Készülődnek a vidéki nyári színházak, Budapesten még várni kell

A korlátozások enyhítésével vidéken már előkészítik a szabadtéri színházakat a nyári játékokra, amelyek visszafogottabb nézőszámmal, de az idei nyárra is elviszik a színház élményét a közterekre. Szombathelyen már csütörtökön elindult a teraszszínház, a Szarvasi Víziszínház tizedik, jubileumi gáláját adja pénteken, a szegedi dóm előtt pedig ingyen megtekinthető előadásokat is kínál az idei nyár.

Szilléry Éva
2020. 06. 12. 11:36
null
Liszt Ferenc Magyar rapszódiája a GG Tánc Eger előadásában Fotó: Gál Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szegeden két helyszínen indul újra a színházi élet, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon egyetlen változással az eredetileg meghirdetett produkciókhoz híven alakul a nyári program. Július 17-én Händel Agrippina című vígoperájával kezdenek, majd július 24-én és 25-én a Játékszín sikerdarabjával, a Legénybúcsú című vígjátékkal folytatják. A sorban egy Molière-komédia, az Úrhatnám polgár következik, majd a Hófehérke és a hét törpe című családi mesebalett látható.

A szabadtéri produkciók egyik legrégebbi hazai helyszíne, a Dóm tér is készülődik, noha nem a megszokott színpadon lesznek az előadások, és itt is visszafogott nézőszámmal kell számolni, de július 24-én elkezdődnek a játékok. Az emberi lét nagy kérdéseit boncolgató moralitásjátékot, az Akárkit Bodolay Géza rendezi, és Zsótér Sándor, valamint Hegedűs D. Géza lesznek a főbb szerepekben láthatók. Her­czeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója történelmi pillanatnak tartja az előadást, hiszen a szegedi színpad mintegy előképeként tekintenek a salzburgi dóm előtt nyaranta megrendezett játékokra, ahol minden évben színpadra állítják ezt a művet.

Ezen a nyáron mindkét Dóm téri produkció ingyen tekinthető meg, ­augusztus 15-én egy szimfonikus zenekari koncert is gazdagítja az idei kínálatot. Herczeg Tamás és Harangozó Gyula művészeti igazgató a pandémia miatti nehéz helyzetben különösen fontosnak tartja, hogy a kultúra mindenki számára hozzáférhető legyen.

A Szombathelyi Weöres Sándor Színház egyedülálló kísérlettel nyitott tegnap: Nassim Soleimanpour Fehér nyuszi, vörös nyuszi című drámáját a Krúdy-klub teraszán mutatta be. Az iráni szerző 54 országban már sikerrel bemutatott színházi játékának se rendezője, se díszlete, se jelmeze nincs, minden a színészre van tehát bízva, és a közönség aktív bevonásával alakul.

Liszt Ferenc Magyar rapszódiája a GG Tánc Eger előadásában
Fotó: Gál Gábor

A nyári színházak sorából nem maradhat ki az egyik legszebb környezetben épült kültéri színpadunk, a ­Szarvasi Víziszínház. A teátrum is az elsők között kezdi nyári évadát; ma este a GG Tánc Eger lép majd fel a tizedik, jubileumi évad nyitógáláján. Liszt Ferenc Magyar rapszódiáját táncolják a művészek. A zeneszerző 180 éve kezdte el komponálni rapszódiasorozatát, amely 1885-re érte el végleges változatát és bővült tizenkilenc tételre. Rapszódiáiban az ősi magyar zenét kívánta feldolgozni, amelyet ő a cigányzenészek muzsikájából ismert.

Nyár végére, ősz elejére halasztja programját a főváros egyik legnagyobb szabadtéri játszóhelye, a Városmajori Szabadtéri Színház, amely augusztus 24. és szeptember 11. között várja a nézőket. A színházi szemle fővárosi seregszemléje versenyprogramjában a miskolci, győri és tatabányai, valamint a határon túli magyar teátrumok képviseletében a szabadkai, a temesvári és a nagyváradi színházak izgalmas előadásai és rendezései kerülnek színre.

Az eredetileg tervezett időpontoktól némileg eltolódva jelentkeznek a Gyulai Várszínház idei programjai, amelyeket július 3. és augusztus 29. között tartanak meg. Elek Tibor, a Várszínház igazgatója lapunknak elmondta: a jelenlegi szabályok szerint csak a Várszínpad és a Tószínpad működik majd Gyulán, de a szervezők bíznak abban, hogy a szabályok feloldásával a többi játszóhely is működni fog, így augusztusra néhány beltéri produkciót is szánnak. A ­Shakespeare-fesztivál csak magyar nyelvű előadásokat hívott meg idén, de mindössze egy hétvégét és három előadást tudnak bemutatni, valamint az évad végén egy Hamlet-premiert.

Négy bemutatóval, erdélyi színházak bemutatkozásával, Márai Sándor-napokkal, az évad végén Hamlet-bemutatóval is várják a nézőket az összművészeti fesztiválra. Kiemelt figyelmet fordítanak a történelmi és a kortárs drámákra, valamint a fiatalok megszólítására. Idén a nemzeti összetartozás éve jegyében hangsúlyosan törekszenek a külhoni magyar társulatok és előadóművészek meghívására, továbbá négy előadással is megemlékeznek a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára – hangsúlyozta Elek Tibor.

A nemzeti összetartozás évében 18 külhoni társulatot és előadóművészt látnak vendégül, köztük a Szabadkai Népszínházat és a Vajdasági Tanyaszínházat, valamint eljön Szilágyi Enikő, a legrangosabb nyugat-európai színpadokat is meghódító színművésznő, aki az Ez már feltámadás című előadóestjével emlékezik Trianonra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.