A rendszerváltozás tárgyai a Nemzeti Múzeumban

Ez egy közösségi kiállítás: az intézmény felhívására a látogatók bevitték a múzeum­ba azokat a tárgyakat, amelyek a rendszerváltásra emlékeztették őket és amelyekhez történeteik kötődtek.

Magyar Nemzet
2020. 02. 29. 11:12
null
A közösségi kiállítás anyagához egy képregény biztosít kerettörténetet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös időnk ’89–90 címmel a látogatók korabeli tárgyi emlékeinek segítségével idézi fel a magyarországi rendszerváltozás időszakát a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki tárlata. Ez egy közösségi kiállítás: az intézmény felhívására a látogatók bevitték a múzeum­ba azokat a tárgyakat, amelyek a rendszerváltásra emlékeztették őket és amelyekhez történeteik kötődtek. Ezekből Gál Vilmos kurátor egy olyan sorozatot válogatott, amely a harminc évvel ezelőtti időszak sajátos olvasatát adja a lakosság szempontjából.

A több mint ötven felajánló által átadott tárgyi anyagot az intézmény saját gyűjteményi darabjai egészítik ki – korabeli röpiratokat, szamizdat könyveket, választási plakátokat, de kacsintós pénztárcát, kisdobosövet, Commodore számítógépet vagy a Centrum Áruház narancssárga nejlonszatyrát is láthatják az érdeklődők. Mindehhez egy képregény biztosít kerettörténetet.

A közösségi kiállítás anyagához egy képregény biztosít kerettörténetet
Fotó: Bach Máté

– A rendszerváltásnak az volt a legmegkapóbb mozzanata, hogy a szabadság érzését adta meg: az egész ország eggyé vált, ugyanazok az élmények hevítették – idézte fel Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Tallai Gábor, a Terror Háza Mú­zeum programigazgatója megnyitóbeszédében arra figyelmeztetett, hogy a szabadságot és függetlenséget nem adják ajándékba, a kommunista diktatúrák sehol sem maguktól omlottak össze: ehhez a közép-európai nemzetek tevékeny közreműködése kellett. Ami történt, rendszerváltoztatás volt, antikommunista forradalom – tette hozzá. Tallai Gábor hangsúlyozta: újra és újra el kell mondani, hogy a szabadság visszaszerzése mekkora áldozatokat követelt, és azt is, hogy voltak, akik gátolták ezt, és nem került sor igazságtételre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.