Mit jelent ma az, hogy „Ne paráználkodj!”?

A modern kor emberének a boldogság az egyik legfontosabb problémája. Ezért ezzel magyarázható meg a legjobban a tízparancsolat ma.

2020. 08. 12. 10:54
null
Jóban rosszban is együtt kell lenni Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcaíró már egy ideje a tízparancsolattal foglalkozik. Hozzáolvasott sokat, és azon gondolkozik, hogy a mai világunkban mit jelenthetnek a parancsolatok, hogyan lehet aktualizálni őket. A tárcaíró ugyanis úgy érzi, hogy ez a kulcs a mai világunkhoz is. Ha újra értenénk azt, miről szólnak igazán ezek a parancsolatok, ha tudnánk hinni azokban az erkölcsi szabályokban, amelyeket a parancsolatok közvetítenek, akkor talán nem tűnne annyira bonyolultnak minden. Mert a tárcaíró rájött arra, hogy a mai ember túl bonyolultnak érzi ezt a modern kort, nem talál kapaszkodókat. Nem tudják sokan, hogyan éljenek.

Pedig az élet nem bonyolult. Soha nem volt az. Évezredek tudásával rendelkezünk, de nem nagyon kezdünk vele semmit. Valamiért a modern kor embere mindent újra akar kezdeni. És nem érti, hogy miért nem tud? Miért nem tud a semmiből várat, vagy másként: hazát, házat, családot, otthont építeni. Pedig ez sem bonyolult. Semmiből ugyanis nem lesz semmi. Mert mindig volt valami. Ez a valami pedig a remény és a hit. Arra pedig, hogy ez hogyan valósítható meg, remek módon használható a tízparancsolat. Csak hinni kellene benne.

– Hogyan lehetne megmagyarázni a mai kor emberének a tízparancsolatot? – kérdezte minap a lelkipásztornőtől a tárcaíró, amikor telefonon beszélt vele. A tárcaíró bevallotta, hogy annyira frappáns választ nem is várt, mint amit kapott, bár azt érezte, hogy biztosan el lehet mondani valahogy ma is, a mai ember nyelvén, miért fontos ez az évezredes tudás.

– Senki nem lehet úgy boldog, ha mást boldogtalanná tesz – mondta a lelkipásztornő a telefonban, majd elhallgatott. A tárcaíró is hallgatott, mert gondolkodott azon, amit hallott. – A modern kor emberének a boldogság az egyik legfontosabb problémája. Erre törekszik, ezért ezzel a fogalommal magyarázható meg a legjobban a tízparancsolat ma. Ez, hogy senki nem lehet úgy boldog, ha mást boldogtalanná tesz, nagyon is érthető ma – magyarázta a lelkipásztornő.

– Szerintem a legproblémásabb parancsolat ma a „Ne paráználkodj!”. Sok emberrel beszéltem, és szerintem ekörül van a legnagyobb zavar – gondolkodott tovább a tárcaíró a telefonban. – Igen – mondta a lelkipásztornő.

Jóban és rosszban is együtt kell lenni
Fotó: Éberling András

Aztán arról beszélt, hogy mindez, mármint a temérdek válás azért van, mert az emberek nagy része nem megy el egy felkészítő tanfolyamra, amelyet az egyházak tartanak, vagy nem gondolkodik arról, hogy mit akar az életével kezdeni, mielőtt megesküdne. Pedig ma azt is mondhatnánk, hogy a „Ne paráználkodj!” arról szól, hogy ne válj el. Vagyis házasodjon mindenki felelősségteljesen. És ha felelősségteljesen házasodik az ember, akkor már nem opció a válás. Mert jóban és rossz­ban is együtt kell lenni. A tárcaíró, amikor lerakta a telefont, azon gondolkodott, hogy a történelem során persze nem pontosan ezt jelentette a „Ne paráználkodj!” parancsolat. Jelentette a szüzen házasodást is. De az biztos, hogy ha a modern kor embere legalább úgy értelmezné, hogy ne válj el, temérdek kíntól szabadítaná meg magát, és nem is tenné boldogtalanná a másik embert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.