A migráció kérdése az európai politika homlokterében

Az uniós vezetők ma kezdődő kétnapos brüsszeli találkozóján Ukrajnán, a Közel-Keleten és a versenyképességen kívül a migráció kérdése lesz napirenden. A helyzet fokozatos súlyosbodása a bevándorlás problémájának előtérbe helyezését előlegezi meg, írja Csepeli Réka, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet munkatársa egy elemzésben.

Forrás: NKE Európa Stratégia Kutatóintézet2024. 10. 17. 18:19
Az EU-vezetők Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egy csoportképen a brüsszeli európai csúcstalálkozó első napján
Az EU-vezetők Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egy csoportképen a brüsszeli európai csúcstalálkozó első napján Fotó: Remko de Waal Forrás: ANP/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tagállamok vezetői át fogják tekinteni a migrációval kapcsolatos átfogó megközelítés megvalósítását. Ez utóbbiról az Európai Tanács 2023. február 9-i rendkívüli ülésén született megállapodás, mely leszögezi, hogy a migráció európai szintű kihívás és európai választ igényel. 

Az egyre nagyobb gondot jelentő illegális bevándorlás problémája az Európai Bizottságot is erőteljesebb fellépésre kényszeríti. A téma határozott előtérbe kerülését mi sem bizonyítja jobban, mint az erre vonatkozó és egyre szaporodó nemzetközi tárgyalások, illetve az egyes tagországok belpolitikájában megfigyelhető radikalizálódó hangvétel a migráció kérdését illetően, írja az elemzés.

Ursula von der Leyen október 14-én levelet intézett a 27 tagállam vezetőihez, amelyben erőteljesebb és koordináltabb fellépést sürget az unió egészében, új jogszabályi kereteket ígérve az illegális bevándorlók visszatérésének megvalósításához. A tagországok belügyminiszterei október 9-én üléseztek Luxemburgban. Az illegális bevándorlás megfékezésére tett javaslataikat igencsak határozott hangvétel jellemezte.

Orbán Viktor miniszterelnök az EP-vitán
Orbán Viktor az EP-vitán (Fotó: Csudai Sándor)

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlamentben egy hete ismertette a soros magyar elnökség prioritásait. Ez utóbbiak egyikeként a migrációs válság súlyosságát, a külső határok védelmének fontosságát, az unió érdemi támogatásának szükségességét emelte ki, leszögezve, hogy az EU menekültügyi rendszere ma nem működik.  

Ezt követően a schengeni országok vezetőinek rendszeres csúcstalálkozójára, illetve a schengeni egyezmény Bulgáriára és Romániára való teljes körű kiterjesztésére tett javaslatot. A ma kezdődő EU-csúcs legfőbb célkitűzése a 2023-ban megtárgyalt és elfogadott átfogó megközelítéssel összhangban lévő és ebből táplálkozó operatív intézkedések megerősítése és felgyorsítása, írta az elemzés.

A migrációs nyomás egyre világosabban érzékelhető erősödése, igencsak érthető módon, az egyes tagállamok belpolitikáját is jelentősen befolyásolja. A tagállamok egyre radikálisabb javaslatokkal állnak elő a fokozatosan elhatalmasodó probléma megoldására.

A francia törvényhozás is keményíteni látszik bevándorlási politikáját illetően. A konkrét és azonnali intézkedéseket követelő helyzet hármas célkitűzése a következő: az ellenőrzés megerősítése, a legális tartózkodási engedélyek kiadásának fokozott ellenőrzése és ezek csökkentése, valamint a kiutasítások számának növelése. Retailleau belügyminiszter semmilyen megoldást nem zár ki, hangsúlyozván, hogy a közbiztonság megerősítésének érdekében valamennyi eredeti ötletet meg kell vizsgálni, feltéve, hogy ez utóbbiak tiszteletben tartják a jogszabályokat.

Olaszország miniszterelnöke, Giorgia Meloni és Edi Rama albán miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart a migrációról szóló megállapodás aláírásakor
Olaszország miniszterelnöke, Giorgia Meloni és Edi Rama albán miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart a migrációról szóló megállapodás aláírásakor (Fotó: AFP/Tiziana Fabi)

Olaszország példája kerül előtérbe az EU határain kívül létrehozandó (és esetükben meg is valósított) fogadóközpontok kapcsán, melyeket a Giorgia Meloni vezette ország Albániában létrehozott. A franciák is ezt a példát akarják követni, mondván, hogy még azelőtt kell erőteljesen fellépni, mielőtt a bevándorlók a tagállamok területére belépnek.

Már Ursula von der Leyen is határozottabb fellépést tanúsít, amikor a származási és tranzitországokkal folytatott együttműködés javítását indítványozza. Az Albániába kihelyezett menekülttáborok megerősítésén kívül a Tunéziával, Egyiptommal, illetve Libanonnal kötött migrációs egyezmények mintájára a bizottság elnöke Szenegállal és Malival is sürgeti a megállapodást újabb „visszatérési központok” megnyitása érdekében.

Ha röviden sorra vesszük néhány egyéb tagállam bevándorlással kapcsolatos álláspontját, ugyan különböző stratégiákat láthatunk, azonban a mielőbbi cselekvés szüksége egyértelműen szembeütközik valamennyiükben. Így a fehérorosz nyomás hatására Lengyelország például a napokban részben felfüggesztette a menedékjogot. Dánia még a maastrichti egyezmény előtt külön státust hozott létre a migráció ügyében. A svédek 30 000 eurót adnának a származási országukba visszatérőknek, amely ötlet azonban felveti az embercsempészetre specializálódott maffiák megerősítésének problémáját. Spanyolország pedig, a migrációs és menekültügyi paktumot egy évvel előre hozva, azaz már 2025-től alkalmazni kívánja saját országa területén.

Mára már mindenkinek egyértelművé vált, hogy az idő sürget. A migrációs és menekültügyi paktum az eredeti megállapodás alapján azonban csak 2026-tól lép életbe.

Borítókép: Az EU-vezetők Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egy csoportképen a brüsszeli európai csúcstalálkozó első napján (Fotó: ANP/AFP/Remko de Waal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.