Elhunyt Robert Frank

„Amikor az emberek a fotóimat nézik, azt akarom, hogy olyan érzésük legyen, mintha egy verssort szeretnének még egyszer elolvasni” – nyilatkozta a Life magazinnak.

Magyar Nemzet
2019. 09. 12. 11:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XX. század egyik nagy hatású fotográfusának tartott Robert Frank kilencvennégy évesen elhunyt a kanadai Invernessben hétfőn. „Amikor az emberek a fotóimat nézik, azt akarom, hogy olyan érzésük legyen, mintha egy verssort szeretnének még egyszer elolvasni” – nyilatkozta a Life magazinnak.

Az amerikai fotográfia megújítója Zürichben született 1924-ben, fiatalon érkezett az Egyesült Államokba. 35 milliméteres Leica fényképezőgépével járta az országot, dokumentarista módon, fekete-fehér spontán képeken örökítette meg a vidéki emberek életét. A kilenc hónapig tartó út során több mint harminc államban fordult meg, és közel 28 ezer fotót készített, ezekből válogatta ki az 1959-ben megjelent híres albuma, a The Americans (Amerikaiak) anyagát, melyhez Jack Kerouac, a beatnemzedék meghatározó alakja írt előszót. (A nyolcvanhárom képet tartalmazó album egy évvel korábban Franciaországban is megjelent.) Látásmódja nagy hatással volt kortársaira, a 60-as, 70-es években az ellenkultúra egyik markáns képviselőjévé vált és filmeket kezdett készíteni, ezekben Jack Kerouac, Allen Ginsberg és Alice Neel is megjelent.

Cocksucker Blues címmel Robert Frank a Rolling Stones 1972-es amerikai turnéjáról forgatott, de a banda a drogozás kendőzetlen ábrázolása miatt beperelte, megakadályozta a film megjelenését, és végül egy másik dokumentumfilmet forgalmaztak helyette, a Ladies and Gentlemen: The Rolling Stonest.

Robert Frank életét több tragédia is beárnyékolta: 1974-ben húszéves lánya repülőgép-szerencsétlenségben hunyt el Guatemalában, skizofréniában szenvedő fia pedig 1994-ben öngyilkos lett. Alkotásaiból 2009-ben és 2010-ben retrospektív kiállítás nyílt a washingtoni Nemzeti Művészeti Galériában és a párizsi Jeu de Paume Galériában. A művész felváltva élt Kanadában és New Yorkban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.