A tárcaíró rémálmában betiltották az összes filmet

Arra lett figyelmes, hogy először azokat a filmeket tiltották be, amelyekben szerepelt a néger kifejezés.

2020. 06. 24. 12:49
null
20200603 budapest west end megnyitotta az autos mozit havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eső álmosítóan kopogott az ereszen a kiadós hétvégi ebéd után. A tárcaíró komolyzenét hallgatott, és közben elszunyókált a kanapén. Vagy a borongós idő okozta, vagy csak túl sokat evett ebédre, de nyugtalanul aludt. Azt álmodta, hogy újságot olvas. Az újság, amit olvasott, örömmel értesítette az olvasóit, hogy azon a héten milyen filmek kerültek tiltólistára. Aztán egy másik cikkre tévedt a tárcaíró szeme, amelyben dörgedelmes kirohanással alázták meg a betiltott filmek alkotóit.

A tárcaíró arra lett figyelmes álmában, hogy először azokat a filmeket tiltották be, amelyekben szerepelt a néger kifejezés, aztán azokat is, amelyekben feketének nevezték őket. Nem úszták meg a letiltásokat azok a filmek sem, amelyek rabszolgaságot ábrázoltak, még akkor sem, ha történelmileg hitelesek voltak. Aztán azok a mozgóképes alkotások kerültek sorra, amelyek a múltról szóltak. A tárcaíró álmában ugyanis egész nap azt énekelték a tinisztárok, az új csillagok, akik kékre festették magukat, mert a kék lett a politikai korrektség színe, hogy a múltat végképp el kell törölni.

Ezért nem úszták meg a művészfilmek sem a betiltást, mert azok egy része a múltról szól, ráadásul gondolkodásra késztetnek. Ezeket a filmeket először kigúnyolták az újságokban, lila, unalmas és felesleges dolgoknak titulálták őket, amelyeket ráadásul – mint írták – nem is ért senki. Aztán a krimik következtek, mert azokban meg jók voltak a rendőrök, nyomozók, detektívek, akik elfogták és börtönbe csukták a bűnözőket. A kékre festett tinisztárok viszont azt kiabálták – most már nem énekeltek – a hangszórókba, hogy aki jó, igazából az a rossz, de a legrosszabb a rendőr.

Fotó: Havran Zoltán

Aztán betiltották a sorozatokat is. Ezt úgy indokolták meg az újságok a dörgedelmes jegyzetekben, hogy minden sorozatban van család, ami viszont elavult, a nők kizsákmányolására jött létre, ezért ezeket az alkotásokat tűzre is vetették. A kékre festett tinisztárok a tárcaíró rémálmában ekkor már azt harsogták, hogy aki jó, az igazából rossz, rossz a rendőr is, de a legrosszabb a férfi.

Ekkor betiltottak, majd tűzre vetettek minden filmet, amelyben férfiak is szerepeltek. A kékre festett tinisztárok pedig éktelen hangon üvöltötték a hangszórókba, hogy a férfi a múlt, a múlt a férfi, a múltat és a férfiakat egyszerre kell eltörölni.

A tárcaíró álmában a férfiak, mivel békés népek voltak, bőrszínre való tekintet nélkül elvonultak a sivatagba, mert nyugalomra és hangszórók nélküli világra vágytak. Kemény munkával a sivatagot oázissá változtatták, majd vártak, miközben régi, betiltott filmeket néztek. Nem kellett sokat várni, hamar megjelentek a nők is bőrszínre való tekintet nélkül, azok, akik családot akartak. Mikor a férfiak kérdezték, hogy mi lett a többiekkel, a nők, akik családot akartak, elmondták, hogy a többiek végül az egyszerűség kedvéért betiltották a teljes kultúrát. A tárcaíró ekkor felriadt rémálmából. Ivott egy kávét, és felolvasta A nekeresdi bíró történetét a Mátyás királyról szóló mesegyűjteményből a gyermekeinek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.