Gorcsev Iván körberajzolva

Varsányi Ferenc Emmy-díjas animációsfilm-rendező újra elhatározta, animációs filmet készít egy Rejtő-regényből, amelyhez most anyagi támogatást is kapott.

2019. 03. 29. 14:51
null
Varsányi Ferenc filmrendező: Kötelességünk megőrizni, ápolni Rejtő Jenő örökségét Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Gyermekkorom óta rajongok Rejtő Jenő műveiért. Imádtam a Füles rejtvényújságban megjelenő Rejtő-képregényeket, amelyeket Korcsmáros Pál rajzolt – mondta lapunknak Varsányi Ferenc Emmy-díjas animációsfilm-rendező annak apropóján, hogy újra elhatározta, animációs filmet készít egy Rejtő-regényből, amelyhez most anyagi támogatást is kapott.

Mesélt arról is, hogy gimnáziumi évei alatt a környezetében szinte mindenki olvasta és szerette Rejtő könyveit. – A fiúk jobban meg voltak fertőzve ezzel a különös rajongással, mint a lányok, de ez talán érthető, ha belegondolunk a rejtői humorba vagy abba, hogy ezekben a könyvekben sok az akció, a bunyó, az alvilági fazon. Az iskolai beceneveink is Rejtő könyveiből jöttek, engem például Csülöknek neveztek az osztályban. Persze mire leérettségiztünk, más lett fontos. A Rejtő-szenvedélyem akkor lángolt fel újra, amikor filmes lettem, mert azt gondoltam, remek akcióvígjátékot lehetne csinálni a műveiből – fejtegette Varsányi Ferenc, aki arról is szólt, hogy az első animációs verzióban a háttér háromdimenziós volt, a figurák kétdimenziósak, sőt még élő szereplőket is beleírtak a forgatókönyvbe. Elmondása szerint egy amerikai producer látott benne fantáziát, de végül nem tudott megállapodni a magyar alkotóműhelyekkel, úgyhogy nem jött létre a film.

Varsányi többször megpróbálta elindítani a Piszkos Fred, a kapitány megfilmesítését, sikeres dokumentumfilmet is készített Rejtő életéről, több évtizede küzd álmáért. 2008-ban már majdnem a célegyenesbe került, de akkor meg a gazdasági válság vetett véget álmainak. Nem adta fel.

– Amikor 2014-ben lejártak a Rejtő-hagyaték jogdíjai, ismét újult erővel láttunk neki a Piszkos Fred közbelép megfilmesítésének, majd amikor kiderült, hogy ez a projekt is befuccsolt, elhatároztam, hogy valamelyik másik Rejtő-könyvet fogom megfilmesíteni. Olyat, amelyiken nem ül átok. Kiválasztottam A tizennégy karátos autót, és a munkámat a Magyar Művészeti Akadémia, sőt Balog Zoltán miniszter is támogatta. Pályáztunk a Magyar Nemzeti Filmalaphoz, amely nemrég döntött úgy, hogy támogatja projektünket a forgatókönyv-fejlesztés fázisában – újságolta a rendező.

Varsányi Ferenc filmrendező: Kötelességünk megőrizni, ápolni Rejtő Jenő örökségét
Fotó: Kurucz Árpád

A szakember hozzátette: a filmalap nem támogatta a fejlesztés további szakaszait, a figuratervek és a látványvilág kidolgozásához nem kaptak forrást, holott ezek már a szélesebb közvélemény és a szakma előtt is ismertek, köszönhetően a sajtónak és az on­line világnak. – Bátran mondhatom, nemcsak ismertek, hanem elismertek. Remélem, ez egy átmeneti helyzet – tette hozzá.

Arról is szólt, a készülő animációs film fő kihívása, hogy emlékeztessen a Korcsmáros Pál-féle univerzumra, de legyen új, modern animációs képi világ, amely felkelti a fia­talok érdeklődését is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy háromdimenziós animációs film elkészítését preferálja azzal a kis trükkel, hogy a figurákat és kontúrjaikat körberajzolják, és ezzel teremtik meg a képregények látványvilágát. Az üzleti életben is jártas és elkötelezett szakemberekkel dolgozik együtt, céljuk, hogy a felnövekvő generációk is megismerjék a Rejtő-univerzumot, de más terveik is vannak. Varsányi szerint a magyar kultúra része Rejtő Jenő munkássága, kötelességünk megőrizni, ápolni örökségét.

Kérdésünkre, hogyan látja az animációs filmek helyzetét, Varsányi Ferenc elmondta: már jó ideje a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak dolgozik szakértőként, úgyhogy belülről is érzékeli a változásokat. – Nyolc éve dolgozom Kollarik Tamással a Magyar Média Mecenatúra programban, ami hatalmas lökést adott a magyar animációnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mára minden animációval foglalkozó stúdiónak folyamatosan van munkája, 130 filmet és több mint harminc sorozatot támogattunk – fogalmazott Varsányi Ferenc, aki szerint ha minden jól megy, három év múlva láthatják a nézők A tizennégy karátos autó animációs feldolgozását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.