Improvizáció és művészi szabadság – Videó

Az 5. Cziffra Fesztivál vasárnapig várja a közönséget több helyszínen: MOMKult, Zeneakadémia, Lóvasút. A Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész által alapított fesztivál eseményeinek nagy része hosszú ideje telt házas. A kiváló programok közül is kiemelkedett a Zeneakadémia nagytermében megtartott és Paganini virtuozitását megidéző Paganini+ koncert.

Breuer Csilla
2020. 02. 20. 6:55
null
Oláh Kálmán zeneszerző és zongoraművész minden adott etűdre saját átiratot komponált Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élt egy hegedűművész, akinek a nevét biztosan mindenki ismeri. És ha semmi egyebet nem is tud róla, de azt hallja, hogy Paganini, automatikusan vágja rá: az ördög hegedűse. Így nevezték már életében is.

Számunkra azért is fontos, mert a huszonéves Liszt Ferencet annyira rabul ejtette Paganini játéka, hogy a zongoravirtuóz hat etűdből álló sorozatot komponált a Caprice-ok témáira. Paganini, a XVIII. századi virtuóz viszont nemcsak kortársaira, hanem a XXI. század alkotóira is hatott.

Oláh Kálmán zeneszerző és zongoraművész minden adott etűdre saját átiratot komponált
Fotó: Teknős Miklós

Az éppen zajló Cziffra-fesztivál programjában a Zeneakadémia Paganini+, azaz Paganini két tükörben című koncertjén egészen különleges élményben lehetett részük a hallgatóknak. Olyasmi tért vissza a klasszikus zenei életbe – nevezetesen az improvizáció és az előadóművész szabadsága –, ami nagyon kikopott a koncertéletből, pedig régen, Liszt, de akár még Cziffra György korában is mindennapos volt.

A mostani koncerten Lendvay József Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, érdemes művész szólaltatott meg az eredeti Paganini Caprice-ok közül ötöt, majd Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a hegedűvirtuóz játéka által ihletett Liszt-műveket, a Paganini-etűdöket játszotta el. Oláh Kálmán Liszt-díjas zeneszerző és zongoraművész pedig minden adott etűdre saját átiratot komponált.

A koncert végén elhangzott Lutoslawsky: Paganini-variációk a 24. Caprice-ra, valamint Paganini: h-moll hegedűverseny – 3. tétel, „La campanella”. Az állótaps nem is volt kérdéses.

A Cziffra-fesztivál vasárnap díjkiosztóval és gálakoncerttel zárul a Zeneakadémián, a kiemelt vendég Vadim Repin lesz.

Paganini egy kicsit másként:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=0jXXWBt5URw&feature=emb_logo
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=5ViisDuB700&feature=emb_logo

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.