontja szerint azok, akik ukrán részről kiprovokálták a háborút, annak vége után is visszakerülnek a hatalomba, maguk oldalán tudva a Nyugat támogatását.

Borítókép: Oroszország korábbi elnöke, jelenleg az ország Biztonsági Tanácsának alelnöke, Dmitrij Medvegyev 2023. július 14-én a szibériai Orenburg város melletti Tockij katonai gyakorlóterén (Fotó: Jekaterina Shtukina/Sputnik/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.