Székely lények rendhagyó jegyzéke

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia az elmúlt idők egyik legvagányabb sorozatát indította el. Ez a helyes kifejezés: vagány. A Székely Termék-sorozatról van szó, melynek roppant szellemes logója van.

Fülöp Zsigmond Ferenc
2019. 09. 26. 14:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia az elmúlt idők egyik legvagányabb sorozatát indította el. Ez a helyes kifejezés: vagány. A Székely Termék-sorozatról van szó, melynek roppant szellemes logója van: a Metro-Goldwyn-Mayer ismert jelképére hajaz, csakhogy nem az állatok királyát ábrázolja, hanem egy berbécset, a felirata pedig nem Ars Gratia Artis, hanem Pálinka – Bicska – Művészet. Egy másik logó is fémjelzi a sorozatot, ezen az imént említett berbécs megboldogult állapotban hever, a szöveg pedig a következő: Ne várja meg, míg megbicskázzák őket! Olvasson élő székely írókat!

A sorozat könyvei az újszékely irodalom gyöngyszemeit tartalmazzák, közös jellemzőjük, hogy székely tájnyelvi szavakkal fűszerezett, székely témájú, humoros írásokat tartalmaznak, és a legnépszerűbb erdélyi könyvillusztrátor, Csillag István csíkszeredai képzőművész jegyzi a rajzokat és a tipográfiát. A vizuális humor színvonala sosem marad el a szövegekétől.

Ebben a sorozatban jelennek meg sorra a legmenőbb székely írók góbéságai. Ezúttal – Muszka Sándor, Orbán János Dénes és Sántha Attila után – György Attilára került sor. A szenvedélyes és míves prózájáról – leginkább a Harminchárom című, több kiadást megért regényéről – ismert, Csíkszeredában élő, József Attila-díjas író ezúttal félretette a komolyságot, és megcsillogtatta félelmetes, borzalmas, rettenetes humorát.

Szándékosan jellemezzük így a humort, mely átszövi a Bestiarium siculorum című művet, mely a Transzilvállatok, avagy azon székely lények jegyzéke, melyek vagy valamik, vagy mennek valahová alcímet viseli. A könyv ugyanis 29 székely lény leírását tartalmazza, melyből a rettegett Ursus ursus nonludens, vagyis a medve, ami nem játék csupán az egyik – és korántsem a legveszedelmesebb. Íme a többi lény, melytől érdemes óvakodni, ha az ember Székelyföldön él vagy odalátogat: rézf…ú bagoly; jegesmedve, de a székely fajta; rézfánfütyörgő; szeszmacska; jégcsürke; rekegő; részeges disznyó; székely szekérutánfutó; kankós béka; bankus; torkosborz; picipanka; IFET-ló; partiánimál; nádi bika; nagyorrú bolha; albán szamár; székely mintaférj; székely fehérnép; fába szorult féreg; edzett görény; kecegányfióka; miacsemeristennyila; magyar kémgólya; patkán’ma’om; kicsi barátom; oktalan állat; kétfarkú kutya.

Ne tudd meg, mi az. Ez a könyv visszatérő szlogenje, minden „szócikk” ezzel kezdődik. Aztán aki akarja, továbbolvas, és megtudja. Nem hinném, hogy lenne olyan, aki ezt a könyvet ne olvasná nagy-nagy érdeklődéssel, leszámítva a politikai korrektség híveit, mert azok gutaütést kapnak. A Bestiarium siculorum ugyanis a magyar irodalmi feketehumor egyik csúcsműve, és benne van minden olyan góbé gonoszság, amit csakis a székelyeknek tudunk megbocsátani.

De természetesen nem csak tréfa és góbé marháskodás van benne. György Attila nem az az író, aki csupán röhögtető, de üres humorbombákat pufogtat. Akad társadalomrajz és kritika, no meg lélektan is bőven. Mint ahogyan a címszavakból is kiolvashatjuk, nemcsak állatok, hanem embertípusok is szerepelnek a lények között. És ezeket aztán nem kíméli a szerző, csupa vitriol a tolla. Például a székely fehérnép, a Mulier mulier seclericus is jól megkapja a magáét: „Idősebb korára a mulier seclericus főként humán térfigyelő rendszerként, illetve kommunikációs csatornaként működik, ezeket más mulierekkel vállvetve a ház előtti kispad felhasználásával végzi.”

Annak, aki szereti a feketehumort, a borzongást, a nyelvi játékokat, és érdekli a székelyek természetrajza, kihagyhatatlan olvasmány. A Székelyföldre látogatóknak pedig ajánlott tanulmányozni a „kicsi barátom” szócikket. Ha nem teszik, kerüljék el messze a székely kocsmákat. Ha mégis bemerészkednek, vigyenek magukkal tekenyőt a belüknek.

György Attila: Bestiarium siculorum. Csillag István illusztrációival. Előretolt Helyőrség Íróakadémia, Budapest, 2019.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.