Orbán Viktor: Az európai politika súlypontját az Európai Tanácsban kell keresni

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Ursula von der Leyen újraválasztásáról, a Patrióták Európáért frakcióról, valamint az uniós intézmények közötti viszonyról is beszélt. A kormányfő szerint harmatgyenge volt az Európai Bizottság munkája az elmúlt öt évben.

Forrás: Kossuth Rádió2024. 07. 19. 12:18
ORBÁN Viktor
Orbán Viktor az EPC-csúcson Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júliusi plenáris ülés legnagyobb kérdése az volt, hogy a háborúpárti Ursula von der Leyen újra elfoglalhatja-e az Európai Bizottság elnöki székét, vagy egy mandátummal kell megelégedjen. Bár a választást megelőző hetekben számos botrány látott napvilágot Von der Leyen személyével kapcsolatban, végül sikerült megszereznie a szükséges szavazatszámot. Mint arról lapunk is beszámolt, Ursula von der Leyen támadta a békemissziót, cserébe a háborúpárti koalíció megszavazta a második ciklusát.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor így nyilatkozott: 

Magyarország nem támogatta Ursula von der Leyent, mert a teljesítmény, amely az elmúlt öt évet jellemezte a bizottság munkáját illetően, harmatgyenge teljesítmény volt

– mondta, majd hozzátette: 

Azt gondolom, hogy az ötéves periódustól sokkal többet kellene kapniuk az európai embereknek.

A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy nem Ursula von der Leyen az igazi ellenfél, hanem azok a miniszterelnökök, akik a háború mellett, a nemzeti érdekek ellen, tehát a választópolgárok akaratával szöges ellentétben dolgoznak. 

 

Ursula von der Leyen nem a politikai ellenfelünk. Fontos megérteni, hogy az európai politika eltér az itthon megszokott rendszertől. Von der Leyen a mi alkalmazottunk. Az igazi ellenfélnek azokat a miniszterelnököket tekintsük, akik szerintünk (Európa szempontjából) hibás álláspontot képviselnek. Meg persze tekintsük ellenfélnek azokat a pártvezetőket, akik az Európai Parlamentben Magyarország ellen dolgoznak

– mondta, utalva ezzel Magyar Péter és a Tisza Párt elköteleződésére a korrupt brüsszeli politikus mellett. 

 

A magyar miniszterelnök sajátosnak nevezte az uniós intézményrendszert, az Európai Bizottság és az Európai Tanács közötti kapcsolatról pedig a következőképpen nyilatkozott: 

Én az európai politika súlypontját az Európai Tanácsban keresem, ez a miniszterelnökök testülete. A bizottság pedig az általunk kiadott irányvonal szerint kell cselekedjen

 

Elmondása szerint így Ursula von der Leyen és az általa vezetett intézmény, az Európai Bizottság függelmi viszonyban van.

 

Juncker kezdte a sort

Az Európai Bizottság politizálódásának egyik emlékezetes alapkövét Jean-Claude Juncker korábbi bizottsági elnök fektette le mandátuma elején elmondott, 2014-es székfoglaló beszédében – jelentette ki korábban Gát Ákos Bence, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézet munkatársa.

Mint ismert, a korábbi luxemburgi miniszterelnök nem sokkal azután, hogy az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek javaslatára a bizottság elnökévé választották, kijelentette, hogy az általa vezetett testület függetleníti magát a többi uniós intézménytől, és erősen politikai bizottságként fog működni. Juncker szakított a korábbi gyakorlattal, melynek értelmében a bizottság igyekezett politikai, különösen pártpolitikai szempontból semleges szereplőként fellépni az európai színtéren. Korábban a bizottság legitimációját főként technikai felkészültségéből merítette, mára azonban a testületet politikai gondolkodásmód hatja át.

A bizottság politikai szerepvállalása azonban problémákat vet fel. A modern demokratikus struktúrákban a népakarat a politikai legitimáció fő forrása, azaz a vezetőket közvetve vagy közvetlenül a választók hatalmazzák fel. Az Európai Bizottság elnökét azonban speciális eljáráson keresztül nevezik ki.

Az Európai Unióról szóló szerződés jelenleg hatályos 17. cikk (7) bekezdése szerint: „Az európai parlamenti választások figyelembevételével és a megfelelő egyeztetések lefolytatása után az Európai Tanács minősített többséggel eljárva javaslatot tesz az Európai Parlamentnek a bizottság elnökének jelölt személyre vonatkozóan. Ezt a jelöltet az Európai Parlament tagjainak többségével választja meg.” Azaz, bár a közvetlenül választott Európai Parlamenti képviselők választják meg a bizottság elnökét, a képviselők csak az Európai Tanács által megnevezett jelöltről szavazhatnak. Így – a tagállamokra jellemző politikai struktúráktól eltérően – az Európai Unióban a végrehajtó hatalom és a választók között nincs elegendően szoros kapcsolat ahhoz, hogy a bizottság legitim módon önálló politikát folytathasson. A rendszert nem is erre találták ki, hanem arra a korábbi gyakorlatra, amikor a bizottság a mindennapokban még sokkal technikaibb, a különböző tagállami és politikai álláspontokat figyelembe vevő, azok között közvetítő semleges közvetítő szerepét töltötte be, míg a fontos politikai döntések meghozatalakor a tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács iránymutatásaira hagyatkozott. Gát Ákos Bence úgy vélte, ahhoz, hogy a bizottság legitimen politizálhasson, az uniós intézményrendszer és politikai struktúra teljes átgondolására lenne szükség.

 

Orbán Viktor a közrádióban adott interjúban kitért az Európai Parlament munkájára is, amelyről kijelentette, hogy bár az Európai Parlamentnek vannak olyan hatáskörei, amelyek emlékeztetnek a nemzeti parlamentek hatásköreire, de nem ez az intézmény adja a bizalmat és a támogatást az európai bürokrácia mögé, az szintén a miniszterelnököktől jön.

Ha változást akarunk, amelynek egy részét már sikerült elérni, akkor a következő lépés az a nemzeti választások alkalmával lesz.

Itt említést tett a közelgő választásokról Ausztriában és Németországban, valamint az amerikai elnökválasztást is kulcsfontosságú eseménynek nevezte. Elmondása szerint okkal reménykedhetünk abban, hogy a miniszterelnökök összetételének megváltozása elhozza a várt változást az Európai Unióban is. 

A Patrióták Európáért frakció, elmondása szerint, a közeljövőben a második legnagyobb erő lehet a parlamentben, ugyanis a szövetségesekkel való tárgyalások közel sem értek véget. 

A Patrióták szempontjából nagy előretörést értünk el, ám áttörést még nem sikerült, de erre a nemzeti választásokon sor kerülhet.

Potenciális szövetséges lehet Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád elnöke, aki a tegnapi nap folyamán nem támogatta Ursula von der Leyent a szavazatával. Az olasz politikus erősen kifogásolta, hogy Von der Leyen, valamint az őt támogató többség teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az európai polgárok akaratát. 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Edi Rama albán kormányfő az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozóján az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban 2024. július 18-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.