Debrecen kulturális tényezői is hamar vették a lapot

Fenntartja a kapcsolatot a Csokonai Színház a nézőkkel: még pár napig elérhető Az ajtó című előadásuk.

Gőz József Miklós
2020. 04. 13. 20:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a veszélyhelyzet kihirdetésével meghiúsultak az eddig bevett találkozási alkalmak a közönséggel, Debrecen kulturális tényezői is hamar vették a lapot. Az elsők közé tartozik a város ikonikus együttese, a Tankcsapda, amely – történetében először – a Debreceni Városi Televízióban tartott egy órás hangversenyt. A szűk stúdiót természetesen nem egy zenekarra képzelték el annak idején, így a tévé technikusainak és egyéb szakembereinek ugyancsak igyekezniük kellett, hogy elhelyezzék a fiúkat. Végül kisebb-nagyobb kompromisszumokkal ez sikerült is. Sokan hallgatták a koncertet.

A városban működő két színház, a Csokonai és a Vojtina bábszínház szakemberei hamar bekapcsolódtak az országos színi maszkvarró tevékenységbe, szabták-varrták a maszkokat, ezúttal nem a bábok és a színészek számára.

A Csokonainál maradva: A négy hónap alatt 50 előadást megért Pál utcai fiúk musical produkciójának tagjai is kitettek magukért. Veszélyben a Grund, veszélyben a Haza címmel a kibertérben énekelték fel a musical legsikeresebb betétszámát a Youtube-on. Nem volt egyszerű felvétel a tizenkilenc helyszínen – a számítógép kamerája előtt – álló énekes mozaikszerűen előadott dala. A zenei kíséretet is a szereplők egyike szolgáltatta, négy hangszeren játszva fel azt. Technikailag is ő állította, vágta össze a felvételt. A dal óriási sikert aratott a színház honlapján, lehozták a város hírközlő csatornái, több százan jegyezték be dicséretüket. Egyik jellemző nézői megnyilvánulás: „Az előadáson és most is megsirattam, ezt a dalt. Köszönöm, Pál utcai fiúk.”

Mások online próbálják Dürrenmatt Az Öreg hölgy látogatása című drámáját. A Kubik Anna, Varga Klári, Bakota Árpád és Herczeg Tamás által fémjelzett darab bemutatója március 26-án lett volna, ezelőtt két héttel maradtak abba a már egy hónapja tartó próbák. Most a virtuális térben délelőttönként találkoznak és tartják karban szerepüket a színészek. A színház ifjúsági programja is az interneten ad kulturális eseményeket híveiknek. A színház Facebook-oldalán nagyszombaton közreadták az elmúlt évadban bemutatott nagy sikerű Szabó Magda darabot, Az ajtót. Az előadás még napokig elérhető az MTVA archivumában, ITT tekinthető meg.

A debreceni Apolló mozi sem tett le az egyébként Debrecenben is elmaradt tavaszi fesztiválon vállalt szerepéről. Youtube csatornáján és honlapján filmeket mutatott be, s a vetítések végén szakemberek osztották meg – szintén az interneten – véleményüket a filmről. Elsőként Hajdú Szabolcs filmje, a Fehér tenyér került így az érdeklődők elé, amelynek nagy részét debreceni helyszíneken és szereplőkkel forgatták le.

A DEkulT címmel Debrecen kulturális életéről szóló, a nemzeti összetartozás jegyében létrehozott Facebook-oldal megszervezői is felismerték: a járvány közepette fontos szolgálatot tehetnek a kultúrának. A debreceni ifjúsági ház szervezésében, kis hangversenyek, tárlatok érhetők el itt. A Kodály filharmonikusok is online adják közre legérdekesebb felvételeiket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.