Anima Musicae – Muzsika Mozarttal és missziókkal

A Zeneakadémia növendékeiből alakult az Anima Musicae Kamarazenekar G. Horváth László vezetésével 2010-ben. Az együttes repertoárjában a barokk zenétől egészen napjainkig minden kor zenéje egységesen megtalálható. A zenésszel a mai koncertjükről, az ifjúság klasszikus zenei neveléséről és arról is beszélgettünk, milyen hangfelvételeken dolgoznak.

2020. 10. 13. 9:00
null
G Horváth László Anima Musicae Kamarazenekar vezetője. 20201012 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tradicionális koncertek útján indult el az együttes, ám alapvető vágy volt, hogy új színt hozzanak a kamarazenekari koncertek világába. Milyen szempontok alapján építik fel az Anima Musicae repertoárját?

– Arra törekszünk, hogy zenei mindenevőség jellemezze az együttest. Manapság többnyire egy-egy korszakra szakosodnak a kamarazenekarok. Ám mi a kezdetektől nagyon figyelünk arra, hogy a barokk zenétől korunk muzsikájáig mindent egységesen játsszunk. Fiatal együttes lévén nyilván vannak prioritások, úgy gondolom, a romantikus zeneirodalom darabjait adjuk elő leggyakrabban.

A mai koncertjükön öt olyan kompozíció is felcsendül a Tesla Loftban, melyek a közelmúltban a zenekar felkérésére születtek. Kiknek a szerzeményeit hallhatjuk?

– Tornyai Péter vezetésével 2013-ban megalapítottuk az Anima Musicae Kortárs Zenei Műhelyt. Ennek azért láttuk szükségét, mert a zeneakadémiai éveink alatt nem foglalkoztunk külön a kortárs zenével, s ezen szerettünk volna változtatni. Tornyai Péter Ach Gott und Herr című kompozíciója volt az első, amely a zenekarunknak íródott 2011-ben, s ez a mű a mai koncerten is hallható lesz. A kilenc évvel ezelőtti bemutató egyébként olyan jól sikerült, hogy híre ment a zeneszerzők körében, így az évek során több mint ötven zenemű íródott a zenekarnak, amiből körülbelül harmincat be is mutattunk. Tulajdonképpen ennek folyamán alakult ki, hogy minden évben megtartjuk a Für Anima elnevezésű koncertünket, amelyen a zenekarnak írt darabokat játsszuk el. Idén márciusban pedig kiírtunk egy Für Anima című zeneszerző pályázatot, amelyre ötvenhat zenemű érkezett. A háromtagú zsűri hat művet választott ki, amelyeket be is mutattunk szeptember 13-án a Magyar Rádió márványtermében. De visszatérve a mai koncertre, Derecskei András, Olsvay Endre, Dukay Barnabás, Beischer-Matyó Tamás, valamint az előbb már említett Tornyai Péter művei hangzanak el.

G.Horváth László: a tervezett koncertek negyedét tudjuk megvalósítani
Fotó: Bach Máté

Mindez azért is fontos, mert így a fiatal zeneszerzők is bemutatkozási lehetőséget kapnak?

– Igen, fontos célkitűzésünk, hogy minél több olyan platformot hozzunk létre, ahol a fiatal magyar zeneszerzők műveit előadhatjuk.

Továbbá missziójuknak tekintik az ifjúság klasszikus zenei nevelését is. Ez milyen formában zajlik?

– Főként a tradicionális koncertezéshez szeretnénk közelebb vinni a gyerekeket, de emellett fontosnak tartjuk új utak keresését, többször rendeztünk flashmobot, térzenét. Gyakran adunk koncertet iskolákban, ilyenkor természetesen a műsor kialakításánál figyelünk arra, hogy minőségi zenékkel találkozzanak a fiatalok. Hét-nyolc perces zenei anyagot játszunk nekik, amelyeket általában átkötő szövegekkel, anekdotákkal, érdekességekkel egészítünk ki. Nagyon interaktív az egész foglalkozás. Ugyanakkor azt vettük észre, hogy a muzsikálásunk köti le őket leginkább. Ez megerősítés számunkra, hogy helye van a komolyzenének az ifjúság körében.

Az évadban mikor és hol adnak még hangversenyeket?

– A kamarazenekarunknak nyolcvan koncertje szokott lenni egy évad során, a rendkívüli járványhelyzet miatt azonban ennek körülbelül a negyedét tudjuk megvalósítani. Iskolákban most nem tudunk játszani, és egy kórházban is adtunk volna koncertet, amit szintén nem tudunk megvalósítani. A Pozsonyi úti református templomban november 20-án magyar estet tervezünk, amelyen Szervánszky Endre, Járdányi Pál, Veress Sándor és Tóth Armand művei hangzanak el. November 28-án az Óbudai Társaskörben tartjuk meg a tavalyi évre tervezett B. A. C. H.-sorozat záró, negyedik koncertjét. Itt a külön kiemelt betűk Bach más-más hangnemben előadott zeneműveire utalnak. Az előző évadban nagyon népszerű volt ez a koncertsorozat, így bízom benne, hogy a nehéz helyzet ellenére szép számmal jönnek el most is. December 6-án a zágrábi fesztiválon lépünk fel, míg december 20-án a Zeneakadémián közreműködünk Vigh Andrea és Balázs János karácsonyi koncertjén. Továbbá fontos megemlítenem, hogy alkalmazkodva a körülményekhez, lemezeket, hangfelvételeket készítünk.

Milyen lemezeken dolgoznak?

– A Szerenád-sorozatuk első két lemeze már megjelent a Hungaroton gondozásában, a harmadik lemezt a tavalyi évadban vettük fel, október végére pedig elkészül a negyedik CD is. Jonathan Cohlerrel közösen egy Mozart-lemezt vettünk fel tavaly, ami idén augusztusban jelent meg az Ongaku Records gondozásában. És Für Anima címmel készítünk egy CD-t, amelyen kizárólag kortárs zeneszerzők az Anima Musicae Kamarazenekarnak komponált művei­ből válogatunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.