Djabe – The Magic Stag: ötödik album Angliában

Steve Hackett, a Genesis gitárosa, Phil Collins egykori zenésztársa a magyar mondakincs előtt tiszteleg a Djabe új lemezén, akik a magyarországi zenekarok közül egyedülálló módon négy éven belül már az ötödik lemezüket jelentetik meg Angliában. A progresszív, dzsessz, világzenei fúziós zenekar albuma holnaptól lesz elérhető az egész világon, így Magyarországon is.

Pataki Tamás
2020. 09. 24. 16:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal nem Djabe & Steve Hackett néven adja ki az albumot a Cherry Red Records, az előadó csak Djabe. De Steve Hackett – a Genesis gitárosa, Phil Collins és Peter Gabriel egykori zenésztársa – most is szerepel a lemezen, hiszen az album koncepciója és a címadó dal szövege neki és feleségének köszönhető. A Hackett házaspárt és alkotópárost Égerházi Imre Magyar mondák, legendák című festménye ihlette meg a The Magic Stag (Csodaszarvas) megírására. Ám nem csupán a címadó kompozíció szövegét írta feleségével, Jo Hackett-tel karöltve, de narrátorként, valamint hét számában gitárosként is szerepel az albumon.

Éppen ezért Barabás Tamás basszusgitáros és Égerházi Attila gitáros elhatározták, hogy a magyar népzenei kincs minél több elemét beépítik a címadó Csodaszarvas szerzeménybe, és törekednek a világzenei elemek felhasználására a többi kompozíció esetében is. Az albumból készült előzetes itt érhető el.

Az albumot a 2003-ban nemzetközileg is nagyon sikeres Táncolnak a kazlak mintájára, Égerházi Imre festményeinek koncepciójára, az alkotások „megzenésítésére” építik. Az életmű alapos tanulmányozása után egyhangúan választották ki az albumban szereplő további festményeket, melyekhez az egyes szerzemények köthetők.

Csodaszarvas progresszív rockban

A The Magic Stag dalai ötvözik a progresszív rock, a dzsessz, a világzene és a magyar népzene elemeit, és bizonyára érdekes, hogy a brit rocktörténet egyik legnagyobb alakja, a Genesis egykori gitárosa találta ki a koncepciót, így fejezve ki tiszteletét a magyar mondakincs előtt. A lemez 11 dalt tartalmaz, amelyből kilenc zenéjét Barabás Tamás szerezte, egyet pedig közösen Égerházi Attilával. Az album záródarabja, az Uncertain Time pedig Égerházi szerzeménye. Az alkotók között ott találjuk Pély Barnát is, aki a Down By The Lakeside szövegét jegyzi.

Az ezredfordulóra Égerházi Imre (1925–2001) festőművészt az Alföld egyik vezető mestereként tartották számon. Festészete és művészi szervezőtevékenysége, valamint az alkotói közösségek és alkotótársak iránti elkötelezettsége elismerést hozott számára Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt. Az ő munkája, az ő élete ihlette a The Magic Stag szövegét és zenei világát, valamint a teljes album zenei anyagát.

Égerházi Imre portréja – Vencsellei István 1974

Égerházi Imréről egy rövid életrajzi film is készült.

„Supergroup” az album mögött

A zenekar tagjai Barabás Tamás (basszusgitár), Égerházi Attila (gitár, ütőhangszerek), Koós-Hutás Áron (szárnykürt, trombita), Nagy János (billentyűk) és Kaszás Péter (dobok, ének) több vendégzenésszel működnek együtt: a Steve Hackett zenekarában játszó Rob Townsend tenorszaxofonon és az azerbajdzsáni tar legnagyobb géniuszának tartott Malik Mansurovot is hallhatjuk az albumon. Régebbi Djabe-tagok, mint Muck Ferenc szaxofon és Karvaly Tibor hegedű szintén szerepelnek rajta. A Djabe két éve dolgozik Szabó Lászlóval, aki korábban Magyarország washingtoni nagykövete is volt, és aki az albumon szitáron és gitáron közreműködik a Power Of Wings varázslatos hangulatában (Dr. Szabó László, a lapunkat is kiadó Mediaworks Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója). Az albumot Budapesten november 29-én mutatják be, a Budapest Jazz Clubban este fél kilenctől. A koncerten az album hazai vendégművészei is közreműködnek majd, ám a világjárvány miatt a külföldi muzsikusok szerepeltetésére sajnos nincs lehetőség.

Dokumentumfilm és festmények

Az új albumuk elegáns papírtokos, úgynevezett digipak csomagolásába a CD mellett bekerült egy DVD is, amely az album teljes anyagát tartalmazza nagy felbontású surround és sztereó hangban, valamint a zenekar 2019-es világ körüli turnéján rögzített koncertvideókat, továbbá egy 2020. áprilisi karanténvideót és egy vadonatúj, Égerházi Imre festőművészről készített dokumentumfilmet is. A 32 oldalas kísérőfüzetben megtalálhatók a kompozíciókat ihlető festmények, és rengeteg érdekes információ és fotó az album keletkezésével kapcsolatosan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.