Első világháborús és régi erdélyi fotókat tett közzé az OSZK

Kérik, ha felismerik a képeken szereplő helyszíneket, szereplőket, segítsenek pontosítani a fényképek leírását.

Magyar Nemzet
2020. 06. 08. 18:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Fotótér” néven indított új tartalomszolgáltatást az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából. Az első két közzétett gyűjtemény összesen tízezer képből áll, és az első világháború, valamint a Trianon utáni Erdély fotográfiáit tartalmazza.

Az adatbázis a könyvtár fejlesztésében, az Országos Könyvtári Platform projekten belül készült el. A képek a közel hatszázezer dokumentumot őrző Fényképtárból származnak. A könyvtár munkatársai arra törekednek, hogy minden gyűjteményrész legizgalmasabb, legjobb képeinek reprezentatív válogatását szolgáltassák, támpontokat adva a további kereséshez is. Az olyan különleges forrásértékű gyűjteményrészeket, mint például az első világháborús kollekciót és a Szabó Dénes (1907–1982) képeiből készült erdélyi galéria darabjait teljeskörűen digitalizálják.

A könyvtár gyűjteményében 1914 augusztusától lelhetők fel fényképek, neves fotográfusok – Müllner János (1870–1925), Balogh Rudolf (1879–1944) és Erdélyi Mór (1866–1934) –, valamint amatőr fényképészek művei egyaránt megtalálhatók a gyűjteményben. A felvételek többsége nagyítás, de akad köztük üveglemez és diakép is. A képek jelentős hányada a katonák életét, a harcokat és azok drámai következményeit örökíti meg, de a hátország lakóinak mindennapjai sem hiányoznak a gyűjteményből.

Szabó Dénes a kolozsvári Fotofilm – amely képeslapkiadással is foglalkozott – munkatársa volt, életművéből több mint háromezer üveg- és cellulóznegatív került a nemzeti könyvtár birtokába, ezek döntő többsége városkép és tájkép. A már feliratozott, sokszorosításra előkészített képeslapnegatívok az 1930-as és az 1940-es évek erdélyi falvait, városait, fontosabb épületeit, fürdőit ábrázolják. A gyűjtemény értékes részei a népviseletet dokumentáló sorozatok, a falusi és a városi életképek, családi, társadalmi események felvételei, amelyekből kibontakozik a két világháború közötti erdélyi hétköznapok hangulata. Az adatbázisban a teljes hagyatékot közzétették, ezért a galériában helyet kapott Szabó Dénes kárpátaljai és berlini sorozata is.

Az adatbázis fejlesztése nem zárult le, a felhasználói visszajelzések alapján folyamatosan finomítani fogják azzal a céllal, hogy egy gazdag, könnyen kezelhető, felhasználóbarát adatszerkezetet alakítsanak ki. Terveik között szerepel a Fényképtár további gyűjteményeinek közzététele is, és reményeik szerint az adatbázis segítséget nyújt az online nem elérhető, csak helyben, az OSZK épületében kutatható fényképek hozzáférhetővé tételében is.

A böngészőket pedig arra kérik, amennyiben felismerik a képeken szereplő helyszíneket, szereplőket, segítsenek pontosítani a képek leírását.

Az adatbázis IDE kattintva elérhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.