„Az Országútban több nemzedéket képviselünk”

Az Országút című kulturális folyóirat bemutatkozó sajtótájékoztatóján az új főszerkesztő hangsúlyozta, hogy a magyar szellemi élet ma olyan újrakezdés előtt áll, akárcsak Trianon után.

Pataki Tamás
2020. 02. 14. 18:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kulturális nemzeteszme csak úgy maradhat fenn, ha az új nemzedékeket is bekapcsoljuk ebbe a folyamatba – mondta Falusi Márton az Országút című kulturális folyóirat új, második számának bemutatkozó sajtótájékoztatóján. A kéthetente megjelenő folyóiratot péntekenként lehet megvásárolni az újságárusoknál, viszont a lap online felülete – a www.orszagut.com – naponta frissül új művészeti, tudományos és közéleti tartalmakkal, ahová a jövőben podcastokat és egyéb tudósításokat is terveznek.

A folyóirat szerkesztőségének mai bemutatkozó sajtótájékoztatóján az új főszerkesztő Kodolányi Gyula írását idézve hangsúlyozta, hogy a magyar szellemi élet ma olyan újrakezdés előtt áll, akárcsak Trianon után.

– Fontosnak tartom elmondani, hogy ez nem egy nemzedéki lap, több nemzedéket képviselünk, ezzel is hitet téve amellett, hogy a nemzeti kultúra hagyományát újra kell gondolni, és a mai kor kívánalmaihoz kell igazítani. Háromféle kultúra él ma egymás mellett, szimbolikusan fogalmazva: a könyvé, a televízióé és a digitális világé. Csak úgy lehet a nemzeti kultúra legfontosabb értékeit továbbhagyományozni a következő generációkra, ha fenntartjuk ennek a folyamatosságát. 1935-ben a Deák Ferenc Társaság adta ki az Országút című lapot, amely azt a magyar középnek nevezett hagyományt képviselte, amelyet a konzervativizmus, a kiegyensúlyozott nemzeteszme és a higgadt írásmód fogalmaival írhatunk le – mondta Falusi Márton költő, író, esszéista, kultúrakutató, az Országút főszerkesztője.

– A mai magyar szellemi élet széttagoltságát egy olyan szellemi fórummal akartuk gazdagítani, amely lehetőséget ad arra, hogy a közéletben jelenlévő sok energia és feszültség párbeszédbe torkolljon, és az értékelvűség irányába vigye el a sokszor nagyon is esetleges, gyakran felületes és vagdalkozó hangnemet, amely az írott sajtóban és az online médiában is jellemzi a közbeszédet. Úgy éreztük, hogy erre nagy szükség van – mondta Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, a szerkesztőbizottság tagja, majd Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművész, a szerkeztőbizottság elnöke a lapalapítás kulisszatitkairól beszélt, arról, hogy egy baráti társaság beszélgetéseiben kezdődött az egész, majd papírra vetették a gondolataikat, amellyel egy nagyobb vállalkozást alapoztak meg.

– Időhidat akarunk építeni. Az Országút azért született, hogy napjaink információözöne ellenére kapcsolatokat teremtsen időben és térben, hogy megalapozottabb belső választ lehessen adni a miért, merre és miként kérdések eldöntésére. A 19. században induló, a két világháború közötti nemzeti, európai gondolkodású értelmiségi rétegnek és az 1945-47 közötti rövid polgári demokrácia időszakának gondolatiságát szeretnénk folytatni – mondta Farkas Ádám.

Az Országút első számának recenzióját ITT olvashatják el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.