Spontaneitás masszív fémből

A héten nyílt meg a pesterzsébeti Gaál Imre Galériában Majoros Áron Zsolt szobrászművész kiállítása.

Magyar Nemzet
2020. 09. 19. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majoros Áron Zsolt a pesterzsébeti Tavaszi Tárlatok rendszeres kiállítója, s 2008-ban, 2012-ben és 2017-ben különdíjat is nyert. Az első díj átvételének esztendejében végzett a képzőművészeti egyetemen, az idén nyáron elhunyt Kő Pál osztályában.

D. Udvary Ildikó művészettörténész, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatója elárulta: a fiatal szobrász számos nemzetközi művésztelepen vett részt 2002-től, így nem véletlen, hogy művei világszerte kelendőek.

Fotó: Pesterzsébeti Múzeum

Eddigi legnagyobb sikerét a tavalyi londoni Sotheby árverésen aratta, amelyen tíz magyar alkotó művei szerepeltek, például a világhírű Vaszary János egyik munkája, ami rekordáron talált új gazdára. Majoros Áron Zsolt alkotását a húsz-harmincezer font becsérték felett negyvenezer font eladási áron ütötték le, amellyel a 62 tétel között az élmezőnyben végzett.

Fotó: Pesterzsébeti Múzeum

A művészettörténész a szobrász stílusáról elmondta: témája alapvetően az ember, akit a rá jellemző rétegzett módon, fémszelvényekből felépítve jelenít meg. Nem konkrét személyiségeket ábrázol, hanem az ember esszenciális spontaneitását. Ennek forrásai a rétegek közti rések, hézagok, ahogy a fény átszűrődik köztük, bizonytalanságot, átmenetiséget sugallva. Így ragadja meg a jelenkor szellemiségét, az állandó változást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.