Nyitva van a Széllkapu a Millenáris Parkban

A néhány napja átadott Széllkapu park nemcsak a Közép-Európában egyedülálló függőkert miatt izgalmas, hanem páratlan példája annak, miként lehet az egyik legforgalmasabb bel-budai útszakasz közvetlen környezetében leválasztani a zajt és egy kikapcsolódásra alkalmas zöld szigetet teremteni. Mellesleg ekkora léptékben az első közpark, amely az elmúlt 50-60 év alatt épült a fővárosban.

Szilléry Éva
2020. 08. 27. 7:00
null
Formavilágát nemcsak a már em- lített origamiszerű objektumok, de a sétálóutak kapcsolódásánál kiállított, kissé futurisztikus, gomba formájú, ár- nyat adó dizájnelem teszi izgalmassá. Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétezres évek elején átadott Millenáris Park a rozsdaövezeti beruházás egyik legsikeresebb példája volt, ám a teljes Ganz-iparterület kisebbik része akkor érintetlen maradt. Pusztuló gyárépületeivel, ideiglenes autóparkolójával Bel-Buda szégyenfoltja volt a Kis Rókus utca–Fény utca–Margit körút és a Mammut 2 bevásárlóközpont által határolt terület, amelynek felújításáról később egy 2013-as kormányhatározat döntött.

Az építészeknek az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy miként lehet egy sűrű belvárosi környezetbe integrálni a közparkot úgy, hogy valamiképp lezárja a körúti forgalmat, így a városi embernek pihenőövezetet kínáljon. A tervezők mindezt úgy oldották meg, hogy felhajtották a térfalakat, ezáltal pár méterrel beljebb azt a hatást érték el, mintha távol kerültünk volna a város sűrűjétől.

A park leglátványosabb eleme a bevásárlóközpont felőli hatalmas függőkert, amely nemcsak egyedülálló a városban, de gyakorlatilag elbarikádozza a bevásárlóközpont látványát. A függőkert hídrendszere bejárható, a Széllkapu park izgalmas geometrikus, ori­gamiszerű elemei ennek a tetejéről figyelhető meg leginkább.

A park formavilágát a sétálóutak kapcsolódásánál kiállított, kissé futurisztikus, gomba formájú, árnyat adó dizájnelem teszi izgalmassá.
Fotó: Bach Máté

A park 355 előnevelt fával gazdagodott, így már kiültetéskor jelentős zöld­övezeti többletet jelentett a környéknek. A megnyitás hétvégéje a családosoknak volt a legizgalmasabb: a legkisebbek euforikus örömmel gurultak le a kertben kialakított dombokon, a bevásárlóközpont felé lépcsőzetes fa ülőtámfalat is birtokba vették a fiatalok. A park egyik legszerethetőbb tulajdonsága a tagoltság, amellyel egyidejűleg több változatos program kialakítására nyílik lehetőség. A számtalan ülőbútor vagy a lankás részekre helyezett ülőtámfalak nézőtérjelleget kölcsönöznek a kertnek.

Formavilágát nemcsak a már említett origamiszerű objektumok, de a sétálóutak kapcsolódásánál kiállított, kissé futurisztikus, gomba formájú, árnyat adó dizájnelem teszi izgalmassá. Ha a Margit körúti főbejáraton lépünk a kertbe, egy digitális vízfüggöny fogad, amely egyszerre hűsít, és a lehulló vízcseppekből változatos alakzatokat, szavakat formál. A víz egyébként fontos eleme a kertnek, a Millenáris Parkhoz hasonlóan tavat alakítottak ki, vízinövényekkel, a közelében stéggel és napozóágyakkal.

A 2017-ben elkezdett fejlesztés egyszerre tájépítészeti és urbanisztikai gyöngyszem, de élhetősége, akárcsak valamennyi köztéré, a birtokbavétel után derülhet ki. Noha a Millenáris Park a kultúra és a rendezvények multi­funkcionális szigete, a 35 ezer négyzetméteres Széllkapu park pedig a nyugodt kikapcsolódásé, kíváncsian várjuk, milyen szabadtéri program valósul meg a területén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.