A demokrácia önjelölt őrei: karnyújtásnyira az AfD betiltását célzó indítvány

Német baloldali képviselők egy csoportja az Alternatíva Németországért Párt (AfD) betiltását szorgalmazza. A Bundestag hamarosan szavaz az erről szóló indítványról.

Forrás: eXXpress2024. 10. 18. 16:59
Baloldali tüntetés résztvevői egy transzparenssel, amin az „AfD-t tiltani most!” felirat látható
Baloldali tüntetés résztvevői egy transzparenssel, amin az „AfD-t tiltani most!” felirat látható Fotó: Sebastian Willnow Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német parlamenti képviselők, Marco Wanderwitz (CDU), Carmen Wegge (SPD), Till Steffen (Zöldek), Martina Renner (Baloldal) és Stefan Seidler, a schleswig-holsteini Dél-Schleswig Választók Szövetsége (SSW) képviselője legkésőbb novemberben egy pártokon átívelő javaslatot kívánnak benyújtani erről a Bundestagban, írja az eXXpress osztrák lap.

A Reichstag épülete a német zászlóval
A Reichstag épülete a német zászlóval (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Carla Benkö)

Céljuk, hogy előbb-utóbb elérjék az Alternatíva Németországért (AfD) betiltását, amely szerintük ellentétes a német alkotmánnyal. Az indítványt főként a szociáldemokraták, a Zöldek és a Baloldali Párt támogatja. Ha az indítványt a Bundestag többsége támogatja, a következő lépés a szövetségi alkotmánybíróság vizsgálata lenne, hogy az AfD valóban alkotmányellenes-e.

Az indítvány szerint az AfD „szembemegy a szabad demokratikus rend központi alapelveivel”. Az indítvány kezdeményezői azt is állítják:

Az AfD szerint a migrációs hátterű emberek, a fogyatékkal élők vagy a nem heteronormatív szexualitásúak, valamint a nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok tagjainak jogait korlátozni vagy megszüntetni kívánják egy feltételezett német identitás nacionalista megerősítése érdekében.

Azzal is vádolják az AfD-t, hogy az „autoriter külföldi rezsimek meghosszabbított karja”. Mi több, a párt a „nemzetiszocialisták nyelvi zsargonját” használja, amikor a szabad, független és kritikus médiát „hazug sajtónak” csúfolja.

Németország lobogója a békegalambbal és az AfD zászló
Németország lobogója a békegalambbal és az AfD-zászló (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Hannes P Albert)

Az indítványt több baloldali civil szervezet is támogatja „Védjük meg az emberi méltóságot – tiltsuk be az AfD-t most” szlogennel.

Mint ismert, az AfD nemrég történelmi sikert ért el Türingiában. Az ottani szeptemberi tartományi választásokon először a legerősebb politikai erő lett. Az országos felmérésekben a jobboldali párt a második helyen áll a Kereszténydemokrata Unió (CDU) mögött, vagyis megelőzi a Scholz vezette jelenlegi kormánykoalíció összes pártját.

Borítókép: Baloldali tüntetés résztvevői egy transzparenssel, amin az „AfD-t tiltani most!” felirat látható (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Willnow)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.