Ütközés a campuson

A Budapesti Műszaki Egyetem campusán jártunk, Madarász Isti második nagyjátékfilmje, az Átjáróház újrakezdődött forgatásán. Ebben a térben találkozik elsőként a szürreális szerelmi történet két főszereplője, Krisztián (Bárnai Péter) és Ági (Rujder Vivien). A sokat sejtető ütközést vette fel ottjártunkkor a stáb. Muhi András, a film producere egyebek mellett annak örül, hogy több tucat szerzői film után közönségfilmet forgathat, tapasztalata szerint egy rendezőnek a második nagyjátékfilm az igazi tét: ekkor dől el, hogy ténylegesen jó-e a rendező.

Szilléry Éva
2020. 06. 29. 7:04
null
Átjáró ház cimú film forgatás. 20200626 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Átjáróház az egyik olyan készülő film, amelynek forgatását a Covid–19-világjárvány húzta keresztbe, mostanra azonban összeállt a stáb, és úgy néz ki, július elején befejezik a forgatást. Rendkívüli óvintézkedések mellett jutottunk be a felvétel helyszínére, az újságírókat a Nemzeti Filmintézet előírásai szerint ugyanúgy tesztelték, mint a stáb tagjait.

Madarász Isti második nagyjátékfilmje egy különös kötelék két fiatal között, valójában egy romantikus szerelmi történet fantasztikus környezetbe ágyazva. A síron túl is tartó szerelem képzete, hiszen a véletlen találkozást a lány – Ági (Rujder Vivien) – hirtelen halála követi. Krisztián (Bárnai Péter) egy hullaházban lesz éjjeliőr és ezáltal kapcsolatba kerül a halottakkal, akik különböző, az életükben le nem zárt feladat elé állítják őt.

Erős, a magyar filmektől szokatlan látványvilágot ígérnek az Átjáróház alkotói, a sajtónyilvános napon azonban ebből igen keveset láthattunk. A műegyetem campusa csupán háttér, egyszerű utcakép illusztrációja. Itt fut össze különös módon a két szerelmes először, a jelenet szerint bringával ütköznek, és ez a rendhagyó találkozás sokat sejtet a jövőjükről.

Az Átjáróház az idén megalakult Nemzeti Filmintézet első olyan filmje, amelyet gyártásba engedett – mondta el a forgatási szünetben Muhi András producer.

– Eddigi pályámat tekintve szerzői filmes producer vagyok, de szeretnék egy nagy közönségsikernek ígérkező alkotásban is részt venni. Madarász filmje ilyen, és mivel a Hurok után ez az első nagyjátékfilmje a rendezőnek, nagy a tét, hiszen általában a második egész estés film mutat rá arra, milyen is a rendező.

A megszokott látványvilágot meghaladó produkciónak ígérkezik az alkotás
Fotó: Bach Máté

Mint mondta, a magyar filmek látványvilágát meghaladó produkciónak ígérkezik ez az alkotás, amit a Fókusz Fox sok-sok utómunkával ér majd el.

– Van egy olyan komoly rétege a filmnek, amitől érdekel az egész – tette hozzá. A producer arra is kitért, a pandémia miatti leállás mintegy harminchatmillió forint veszteséget okozott Madarász filmjének, de ezt a kérvényük benyújtása után azonnal biztosították.

A Víkendből és a Martfűi rémből, valamint a Bátrak földjéből már megismert Bárnai Péter főszereplő szerint nagyon eredeti történet kerül filmre, közönségfilmes elemekkel.

– Humora, lendülete és az egész képi világa, a miliő könnyedre lesz véve, mégis mélység és magasság van benne – állította a színész.

– Az általam megformált ­Krisztián fejlődőképes karakter, de még nem sok mindent csinált az életében. Elein­te egy megúszós munkát választ, hiszen éjjeliőr lesz a hullaházban, és amikor megy dolgozni, találkozik egy lánnyal. Ági igen hamar baleset áldozata lesz, és meghal, majd az is kiderül, hogy nem egy szokványos feladat, amit választottak maguknak. ­Krisztián a hullaházban azon dolgozik, hogy mindenkinek megnyugodjon a lelke, mert akkor léphetnek át a kapun. Ha viszont megoldja a lány kérését, akkor elveszíti.

Bárnait fiatal kora ellenére több játékfilmben láthattuk már, Madarász Isti alkotása azonban az első főszerepe, igazi áttörést jelenthet a színésznek.

– Intelligens, őszinte és kreatív – fogalmazott a rendezőről szólva, akit általában szeretnek a színészek. – A munka, amit együtt végzünk, hihetetlenül motiváló.

A forgatás alapján kicsit extrémebb nőt jelenít meg Rujder Vivien, legalábbis a jelmeze, a stylingja utópisztikus világba helyezi, jól mutatva a karakteréből fakadó éteri kisugárzását.

– Már egyből ment a mozi a fejemben, amikor a forgatókönyvet olvastam, minden harmadik oldalnál felsikoltottam, hogy mindig valami nem várt dolog történik. A játékszabályt el kell fogadni, vagyis hogy hullaként előkerülök és onnantól ugyanúgy létezem, mint az élők. Fontos állomás az életemben ez a film, de úgy próbálom csinálni, hogy a koporsómig nem lesz ilyen lehetőségem. Nem hittem, hogy huszonhat évesen ilyen szerephez jutok – tette hozzá a színésznő.

Mint azt korábban Madarász Isti a Magyar Nemzetnek elmondta, számára fontos a romantikus szál egy filmben, és amikor megjelenik a szerelem, akkor többnyire elé gördül valami nagy, megoldhatatlannak tűnő akadály is. Az Átjáróházban ez a halál, de az a bemutatóig titok, hogy legyőzi-e a halált a szerelem.

A forgatás még másfél hétig tart, majd megkezdődnek az utómunkálatok, és a tervek szerint jövő év első felében mozikba kerül az alkotás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.