„A világjárvány megmutatta, milyen törékeny az életünk ”

– Nagyon hiányzik a közönség, a zene, gondoltam, hogy így tudjuk tartani a kapcsolatot és talán hallgatnak is rám, megfogadják a tanácsaimat, leginkább azt, hogy ha tehetik, maradjanak otthon és vigyázzanak magukra és egymásra – mondta Zeffer András, aki a P. Mobil, Tunyogi RockBand és a Mobilmánia klasszikus dalait mutatja be minden nap otthonában zongorán, amit a Facebook-oldalán követhetünk. A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett billentyűs-énekes-zeneszerzőt, a P. Mobil egykori tagját, a RockBand és a Mobilmánia vezetőjét a karanténról kérdeztük.

Pataki Tamás
2020. 04. 02. 19:28
Zeffer Andrs
Budapest, 2018. január 17. Zeffer András, becenevén Zefi billentyûs, énekes, zeneszerzõ, a P. Mobil egykori tagja, a RockBand és a Mobilmánia vezetõje a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A mûsorban Horváth Attila dalszövegíró, költõ szerzeményeirõl, munkásságáról beszélgettek a meghívott vendégek. MTVA Fotó: Zih Zsolt Fotó: Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogyan éli meg a járványt, a karantént?

– 2006-ban egy akut mieloid leukémiából csontvelő transzplantációval gyógyultam. Ez több szempontból is hat a mostani helyzetemre is. Egyrészt, mivel a transzplantáció miatt még mindig mesterségesen gyengítik az immunrendszeremet, emiatt a különösen veszélyeztetettek közé tartozom, ki sem mozdulhatok itthonról. Másrészt, akkor a közel egyéves kórházi, majd a 100 napos úgymond „félsteril” itthon tartózkodásom alatti időszakról már van tapasztalatom a karanténhelyzetre. Egyébként imádok itthon lenni, különben is a munkám szervezési, adminisztratív részét is itt végzem. Persze nagyon hiányoznak a koncertek, a színpad, a kollégák, a közönség és a külföldön élő négyéves unokám is.

– Hogyan jött az ötlet, hogy a Mobilmánia, P. Mobil, TRB egy-egy klasszikus dalát minden nap előadja zongorán?

– Nagyon hiányzik a közönség, a zene, gondoltam, hogy így tudjuk tartani a kapcsolatot és talán hallgatnak is rám, megfogadják a tanácsaimat, leginkább azt, hogy ha tehetik, maradjanak otthon és vigyázzanak magukra és egymásra. A fent nevezett zenekarok dalainak nagyrészt szerzője vagyok, így természetes, hogy ezeket játszom el, és bár elég nagy a repertoárom, nem minden dalt lehet egy szál zongorára áthangszerelni, eljátszani, de remélem kitartanak a dalok, hamar véget ér ez a rémálom.

– Melyik dal a sok közül illik a legjobban ehhez a helyzethez, a mostani időkhöz?

– A dalaim többségének szövegét Horváth Attila szerzőtársam, barátom írta, az ő szövegei mind zseniálisak, szinte minden élethelyzetben találunk olyat, ami éppen akkor aktuális. A Bárcsak tudnánk vigyázni rád, vagy a Hétköznapok legyenek jók című dal is nagyon ideillő.

– Milyen típusú hangszerről adja elő ezeket?

– Scholze pianínóm van itthon, a többi hangszerem jelenleg a próbatermünkben van, amik nagyon hiányoznak, különösen a Hammond orgonám, amit remélem hamarosan újra hallgathat a közönség egy nagy Mobilmánia koncerten.

– Holnap melyik dalt játssza majd?

– A Mobilmánia koncertek egyik legkedveltebb dala, Az ördög itt belebukott szerzeményem, ami remélem hamarosan időszerű lesz, hiszen pont arról szól, hogy a rossz dolgok sem tartanak örökké, jön az újrakezdés, jönnek az új lehetőségek, mert az ördög hiába is próbálkozik, most is belebukik.

– Jut most ideje olyan dologra, amire eddig nem? Olvasás, egyébfajta elmélyülés?

– Amit az otthonunkban lehetett, azt már kijavítottam, barkácsoltam, lámpákat szereltem fel. Elővettem a régi klasszikus kottáimat is, sokat zongorázom, különösen Mozart, Chopin és Bach áll közel hozzám. Még több időt töltök feleségemmel és egyetemista lányommal, aki most távoktatásban tanul itthonról, és többet telefonálok barátokkal is. A külföldön élő nagylányommal és unokámmal minden nap sokat beszélünk messengeren, még bújócskáztunk is így! Több koncertvideót meg tudtam az elmúlt napokban nézni, amit már régóta szerettem volna.

– Sokan már a járvány utáni világ változásairól beszélnek. Ön szerint valóban megváltoztatja a világot ez a tapasztalat, legalább az emberek értékrendjét, hozzáállását, vagy a szilveszteri fogadalmak szintjén marad?

– Nagyon jó látni, hogy a bajban példátlan összefogás alakul ki szerte a világban. Sokszor tapasztaltam korábban, hogy az emberek nem becsülik azt, ami van. Nem értékelték a családjukat, nem merték, vagy nem tudták kimutatni mások felé a hálájukat, a szeretetüket. Most ez merőben megváltozott, és remélem így is marad. Minden tragédia arra tanít, ahogy engem a korábbi súlyos betegségem is, hogy örüljünk a pillanatnak, szeressük okosan a jelent, hiszen a világjárvány megmutatta nekünk, hogy milyen törékeny az életünk.

– Az elején említette, hogy továbbra is dolgozik. Mi lesz az elmaradt koncertekkel, mi várható?

– Továbbra is dolgozom, az elmaradt koncertek átszervezésén, valamint egy jubileumi lemezen, ami az év végén fog megjelenni. Kékesi László zenésztársammal idén ünnepeljük a közös zenekarainkban együtt eltöltött 40. évet, ebből az alkalomból egy olyan dupla lemezt jelentetünk meg, ahol 40 kiválasztott szerzeményünket neves előadókkal rögzítünk. Többek között Charlie, Nagy Feró, Balázs Fecó, Pataki Attila, Keresztes Ildikó, Vikidál Gyula, Takáts Tamás barátaink fogják énekelni dalainkat. És, ha ez még nem lenne elég: a jövő év január 2-án, a Budapest Kongresszusi Központban megrendezendő szimfonikus rockkoncert szervezésével és ehhez kapcsolódóan a Mobilmánia dalainak áthangszerelésével is sok munkám van. Szóval nem unatkozom, de emellett vállaltam, hogy a közösségi oldalamon mindennap az otthonomban, a pianínóm segítségével eljátszom egy dalomat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.