Berlin eminens diákként próbál az amerikai demokrata kormányzatnak megfelelni

A júliusi NATO-csúcson jelentették be, hogy 2026-tól amerikai rakétákat és fegyverrendszereket telepít Németországba Washington. Az ötlet a német belpolitikát is megosztja, és bár nem így kommunikálják, de az amerikai fegyverek nem a német biztonsági érdekeket szolgálják, mondta el lapunk kérdésére Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

2024. 08. 12. 16:01
Olaf Scholz német kancellár a NATO 75. évfordulós csúcstalálkozójának végén tartott sajtótájékoztatón beszél a Walter E. Washington Kongresszusi Központban Washingtonban, 2024. július 11-én. Fotó: Drew ANGERER Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berlin és Washington a júliusi NATO-csúcstalálkozó alkalmával jelentette be, hogy 2026-tól Németországba telepítik az amerikai Tomahawk cirkálórakétákat, amelyek hatótávolsága mélyen Oroszországig terjedhet, valamint az SM–6 légvédelmi rakétákat és az újonnan kifejlesztett hiperszonikus fegyvereket. 

A döntés Berlinben is nagy meglepetést okozott. Több párt, köztük a koalíciós kormányban lévő szociáldemokraták is bírálták a tervet, és azt követelték, hogy azt terjesszék a parlament elé vitára.

US, France, Britain launch strikes on Syria after alleged gas attack
A USS Monterey irányított rakétás cirkáló 
(Fotó: AFP/Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma)

A korábban a Taurus rakéták Ukrajnába küldése ellen a végsőkig kitartó Olaf Scholz azzal érvelt, hogy az amerikai fegyverrendszereket elrettentő céllal, a háború megelőzése érdekében telepítenék Németországba. Kormánya pénzügyminisztere, Christian Lindner is arról beszélt, hogy a transzatlanti partnerség fontossága mellett az Berlin biztonságát fogja szolgálni.

NOW Citizen Dialogue with BM Lindner
Christian Lindner szövetségi pénzügyminiszter. Fotó: DPA/AFP/Juliane Sonntag

Németország évek óta az orosz nukleáris rakéták hatótávolságán belül van. Ezért számunkra kiemelkedően fontos, hogy megteremtsük az elrettentés egyensúlyát

– nyilatkozta Lindner.

A német lakosság azonban egy felmérés szerint igenis tart az Oroszországgal való konfliktus eszkalálódásától, ha Németországban nagy hatótávolságú amerikai rakétákat állomásoztatnak, és a Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője szintén a katonai eszkaláció veszélyére figyelmeztetett.

Horváth József
Horváth József. Fotó: Katona Vanda

– Még az Angela Merkel által vezetett kormány idején kezdte az amerikai vezetés, hogy Németországból a katonáit és a fegyverzetének egy részét áttelepítette Lengyelországba. Ezt úgy tették meg anno, hogy meg sem kérdezték erről a német kormányt – mondta el lapunknak Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

Ez volt az az időszak, amikor az is kiderült, hogy az amerikaiak a német kormánytagokat lehallgatták

– tette hozzá.

A szakértő szerint az Olaf Scholz vezette német kormányzat igyekszik eminens diákként viselkedni, és a jelenlegi amerikai demokrata vezetésnek minden kimondott vagy kimondatlan igényét teljesíteni.

Ezek a mostani német bejelentések, úgy gondolom, nem arról szólnak, hogy a németek olyan fenyegetést érzékelnének, aminek az ellensúlyozására szeretnék az amerikai rakéták telepítését, hanem arról, hogy az Egyesült Államok szeretne az oroszokkal szemben – az orosz–ukrán háború bármiféle lezárása után is – egyfajta patthelyzetet létrehozni, amivel ellensúlyozzák Oroszország esetleges későbbi hatalmi törekvéseit

– mutatott rá a szakértő. „Úgy néz ki, mintha a németek kérnék az amerikaiakat, hogy telepítsenek rakétákat az országukba, amivel azonban Berlint is célponttá teszik” – folytatta Horváth József.

Németország ezzel az amerikai biztonsági és geopolitikai érdekek kiszolgálójává válik. Ez alapvetően ugyanis nem a német biztonsági érdekeket szolgálja, ha pedig e mellé tesszük a felrobbantott Északi Áramlat gázvezeték ügyét, amiben a németek még csak nyomozni sem hajlandók, sőt a nyilvánvaló tényekkel sem foglalkoznak, akkor látható, hogy az önálló német külpolitika mozgástere jelentősen beszűkült

– összegezte a szakértő.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár a NATO 75. évfordulós csúcstalálkozójának végén tartott sajtótájékoztatón beszél a Walter E. Washington Kongresszusi Központban Washingtonban, 2024. július 11-én (Fotó: AFP/Drew Angerer)
 



 



 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.