Etika mindenkinek egy humánus és praktikus könyvben

Az erkölcsös élethez kapunk hasznos, megszívlelendő útmutatásokat Larry R. Churchill Etika mindenkinek – Készségalapú megközelítés című könyvében, amelyet online mutatott be a napokban Baritz Laura nővér és Lévay Paula szakfordító, a kötet lektora. Mint elhangzott, az erkölcsös élethez elsősorban bizonyos készségek elsajátítására és csiszolására van szükségünk.

2020. 11. 21. 11:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erkölcsi életünk legérdekesebb alapvetései alkotják Larry R. Churchill Etika mindenkinek – Készségalapú megközelítés című könyvének kiindulópontját. Ezek közé tartoznak a késztetéseink, amelyek a zavar, a tanácstalanság és a morális útvesztés következtében alakulnak ki, az elégedettség, amelyet az erkölcsi gyarapodás nyomán tapasztalunk, valamint az öröm, amikor kialakul másokkal az összetartás és az összhang erkölcsi értelemben.

A Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetről Lévay Paula szakfordító, női karrier coach, a könyv lektora és Baritz Laura közgazdász, hittanár-lelkipásztori munkatárs, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola adjunktusa beszélgetett. Mint elhangzott, az amerikai szerző, orvos-etikaprofesszor amellett érvel, hogy az erkölcsös élethez elsősorban bizonyos készségek elsajátítására és csiszolására van szükségünk. Lévay Paula kifejtette,

a praktikus tanácsokat adó kötet az etikát a filozófiai fogalmak elméleti tárgyalása helyett olyan készségek mentén közelíti meg, amelyeket mindannyian fejleszthetünk saját magunkban életünk során.

 

Baritz Laura nővér szerint Larry R. Churchill nagyon humánus könyvet írt. Lehozza az etikát az ember szintjére, nem felülről jövő szentenciákat ad – magyarázta. Majd hozzátette, a kötet azoknak az embernek szól, akik tisztességesen akarják leélni az életüket, egy szabályrendszer mentén.

„A könyv ugyan nem szolgál konkrét válaszokkal, hiszen mindenkinek meg kell járnia a maga útját, ám az út során kikristályosodnak a kapaszkodók.”

Baritz Laura ezután a XIII. században élt Aquinói Szent Tamás gondolatait idézte fel, aki szerint az erkölcs valamiféle természetes vagy csaknem természetes hajlam valami megtételére. Az ember pedig erkölcsi lény erkölcsi hajlamokkal, és megvan benne az iránytű, hogy a jó felé haladjon, s kerülje a rosszat, hiszen elsődleges hajlama jóra való – vallja Aquinói.

Aztán szóba került az is, hogy a mai globalizált világunkban az etikai gondolkodásnak mennyiféle buktatója létezik a fogyasztói szemlélettől a jelenre történő összpontosításig. Baritz Laura ezen gondolat mentén azt hangsúlyozta, hogy

könnyen a „vagy-vagy gondolkodás” csapdája eshetünk, mivel a mai emberek kizárólagosan gondolkodnak, elvetve ezzel a széles körű látásmód lehetőségét.

Larry R. Churchill elsősorban a hallgatóinak és pácienseinek szánta a könyvet, de kijelenthetjük, hogy mindenki számára hasznos olvasmány. Hiszen világosan lefekteti a szeretet, a bátorság, a megbocsátás, az igazság, az öröm, az állhatatosság és a remény alapköveit, ám az erkölcsi tanácsokra mindenkinek saját magának kell rálelnie. Az pedig még hitelesebbé teszi a kötetet, hogy utolsó fejezetében esettanulmányokat is olvashatunk.

Larry R. Churchill: Etika mindenkinek – Készségalapú megközelítés, Pallas Athéné Kiadó, 2020

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.