Mi van a Disney- és a Pixar-filmeken túl?

Október 24–25. között rendezik meg az Akvárium Klubban a 3. Cinemira nemzetközi gyerekfilmfesztivált, amely az egyetlen kifejezetten gyerekeknek és a kamaszoknak szóló filmes mustra hazánkban. Hazai premierként láthatók többek közt a Berlinalén vagy a velencei filmfesztiválon debütált családi filmek. A versenyprogramban minőségi rövid animációk és kisjátékfilmek versengenek az Aranymókus-díjért. A vetítések mellett számos interaktív filmes családi program is várja a látogatókat.

2020. 10. 24. 11:59
null
cinemira covers_02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cinemira egy igazi interaktív fesztivál, ahol a gyerekek két mozizás között betekintést nyerhetnek a filmkészítés kulisszái mögé. A workshopokon alkotóként próbálhatják ki magukat, míg filmes előadásokon a szinkronizálás vagy épp a szereplőválogatás rejtelmeivel ismerkedhetnek meg. A Cinemira workshopjain profi filmesek segítségével készíthetnek saját filmet, animációt, tanulhatnak kaszkadőr trükköket. A szinkronizálás titkairól a népszerű mesefiguráknak hangot kölcsönző neves színészektől – többek közt Csondor Kata, Gacsal Ádám, Hamvas Dániel – tanulhatnak. A Stranger Things gyerekszereplőinek magyar hangját kölcsönző hazai gyerekszínészek is beszélnek arról, hogyan alkották meg a karaktereket. Steinhauser Andrea, a legnevesebb magyar gyerek castingos pedig arról beszél a fiatal közönségnek, hogyan válhatnak színésszé az erre nyitott gyerekek.

Világszerte készülnek gyerekeknek szóló minőségi filmek, azonban ezek az alkotások szinte soha nem jutnak el a hazai mozikba. A Cinemira komolyan veszi a gyerekeket, és idén is elhozza a legkiemelkedőbb minőségi nemzetközi gyerekfilmeket a hazai közönségnek. Az óránként induló vetítések korosztály szerinti bontásban a 4–14 éveseket szólítják meg, míg a nagyjátékfilmek 12 éves kor fölött az egész családnak nyújtanak minőségi szórakozást.

Először látható Magyarországon az Oscar-jelölt rendező, Katja Benrath Rocca megváltja a világot című vígjátéka
Fotó: Cinemira

Az idei fesztivál programjában szereplő alkotások a gyerekek életét formáló erőkről mesélnek, olyan tabutémákat is feszegetnek, mint a beilleszkedés, az elfogadás, a digitális függőség, az első szerelem, a nagyszülők elvesztése vagy épp a környezetünk védelme. Mindezt szórakoztató módon, a gyerekek nyelvén, a gyerekek szemszögén keresztül. A Cinemira ritka lehetőséget kínál arra, hogy a mai gyerekek mindennapi életével foglalkozó családi filmekkel találkozzon a mozivásznon a hazai közönség.

A francia–norvég kalandfilm, a Taníts meg repülni, amelyben egy apa és fia próbál meg eltévedt vadkacsákon segíteni
Fotó: Cinemira

A legjobb magyar gyerekfilm díjáért idén nyolc rajzfilm versenyez. Orosz Judit diplomamunkája, az Odakint, valamint Az utolsó jeti Mészáros Borbálától. Vászonra kerül Glaser Katalin Városi legendák és Máli Csaba Szupermalac és Űrpatkány sorozatának egy-egy epizódja, B. Nagy Ervin A polgár lányok című animációja és Benkovits Bálint Marci kertje című mesefilmje. A fesztivál korábbi nyertesei is újabb művekkel szerepelnek: Horváth Máriától a Cigánymesék sorozat Csúnya Borka című epizódja; Fabók Szilviától a Kippkopp a hóban című mese örvendezteti meg a közönséget. A legjobb magyar gyerekfilmnek járó Aranymókus-szoborról, valamint a legjobb gyerekfilm forgatókönyvtervről, összesen több mint félmillió forintnyi díjakról – egy héttagú gyerek zsűri dönt. A nemzetközi versenyszekciók, így a legjobb rövid animáció és legjobb kisjátékfilm díjáról rangos szakmai zsűri ítélkezik.

A részletes program itt érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.