Elhunyt Ökrös Csaba

Ötvenkilenc éves korában elhunyt Ökrös Csaba Liszt-díjas népzenész, a táncházmozgalom központi alakja, a kalotaszegi népzene egyik legavatottabb előadója, számos színházi és táncelőadás zeneszerzője.

Magyar Nemzet
2019. 06. 28. 12:24
Ökrös Csaba; Nagy Norbert; Krisztik Csaba
Bécs, 2014. március 15. Ökrös Csaba (b) a zenész, Nagy Norbert (j2) és Krisztik Csaba (j) az ikrek szerepében A nagy füzet című darab bemutatóján a bécsi Burgtheaterben, az osztrák nemzeti színházban 2014. március 14-én. A Kristóf Ágota azonos című regénye nyomán készült Erick Aufderheyde színpadi változatot, a Forte Társulat és a Szkéné Színház közös produkcióját Horváth Csaba rendezte. A bécsi Burgtheaterben A nagy füzet bemutatójával kezdődött meg a Magyarország Fesztivál, amelynek keretében három színpadi előadást, egy zenés irodalmi műsort és egy felolvasóestet tekinthetnek meg az érdeklődők. MTI Fotó: Filep István Fotó: Filep István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenkilenc éves korában elhunyt Ökrös Csaba Liszt-díjas népzenész, a táncházmozgalom központi alakja, a kalotaszegi népzene egyik legavatottabb előadója, számos színházi és táncelőadás zeneszerzője.

Ökrös Csaba 1960. június 17-én született Szolnokon. Kilencéves korában kezdett hegedülni. Az érettségi után felvételt nyert az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskola ének-zene–történelem szakára, ahol másfél évet tanult, majd meghívták a bostoni MIT Egyetemre hegedűt és magyar népzenét oktatni. Onnan hazatérve a Bartók Néptáncegyüttesben tíz éven át hegedült, mellette az Állami Népi Együttesben négy évet muzsikált.

Fotó: Filep István

A hangszeres népzene gyűjtését 1976-ban kezdte el Kallós Zoltán segítségével és irányításával Erdélyben. Ugyanebben az évben került a sátoraljaújhelyi Hegyalja Néptáncegyüttes zenekarába, ahol tapasztalt zenészektől leshette el a zenekarvezetés fortélyát. Zsuráfszky Zoltánnal 1986-ban megalapította a Kodály Kamara Táncegyüttest, amelynek megszűnéséig állandó zenésze és zenei szerkesztője volt. Ugyanebben az évben alapította meg az Ökrös együttest Molnár Miklós hegedűssel és Kelemen László brácsással. 1990-ben csatlakozott hozzájuk Mester László (brácsa) és Doór Róbert (bőgő). Hat lemezük jelent meg, koncertekkel és tanítással közel két évtizeden keresztül népszerűsítették a magyar népzenét itthon és külföldön.

Pedagógiai munkássága itthon 1989-ben indult az Óbudai Népzenei Iskolában, ahol tíz évig tanított, majd a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában négy évig, ezzel párhuzamosan a szigetmonostori Zöld Sziget iskolában két évig oktatott hegedűt a 6–18 éves korosztálynak. 2007-től indult el hazánkban először a népzene egyetemi szintű oktatása a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékén, amelynek népi vonós tanszékére Ökrös Csaba is felvételt nyert. 2012-ben megkapta a master fokozatot, és zeneművész-tanári diplomát szerzett, de ezzel párhuzamosan már 2010 szeptemberétől a népzene tanszék hegedűtanára volt, 2012 szeptemberétől pedig a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában is oktatott.

Munkásságát 2007-ben Kodály-díjjal, 2012-ben Regionális Prima Díjjal, valamint idén Liszt-díjjal ismerték el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.