Új versenyképességi megállapodás készül az EU-ban

A migránsokkal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás nyomán Magyarországra kirótt bírság ügyének rendezése folyamatban van, az Általános Ügyek Tanácsának Budapesten tartott informális ülésén azonban nem ez volt a téma, hanem az EU versenyképességének erősítése és a demográfiai kihívások.

2024. 09. 03. 18:45
Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az Általános Ügyek Tanácsa informális ülése utáni sajtótájékoztatón 2024. 09. 03-án Budapesten.
Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az Általános Ügyek Tanácsa informális ülése utáni sajtótájékoztatón 2024. 09. 03-án Budapesten. Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Európai Bizottságtól újabb levelet kaptunk a kétszázmillió eurós bírság befizetésével kapcsolatban” – erősítette meg újságírói kérdésre Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az Európai Tanács üléseinek előkészítését végző, emellett több horizontális szakpolitikai területért is felelős Általános Ügyek Tanácsa informális ülése utáni sajtótájékoztatóján.

 

Mint ismert, az Európai Unió Bírósága júniusban jelentette be, hogy kétszázmillió eurós (plusz a fizetésig napi egymilliós) bírságot ró ki Magyarországra, mivel a vonatkozó kötelezettségszegési eljárás ítélete szerint nem változtatta meg a migránsokkal kapcsolatos politikáját. A miniszter által említett levél szerinti fizetési határidő lapunk értesülése szerint szeptember 17.

Bóka János emlékeztetett arra, hogy egy ilyen bírság kifizetésére két mód van: közvetlenül befizetik vagy levonják a kifizetésekből. „Mindkét megoldásra volt már példa az EU történetében, ez tehát technikai kérdés” – fogalmazott a tárcavezető.

Az viszont politikai jellegű, hogy Magyarország lassan egy évtizede fokozott erőfeszítéseket tesz az Európai Unió külső határainak a védelme érdekében. Ez nagyon komoly emberi, anyagi erőforrást és politikai tőkét emésztett fel, míg ennek kapcsán az EU Magyarország irányába szolidaritást nem igazán mutatott

– hangsúlyozta a miniszter. Bóka János kitért arra, hogy az ítélet végrehajtásának is vannak politikai és költségvetési terhei, ennek mérlegelése a magyar kormány felelőssége. „Folyamatban van a munka, keresik a lehetőségét annak, milyen követelést tudunk érvényesíteni az EU-val szemben” – mondta a felvetésre, hogy a bírságot le lehetne-e vonni abból a nyolcszázmillió euróból, amennyit Magyarország 2015 óta az EU déli külső határának a védelmére fordított.

Bóka János beszámolt arról, hogy meghívására a magyar fővárosba látogattak az Európai Unió EU-s ügyekkel foglalkozó miniszterei, így itt tartotta informális ülését az Általános Ügyek Tanácsa. A tanácsülésen megkülönböztetésről szó sem volt, a téma a magyar uniós elnökség prioritásai voltak: az EU versenyképességének erősítése és demográfiai kihívásainak kezelése. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az uniós jogalkotás minősége számos területen fejleszthető, továbbá foglalkoztak azzal, hogy az új kezdeményezésekhez szükséges finanszírozásokat miként lehet biztosítani. 

A magyar elnökség célja, hogy egy új európai versenyképességi megállapodást hozzunk tető alá, ennek körvonalai már a novemberi budapesti tanácsülésen is láthatók lehetnek

– mutatott rá Bóka János. Hangsúlyozta, hogy kulcsfontosságú a modern technológiába történő befektetés. 

Az Európai Uniót érintő demográfiai kihívások kapcsán a miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy ha minden az eddigi módon folytatódik, akkor 2070-re a Föld lakosságának mindössze 3,7 százaléka él majd Európában, szemben a jelenlegi „tíz százalékot alulról súroló” aránnyal, ami Európa jövője kapcsán is komoly kérdéseket vet fel.

Borítókép: Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az Általános Ügyek Tanácsa informális ülése utáni sajtótájékoztatón (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.