Jön A gyűrűk ura reneszánsz

A Tolkien-rajongókat igen elkényezteti a szórakoztatóipar a következő években. Nemcsak A gyűrűk urának világa tér vissza a képernyőkre előzménysorozat formájában, az Amazon gyártásában, hanem J. R. R. Tolkien életéről is jelenik meg film az idén. Összeszedtük, mit lehet tudni az eddigi legnagyobb költségvetésű tévésorozatról.

Pataki Tamás
2019. 02. 22. 14:51
null
Forrás: IMDB
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennyolc éve jelent meg A gyűrűk ura trilógia első része, A gyűrű szövetsége című film és persze a kultuszkönyvből készült mozi rögtön kultuszfilmmé vált. A filmtrilógia után J. R. R. Tolkien A hobbit című könyvéből is háromrészes, egész estés opust forgattak, amelynek kritikai visszhangja és hatása jócskán elmaradt Peter Jackson előző trilógiájához képest, viszont sokkal több pénzt hozott a konyhára.

A gyűrűk ura tehát egy sikeres recept, nem véletlenül vette meg 250 millió dollárért (mintegy 65 milliárd forint) J. R. R Tolkein műveinek televíziós jogait az Amazon, amely ezzel fennállásának legnagyobb filmes vállalkozásába kezd. Ugyanennyit, 250 millió dollárt szánnak a forgatásra és annak előkészítésére, a sorozat pedig várhatóan 2020–21-ben jelenik meg a streamszolgáltatók műsorában. Összehasonlításképpen gondoljunk bele, hogy a valaha készült legdrágább magyar film, a Kincsem hárommilliárd forintból készült.

A sorozatról azt rebesgetik, hogy A gyűrűk ura világát megelőző történetekről fog szólni, a főszereplő valószínű, hogy Aragorn lesz – akit a moziváltozatban Viggo Mortensen alakított –, de az is elképzelhető, hogy a hatalom gyűrűinek is fontos szerepet szánnak a sorozatban. A készítők pedig nemrég megosztottak a Twitteren egy vadonatúj térképet, amit még sehol nem láthattak a rajongók: ezen Középfölde látható, olyan különös helynevekkel, mint Calenardhon, és csak találgatni lehet, hogy pontosan milyen kort, felállást, témát akarnak ezzel sugallni.

Fotó: IMDB

A sorozatot az Amazon, a legnagyobb internetes kereskedelemmel foglalkozó cég fogja gyártani, és ezzel a húzással nagyon előkelő helyet szerezhetnek a filmes világban, amely eddig nem különösebben kedvelte a hasonló cégek vagy szolgáltatók által gyártott sorozatokat. Ám nagyot fordulhat a világ, hiszen idén egy Netflix (internetes streamszolgáltatással foglalkozó cég) által finanszírozott Roma című film nyerheti el a legjobb filmért járó Oscar-díjat, és ha ez így lesz, akkor ezzel hivatalosan is elismerik az eddig kissé lenézett vagy mellőzött filmalkotásokat – no meg a készítőiket is.

Az Amazon eddigi legdrágább sorozata Az ember a fellegvárban című mozija volt, amelyet Philip K. Dick hasonló nevű regényéből készítettek, és amelynek bevétele szintén busásan megtérült a cégnek. A gyűrűk ura előzménysorozatot ötévadosra tervezik, sőt egy lehetséges spinoff – egy mellékszál/mellékszereplő történetét végigkövető – szériát is terveznek belőle a készítők. Az amerikai Rottentomatoes nevű filmportál úgy tudja, hogy az Amazon állítólag már írókat is szerződtetett és forgatási helyszíneket keres.

Ha mindez nem lenne elég, május 10-én kerül az amerikai mozikba a Tol­kien című életrajzi film (Nicholas Hoult főszereplésével) a Fox Searchlight Pictures gyártásában és a ciprusi Dome Karukoski rendezésében. A filmben állítólag szó lesz Tolkien iskolai évei­ről, az első világháborúban szerzett, életét és szemléletét megváltoztató tapasztalatairól és persze a nagy könyvek megírásáról is. Azt még nem lehet tudni, hogy a filmet Magyarországon ki és mikor fogja forgalmazni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.