Egy nemzeti szimbólum

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje a Kossuth-díjas Almási Tamás új filmjének, a Folyékony aranynak.

2019. 07. 17. 7:04
null
A folyékony arany készítése a természet kegyein múlik Forrás: Vertigo Média
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje a Kossuth-díjas Almási Tamás új filmjének, a Folyékony aranynak. A tokaji borvidékről és a világhírű tokaji aszúról szóló alkotás közönségtalálkozóval egybekötött premierjét szeptember 14-én, szombaton rendezik meg a miskolci Művészetek Házában.

A Folyékony arany a CineFesten egyúttal a dokumentumfilmes versenyszekcióban is szerepel, majd szeptember 19-től országszerte látható a mozikban is.

Almási Tamás Fábri Zoltán osztályában végzett játékfilmes rendezőként, majd miután a Ballagás (1980) című játékfilmje a 13. Magyar Filmszemle legjobb elsőfilmes díját nyerte, nem kapott újabb lehetőséget filmforgatásra. A megélhetés miatt kezdett dokumentumfilmeket forgatni, ami aztán igazi szenvedélyévé vált.

A Kölyköd voltam, az Ítéletlenül, a Sejtjeink vagy a Puskás Hungary rendezője most Vízkelety Márton operatőrrel, Dés László zeneszerzővel, Hargittai László vágóval és Ugrin Julianna producerrel dolgozott együtt.

A tokaji aszú nemzeti szimbólum. Közel háromszáz évig a világ egyik legdrágább és legkeresettebb bora volt, XIV. Lajos, Viktória királynő, Nagy Péter cár, Goethe és Beethoven is rajongott a tokajiért. Azonban a két világháború, a gyilkos filoxérajárvány és a kommunista diktatúra kollektivizálása a szőlőültetvényeken hatalmas pusztítást végzett, és az aszú igazi íze eltűnt a régi világgal együtt. Almási filmje felteszi a kérdést, hogy a természet szeszélyei­vel és a globális piac kihívásaival egyszerre hadakozva sikerülhet-e visszaszerezni a tokaji aszú régi dicsőségét, újjászületik-e a nagy bor.

A folyékony arany készítése a természet kegyein múlik
Fotó: Vertigo Média

A filmben megszólal Szepsy István, a mádi Szepsy Pincészet alapítója, egy híres magyar borászfamília sarja; Bacsó András, a Tokaj-Oremus Pincészet igazgatója és Alkonyi László, a borászatba beleszerető hajdani sikeres bróker, aki jelenleg a tállyai Kaláka Pincészet társtulajdonosa és borásza. Közös szenvedélyük, hogy mindhárman meg akarják csinálni a „nagy bort”. Néha esőre várnak, néha arra, hogy kisüssön a nap, mert az aszúkészítés minden pillanata a természet kegyein múlik. Csak őrültek kezdenek ilyen vakmerő vállalkozásba, vagy zsenik, akiket nem kötnek gúzsba a sanyarú körülmények.

Ditz Edit kreatívproducer, aki nemzetközi borakadémikusként a filmben tanácsadóként is közreműködött, úgy fogalmaz a film kapcsán: „Ideje volt, hogy a világ megismerje, micsoda erőfeszítés, szenvedés és szeretet van abban a munkában, ami a tokaji aszút egyedülálló hungarikummá teszi.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.