Ütősfesztivál a tóparton

A ritmusok és világzene ­szerelmeseit várja a hétvégén az agárdi szabadstrandon megrendezett 4. Ütősfesztivál. Számtalan különleges programot is kínál az ingyenes rendezvény.

Magyar Nemzet
2019. 08. 03. 14:10
A Bélaműhely koncertjén hangszerekké átlényegült ipari hulladékok és kimustrált használati tárgyak szólalnak meg Forrás: Bélaműhely.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ritmusok és világzene ­szerelmeseit várja a hétvégén az agárdi szabadstrandon megrendezett 4. Ütősfesztivál. A Beatbox Battle országos bajnokság mellett számtalan különleges programot is kínál az ingyenes rendezvény: lesz indonéz gamelánbemutató, japán taikokoncert, dobkör afrikai és közel-keleti ritmusokkal, esténként különleges fényfestéssel díszített koncertek, napközben hangszerbemutatók és workshopok, közösségi zenélés, különféle tánc- és mozgásprogramok, gyermekfoglalkozások és kézművesvásár várja a látogatókat.

Immár negyedik éve, hogy az első augusztusi hétvégén dobszó és világzenei, népzenei dallamok csendülnek fel a Velencei-tó partján rendezett ütősfesztiválon, amely a legnagyobb, kifejezetten a ritmushangszerek világát bemutató hazai szabadtéri fesztivál. A Látótér Alapítvány szervezésében az agárdi szabadstrandon megvalósuló programsorozat a Velencei-tó egyik legnépszerűbb, közösségi alapon szerveződő, helyi lakosok által, helyi értékek mentén létrejött ingyenes rendezvényévé vált. A fesztivál idei díszvendége az indonéz nagykövetség és a Topong Bang gamelánzenekar, akik Bali és Jáva szigetének hangszeres- és tánckultúráját mutatják be interaktív programokon egy közel hetven négyzetméteres sátorban.

Ma a reggeli jógát követően Danni Bain egzotikus afrikai hangszerekkel kísért mesemondó gyerekprogramja indítja a napot. Majd az élőzenés tahiti táncbemutatón és workshopon az érdeklődők megismerhetik a polinéz táncokat, amelyek a dübörgő dobok hangjára az élet ritmusainak ünnepléséhez kötődő történeteket mesélnek el a mozdulatokkal. A népzenei programban a Lajta Néptáncegyüttes idén egy botos összeállítással köti össze az „ütős” hangzásvilágot a néptánccal, a japán taiko dobművészetet pedig visszatérő vendégként az Ataru dobcsoport előadása mutatja be.

A magyar beatbox szcéna legrangosabb megmérettetése az immár tizedik Beatbox Battle országos bajnokság – ma délután, a többfordulós versenyen kiderül, hogy a huszonkét jelentkező közül ki lesz a beatbox magyar bajnoka, aki képviselheti hazánkat a háromévente megrendezésre kerülő beatbox-világbajnokságon Németországban.

A Bélaműhely koncertjén hangszerekké átlényegült ipari hulladékok és kimustrált használati tárgyak szólalnak meg
Fotó: Bélaműhely.com

Este magyar és európai középkori dalokat ad elő a Bordó Sárkány zenekar, majd az idén húszéves születésnapját ünneplő Besh o droM együttes, a magyarországi világzene egyik legjelentősebb, világszerte elismert képviselője lép színpadra. A zenekar védjegyévé vált a magyar, román, cigány, balkáni népzenei elemeket újraértelmező, sajátos hangzásvilág. A koncertek után mindenkit vár egy közös dobolásra a tüzes nyugat-afrikai ritmusok mentén zenélő Barakoo dobkör.

A holnapi családi napon is lesz jóga, sőt mélyrelaxációs fekvőkoncert is, amelyen a Samsara Boulevard mantrazenekar négy tagja több mint negyven hangszert szólaltat meg. Igazi látványosság lesz a Bélaműhely fellépése: kísérleti zenéjükben ipari hulladékok, kimustrált használati tárgyak, hordók, csövek, bicikli- és számítógép-alkatrészek lényegülnek át hangszerré. Akit pedig olyannyira megihlet ez a tobzódó játékos kedv, hogy ő maga is belevágna a zenei célú újrahasznosításba, a csapat workshopján kipróbálhatja a hangkeltő eszközök készítését különféle használati tárgyakból.

A gyerekek örömére fellép a tízéves Kiskalász zenekar, és jó családi programnak ígérkezik az egzotikus ütőhangszer-bemutató és hangszersimogató Franczia Dániellel, majd az ausztrál bennszülöttek hangszerét, a didgeridoo-t is ki lehet próbálni Jankovics Zoltánnal. Délután a ToSoDa Projekt ad világzenei koncertet, majd a Spontán Színpadon a helyi zenekarok mutatkoznak be, az esti zárógálán pedig gamelánzenével kísért tradicionális indonéz táncelőadást láthat a közönség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.