Mezítláb Tel-Avivban

Az utóbbi években sokak szerint egyre inkább az elfogadást és a sokszínűséget bugyuta dalszövegekben propagáló giccsparádévá alakul az Eurovíziós dalfesztivál.

Magyar Nemzet
2019. 05. 16. 6:55
PÁPAI Joci
Tel-Aviv, 2019. május 13. Pápai Joci, az Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarországot képviselő énekes Az én apám című dalt énekli a 64. Eurovíziós Dalfesztivál próbáján Tel-Avivban 2019. május 13-án. Az Eurovíziós Dalfesztivál két elődöntőjét május 14-én és 16-án, a döntőt május 18-án rendezik. MTI/AP/Sebastian Scheiner Fotó: Tel-Avivban Ma tartják az eurovíziós dalfesztivál második elődöntőjét Fotó: MTI/AP/Sebastian Scheiner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi években sokak szerint egyre inkább az elfogadást és a sokszínűséget bugyuta dalszövegekben propagáló giccsparádévá alakul az Eurovíziós dalfesztivál.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által 1956 óta minden évben megrendezett versenyben leghíresebb előadója, akiket a győzelem után ismert meg a világ, az ABBA volt, ők 1974-ben Svédországot képviselték a Waterloo című dalukkal. Az évtizedek során azonban hasonló népszerűségű dalok és előadók – Celine Dion 1988-as győzelmét leszámítva – nem tűntek fel a dalfesztiválon.

Idén negyvenegy ország előadói indultak a megméretésen. Sinéad O’Connor­tól Rúzsa Magdiig többen bizonyították már, milyen óriási hatása van annak, ha mezítláb áll előttünk valaki és egyszerűen elénekel egy dalt, amely fontos neki.

MTI/AP/Sebastian Scheiner

Rúzsa Magdi Helsinkiben is így lépett színpadra a 2007-es eurovíziós dalfesztivál döntőjében, ahol angolul énekelt, és 128 ponttal a kilencedik helyen végzett. Ez az egyszerűség, és az énekesnek téttel bíró téma idén Tel-Avivban, a 64. Eurovíziós dalfesztivál keddi elődöntőjében nem kölcsönzött Pápai Joci Az én apám című dalának olyan sajátos erőt, amely annyira megindította volna a közönséget, hogy továbbjuttatja a Magyarországot képviselő előadót a szombati döntőbe.

Tizenhét ország előadója lépett fel az első elődöntőben, közülük tízen jutottak tovább: a ciprusi Tamta, a szlovén Zala Kralj és Gasper Santl, a cseh Lake Malawi, a fehérorosz Zena, a hat év után visszatérő szerb Nevena Bozovic, az ausztrál Kate Miller-Heidke, az izlandi Hatari, az észt Victor Crone, a görög Katerine Duska, valamint a San Marinó-i Serhat.

Utóbbi daláról készült felvételt már több mint egymilliószor nézték meg a világhálón, és több élcelődő hozzászólás szerint a török énekes – mozgáskultúráját, előadói és hangi adottságait tekintve is – olyan, mint egy kapatos nagybácsi egy vidéki mulatozást követő hajnalon. Serhat nem először bukkan fel a dalfesztivál színpadán, 2016-ban azonban nem jutott be a döntőbe.

Pápai Joci hetedikként mutatta be Az én apám című, Molnár Ferenc Caramellel közösen írt dalát, amelyet az édesapja ihletett, és azt hangsúlyozza, hogy a jelenben szeressük a számunkra fontos embereket.

Pápai Joci az első magyar előadó, aki kétszer is kijutott a dalfesztiválra, legutóbb 2017-ben az Origo című számmal képviselte Magyarországot az akkor Ukrajnában megrendezett Euro­vízión, akkor a kijevi döntőben végül nyolcadik lett.

Magyar énekes először 1994-ben Dublinban jutott az Eurovízió döntőjébe, Bayer Friderika Jenei Szilveszter szerzeményét, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dalt énekelte, és negyedik lett a versenyben – ez Magyarország eddigi legjobb eredménye a dalfesztiválon.

Ezt Kállay-Saunders András közelítette meg 2014-ben, amikor ötödik lett a Running című dalával, amely már csak azért is emlékezetes, mert egy olyan tabunak számító témát dolgozott fel, mint a családon belüli erőszak.

A versenyt abban az évben Rise Like a Phoenix című dalával az Ausztriát képviselő transzvesztita énekes, Conchita Wurst nyerte meg, aki brüsszeli koncertje után az Európai Parlamentbe látogatott, ahol szót emelt a toleranciáért és a melegek jogaiért.

Az idei második elődöntőt ma tartják, Örményország, Írország, Moldova, Svájc, Lettország, Románia, Dánia, Svédország, Ausztria, Horvátország, Málta, Litvánia, Oroszország, Albánia, Norvégia, Hollandia, Észak-Macedónia és Azerbajdzsán képviselője mutatja be produkcióját.

A Dare to Dream (Merj álmodni!) szlogennel zajló dalfesztivál döntőjét szombaton rendezik, ezt a Duna Televízió 21 órától élőben közvetíti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.